Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    Magnézium és cukoranyagcsere, gyulladáscsökkentő étrend, HbA1c-szint, L-Arginin

    Mikroműanyagok a szervezetben: A tudósok a vér után a tüdőben is találnak nyomokat

    A kurkumin-kiegészítés kognitív előnyökkel járhat

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»11 ok, amiért a cukor káros az egészségre

    11 ok, amiért a cukor káros az egészségre

    A „light” joghurtoktól a mogyoróvajig a hozzáadott cukor a legváratlanabb termékekben is megtalálható.

    Sokan élnek a gyors, feldolgozott ételekkel, illetve a nassolnivalókkal. Mivel ezek a termékek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, ez teszi ki a napi kalóriabevitelük nagy részét.

    Az Egyesült Államokban a hozzáadott cukrok a felnőttek teljes kalóriabevitelének akár 17%-át, a gyermekek esetében pedig 14%-át teszik ki.

    Az élelmezési irányelvek azt javasolják, hogy kevesebb, mint 10%-ra korlátozzuk a hozzáadott cukorból származó kalóriák napi mennyiségét.

    A szakértők úgy vélik, hogy a cukorfogyasztás az elhízás és számos krónikus betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő oka.

    Íme 11 ok, amiért a túl sok cukor fogyasztása káros az egészségre.

     

    1. Súlygyarapodást okozhat

     

    Az elhízás aránya világszerte emelkedik, és a hozzáadott cukrot, különösen a cukorral édesített italokból származó cukrot tartják az egyik fő bűnösnek.

    A cukorral édesített italok, mint az üdítők, gyümölcslevek és édes teák tele vannak fruktózzal, az egyszerű cukor egyik fajtájával.

    Ezenkívül a túlzott fruktózfogyasztás rezisztenciát okozhat a leptinnel szemben, egy olyan fontos hormonnal szemben, amely szabályozza az éhség- és teltségérzetet.

    Más szóval a cukros italok nem fékezik az éhségérzetet, így könnyen lehet, hogy gyorsan nagy mennyiségű folyékony kalóriát fogyasztunk. Ez pedig hízáshoz vezethet.

     



     

    A kutatások következetesen kimutatták, hogy azok az emberek, akik cukros italokat, például üdítőket és gyümölcsleveket isznak, nagyobb testsúlyúak, mint azok, akik nem isznak.

    Emellett a sok cukorral édesített ital fogyasztása összefügg a zsigeri zsír növekedésével, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása, különösen a cukros italokból, növeli a súlygyarapodás kockázatát, és a viscerális zsír felhalmozódásához vezethet.

     

    2. Növelheti a szívbetegség kockázatát

     

    A magas cukortartalmú étrendet összefüggésbe hozták számos betegséggel, többek között a szívbetegséggel, amely világszerte az első számú halálozási ok.

    Bizonyított, hogy a magas cukortartalmú étrend elhízáshoz, gyulladáshoz és magas triglicerid-, vércukor- és vérnyomásszinthez vezethet – ezek mind a szívbetegségek kockázati tényezői.

    Ezenkívül a túl sok cukor fogyasztása, különösen a cukrozott italoké, összefüggésbe hozható az érelmeszesedéssel. Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség.

    Egy több mint 30 000 emberen végzett vizsgálat szerint azoknál, akik a kalóriák 17-21%-át hozzáadott cukorból fedezték, 38%-kal nagyobb volt a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik csak a kalóriák 8%-át fogyasztották hozzáadott cukorból.

    Egyetlen 473 ml-es doboz üdítőital 52 gramm cukrot tartalmaz, ami 2000 kalóriás étrendet alapul véve a napi kalóriafogyasztás több mint 10%-ának felel meg.

    Ez azt jelenti, hogy napi egy cukros ital már a hozzáadott cukor ajánlott napi határértékét is túllépheti.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása növeli a szívbetegségek olyan kockázati tényezőit, mint az elhízás, a magas vérnyomás és a gyulladás. A magas cukortartalmú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegség általi halálozás megnövekedett kockázatával.

     



     

    3. Összefüggésben van a pattanások kialakulásával

     

    A magas finomított szénhidráttartalmú étrend, beleértve a cukros ételeket és italokat, összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásának nagyobb kockázatával.

    A magas glikémiás indexű élelmiszerek, például a feldolgozott édességek gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek.

    A cukros ételek gyorsan megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ami fokozott androgénkiválasztást, olajtermelést és gyulladást okoz, amelyek mind szerepet játszanak az akne kialakulásában.

    Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony glikémiás diéta csökkent akne kockázatával jár együtt, míg a magas glikémiás diéta nagyobb kockázattal.

    Egy 2300 tizenéves bevonásával végzett vizsgálat például kimutatta, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztottak hozzáadott cukrot, 30%-kal nagyobb volt a pattanások kialakulásának kockázata.

    Emellett számos népességvizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos, nem feldolgozott élelmiszereket fogyasztó vidéki közösségekben szinte egyáltalán nem jelentkezik akne, szemben a városiasabb, magas jövedelmű területekkel.

    Ezek az eredmények egybeesnek azzal az elmélettel, hogy a feldolgozott, cukortartalmú ételekben gazdag étrend hozzájárul az akne kialakulásához.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A magas cukortartalmú étrend fokozhatja az androgénkiválasztást, az olajtermelést és a gyulladást, amelyek mindegyike növelheti az akne kialakulásának kockázatát.

     

    4. Növeli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

     

    A cukorbetegség előfordulása világszerte több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben.

    Bár ennek számos oka van, egyértelmű kapcsolat van a túlzott cukorfogyasztás és a cukorbetegség kockázata között.

    Az elhízást, amelyet gyakran a túl sok cukor fogyasztása okoz, a cukorbetegség legfőbb kockázati tényezőjének tartják.

    Mi több, a tartósan magas cukorfogyasztás rezisztenciát alakít ki az inzulinnal szemben, a hasnyálmirigy által termelt hormonnal szemben, amely a vércukorszintet szabályozza.

    Az inzulinrezisztencia a vércukorszint emelkedését okozza, és erősen növeli a cukorbetegség kockázatát.

     



     

    Egy több mint 175 országot felölelő népességvizsgálat szerint a cukorbetegség kialakulásának kockázata 1,1%-kal nőtt minden napi 150 kalóriányi cukor, azaz körülbelül egy doboz üdítő elfogyasztása esetén.

    Más tanulmányok is kimutatták, hogy a cukorral édesített italokat, köztük gyümölcsleveket fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A magas cukortartalmú étrend elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet, mindkettő a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője.

     

    5. Növelheti a rák kockázatát

     

    A túlzott mennyiségű cukor fogyasztása növelheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Először is, a cukros ételekben és italokban gazdag étrend elhízáshoz vezethet, ami jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát.

    Továbbá a magas cukortartalmú étrend növeli a gyulladást a szervezetben, és inzulinrezisztenciát okozhat; mindkettő növeli a rák kockázatát.

    Egy több mint 430 000 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a hozzáadott cukorfogyasztás pozitívan összefügg a nyelőcsőrák, a mellhártyadaganat és a vékonybélrák megnövekedett kockázatával.

    Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik hetente több mint háromszor fogyasztottak édes pékárukat és süteményeket, 1,42-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki méhnyálkahártya rák, mint azoknál, akik hetente kevesebb mint 0,5 alkalommal fogyasztottak ilyen ételeket.

    A hozzáadott cukorfogyasztás és a rák közötti összefüggés kutatása folyamatban van, és több tanulmányra van szükség ennek az összetett kapcsolatnak a teljes megértéséhez.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok cukor elhízáshoz, inzulinrezisztenciához és gyulladáshoz vezethet, amelyek mind a rák kockázati tényezői.

     

     



     

    6. Növelheti a depresszió kockázatát

     

    Míg az egészséges táplálkozás javíthatja a hangulatot, a hozzáadott cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend növelheti a depresszió kialakulásának esélyét.

    A sok feldolgozott élelmiszer, köztük a magas cukortartalmú termékek, például sütemények és cukros italok fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszió magasabb kockázatával.

    A kutatók úgy vélik, hogy a vércukorszint ingadozása, a neurotranszmitterek szabályozásának zavara és a gyulladás mind-mind oka lehet a cukor mentális egészségre gyakorolt káros hatásának.

    Egy 8000 embert 22 éven keresztül követő tanulmány kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik napi 67 gramm vagy annál több cukrot fogyasztottak, 23%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki depresszió, mint azoknál, akik napi 40 grammnál kevesebbet fogyasztottak.

    Egy másik, több mint 69 000 nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb hozzáadott cukrot fogyasztották, jelentősen nagyobb volt a depresszió kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A hozzáadott cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend növelheti a depresszió kockázatát mind a férfiak, mind a nők esetében.

     

    7. Felgyorsíthatja a bőr öregedésének folyamatát

     

    A ráncok az öregedés természetes jelei. Előbb-utóbb megjelennek, függetlenül az egészségi állapotunktól.

    A rosszul megválasztott ételek azonban fokozhatják a ráncok kialakulását és felgyorsíthatják a bőr öregedési folyamatát.

    Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) olyan vegyületek, amelyek a szervezetben lévő cukor és fehérje közötti reakciók során keletkeznek. A gyanú szerint kulcsszerepet játszanak a bőr öregedésében.

    A finomított szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend fogyasztása AGE-k termelődéséhez vezet, ami a bőr idő előtti öregedését okozhatja.

    Az AGE-k károsítják a kollagént és az elasztint – ezek azok a fehérjék, amelyek segítenek a bőr feszességének és fiatalos megjelenésének megőrzésében.

    Amikor a kollagén és az elasztin károsodik, a bőr elveszíti feszességét és megereszkedik.

     



     

    Egy vizsgálatban azok a nők, akik több szénhidrátot, köztük hozzáadott cukrot fogyasztottak, ráncosabbnak tűntek, mint a fehérjedús, alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendet folytatók.

    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsonyabb szénhidrátbevitel összefüggésben állt a bőr előnyösebb megjelenésével.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A cukros ételek fokozhatják az AGE-k termelődését, ami felgyorsíthatja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását.

     

    8. Fokozhatja a sejtek öregedését

     

    A telomer – a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz -, védősapkaként működik, megakadályozva a DNS károsodását.

    Ahogy öregszünk, a telomerek természetes módon megrövidülnek, ami a sejtek öregedését és hibás működését okozza.

    Bár a telomerek rövidülése az öregedés normális része, az egészségtelen életmód felgyorsíthatja a folyamatot.

    A nagy mennyiségű cukor fogyasztása bizonyítottan felgyorsítja a telomerek rövidülését, ami fokozza a sejtek öregedését.

    Egy 5309 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a cukorral édesített italok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a telomerek rövidebb hosszával és a sejtek idő előtti öregedésével.

    Valójában minden egyes napi 591 ml adag cukorral édesített üdítőital 4,6 plusz évnyi öregedésnek felelt meg, függetlenül más változóktól.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok cukor fogyasztása felgyorsíthatja a telomerek rövidülését, ami fokozza a sejtek öregedését.

     

    9. Leszívja az energiát

     

    A magas hozzáadott cukortartalmú ételek gyorsan megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ami fokozott energiaszintet eredményez.

     



     

    Ez az energiaszint-emelkedés azonban múlandó.

    A cukorral teli, de fehérje-, rost- vagy zsírhiányos termékek rövid ideig tartó energialökést eredményeznek, amelyet gyorsan követ a vércukorszint hirtelen csökkenése, vagy zuhanása.

    Az állandó vércukorszint-ingadozás az energiaszint jelentős ingadozásához vezethet.

    Ennek az energiaveszteséget okozó körforgásnak az elkerülése érdekében válassz olyan szénhidrátforrásokat, amelyek alacsony hozzáadott cukortartalmúak és rostban gazdagok.

    A szénhidrátok fehérjével vagy zsírral való párosítása egy másik nagyszerű módja annak, hogy stabilan tartsd a vércukor-, és energiaszinted.

    Például egy alma elfogyasztása egy kis marék mandulával együtt kiváló nassolnivaló a hosszan tartó, egyenletes energiaszinthez.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A magas cukortartalmú ételek negatívan befolyásolhatják az energiaszintet, mivel a vércukorszint megugrását hirtelen zuhanás követi.

     

    10. Zsírmájhoz vezethet

     

    A magas fruktózbevitel következetesen összefüggésbe hozható a zsírmáj fokozott kockázatával.

    A glükózzal és más cukorfajtákkal ellentétben, amelyeket a szervezet számos sejtje felvesz, a fruktózt szinte kizárólag a máj bontja le.

    A májban a fruktóz energiává alakul, vagy glikogénként tárolódik.

    A máj azonban csak bizonyos mennyiségű glikogént képes tárolni, mielőtt a felesleges mennyiség zsírrá alakulna.

    A nagy mennyiségű hozzáadott cukor fruktóz formájában túlterheli a májat, ami nem-alkoholos zsírmájbetegséghez (NAFLD) vezet, egy olyan állapothoz, amelyet a májban történő túlzott zsírfelhalmozódás jellemez.

    Egy több mint 5900 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik naponta fogyasztottak cukorral édesített italokat, 56%-kal nagyobb volt a NAFLD kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak cukrozott italokat.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok cukor fogyasztása NAFLD-hez vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a májban túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel.

     



     

    11. Egyéb egészségügyi kockázatok

     

    A fent felsorolt kockázatokon kívül a cukor számtalan más módon is károsíthatja a szervezetet.

    A kutatások azt mutatják, hogy a túl sok hozzáadott cukor:

    Növeli a vesebetegség kockázatát: A tartósan magas vércukorszint károsíthatja a vesékben lévő érzékeny ereket. Ez a vesebetegség megnövekedett kockázatához vezethet.

    Negatívan befolyásolhatja a fogak egészségét: A túl sok cukor fogyasztása szuvas fogakat okozhat. A szájban lévő baktériumok a cukorral táplálkoznak, és savas melléktermékeket bocsátanak ki, amelyek a fogak szuvasodását okozzák.

    Növeli a köszvény kialakulásának kockázatát: A köszvény egy gyulladásos állapot, amelyet ízületi fájdalom jellemez. A hozzáadott cukrok emelik a vér húgysavszintjét, növelve ezzel a köszvény kialakulásának vagy súlyosbodásának kockázatát.

    Felgyorsítja a kognitív hanyatlást: A magas cukortartalmú étrend a memória romlásához vezethet, és összefüggésbe hozták a demencia fokozott kockázatával.

    A hozzáadott cukor egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások folyamatosak, és folyamatosan születnek új felfedezések.

    ÖSSZEFOGLALÓ
    A túl sok cukor fogyasztása súlyosbíthatja a kognitív hanyatlást, növelheti a köszvény kockázatát, károsíthatja a vesét és fogszuvasodást okozhat.

     

    A lényeg

     

    A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása számos negatív egészségügyi hatással járhat.

    Az édesített élelmiszerek és italok túlzott fogyasztása többek között súlygyarapodáshoz, vércukorproblémákhoz és a szívbetegségek fokozott kockázatához vezethet.

    Ezen okok miatt a hozzáadott cukrot lehetőség szerint a minimumra kell csökkenteni, ami könnyű, ha egészséges, teljes értékű élelmiszereken alapuló étrendet követünk.

    Mielőtt észrevennéd, a cukros szokásod már a múlté lesz.

    Jillian Kubala, MS, RD

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    A 45 éves kor előtt kezdődő menopauza kapcsolatba hozható a későbbi demencia kockázatával

    Tovább »
    IBS

    Az ismétlődő pszichológiai stressz összefügg az IBS-jellegű tünetekkel

    Tovább »
    A cukor negatív hatása az agyra

    A cukor negatív hatása az agyra

    Tovább »

    válogatás

    Egészség

    NAD+: Az Ifjúság Molekulája? – A Nikotinamid-Ribozid Szerepe az Egészség és a Hosszú Élet Támogatásában

    A NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid) minden élő sejtben megtalálható (1,2), és kulcsszerepet játszik az energiatermelésben és a…

    A stressz és a krónikus fájdalom körforgása – I. rész

    Az érzelmi kötődés veszélyei a nárcisztikus bántalmazó kapcsolatokban

    A közösségi média és a mentális egészség közötti kapcsolat

    címkék

    _
    Fájdalomcsillapítók Hosszú covid CPTSD Boldogtalanság Ibuprofen Cukorbetegség IBD Fitness Cukor Hovatartozás Dohányzás Benzodiazepinek Egészség K2 Idegrendszer Bántalmazó kapcsolat Alkohol Bántalmazás Alvás Elhízás Boldogság Depresszió Felkapott Háború Agy Alzheimer Diabétesz Covid-19 E-cigaretta Félelem IBS Demencia Fogyás Életmód Ajánlott Endometriózis D-vitamin Elvonűsi tünetek Antibiotikum Fájdalom Autoimmun Antidepresszáns Edzés Hasnyálmirigy Gyulladás

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT