A rák egy komplex betegség. Számos különböző típusa létezik, és ezek kialakulásának több lehetséges oka van. Bár még mindig nem ismerjük az összes választ, azt tudjuk, hogy számos tényező hozzájárulhat a rák kialakulásához.
A genetikai adottságok és a családi előzmények is szerepet játszhatnak. De a külső tényezőknek, amelyeket valamilyen szinten mi is befolyásolhatunk – mint például az életmóddal kapcsolatos szokásainknak -, még nagyobb hatása van. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések 80-90%-a külső tényezőkhöz köthető.
Az egyik legfontosabb életmódbeli tényező, amit figyelembe kell vennünk, az étrend. Ez azért van, mert számos vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók egyes ráktípusok kialakulásának magasabb kockázatával.
Élelmiszerek, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát
Egyes élelmiszerek növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek összefüggésbe hozhatók bizonyos ráktípusok kialakulásával. Más élelmiszerek rákkeltő anyagokat (karcinogéneket) tartalmaznak, vagyis olyan káros anyagokat, amelyek képesek rákos megbetegedést okozni.
Érdemes megjegyezni, hogy a rákkeltő anyagoknak való kitettség azonban nem mindig okoz rákot. Ez függhet a genetikától, valamint a rákkeltő anyagnak való kitettség mértékétől és időtartamától.
Mindezt figyelembe véve nézzük meg, mit mutatnak a kutatások a különféle rákos megbetegedések kockázatát növelő élelmiszerekről.
1. Feldolgozott húsok
Feldolgozott húsnak minősül minden olyan húsfajta, amelyet füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak. A legtöbb feldolgozott hús vörös hús. Néhány példa a feldolgozott vörös húsokra:
• virslik
• szalámik
• kolbászok
• sonkák
• sózott marhahús
• szárított marhahús
A feldolgozott húsok előállításához használt módszerek rákkeltő anyagok keletkezését eredményezhetik. Egy 2018-as cikk szerint például a hús nitrittel történő pácolása rákkeltő N-nitrozo vegyületeket képezhet. A hús füstölése szintén rákkeltő policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) keletkezéséhez vezethet.
Egy 2019-es áttekintés szerint a feldolgozott hús a vastagbélrák egyik fő kockázati tényezője. Egy másik 2019-es felülvizsgálat azt is megállapította, hogy összefüggésbe hozható a gyomorrákkal is.
Egy 2018-as áttekintésben, a kutatók megállapították, hogy a feldolgozott húsok magas fogyasztása a mellrák megnövekedett kockázatával jár együtt.
2. Magas keményítőtartalmú sült ételek
Amikor a a keményítőtartalmú ételeket magas hőmérsékleten sütjük, egy akrilamid nevű vegyület keletkezik. Ez történhet sütés, pörkölés, vagy pirítás útján.
A magas keményítőtartalmú sült ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidot. Ide tartoznak a sült burgonyából készült termékek, mint például a sült krumpli és a burgonyachips.
Egy 2018-as felülvizsgálat szerint, az akrilamidot patkányokon végzett vizsgálatokban rákkeltőnek találták. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve”.
Egy 2020-as tanulmány szerint az akrilamid károsítja a DNS-t és apoptózist, azaz sejthalált idéz elő.
A gyakori és sok sült étel fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát is növeli. Ezek az állapotok fokozhatják az oxidatív stresszt és a gyulladást, melyek tovább növelik a rák kialakulásának kockázatát.
3. Túlsütött ételek
Az ételek, különösen a húsok túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. Egy 2020-as cikk szerint a hús magas hőmérsékleten történő sütése karcinogén PAH-okat és heterociklikus aminokat (HCA-k) hoz létre. Ezek az anyagok a sejtek DNS-ének megváltoztatásával növelhetik a rák kockázatát.
Nagyobb a valószínűsége, hogy az ételeket túlsütjük, ha magas hőfokon vagy nyílt lángon készítjük.
A magas hőfokon történő sütésből származó rákkeltő anyagok kockázatának csökkentése érdekében érdemes egészségesebb főzési módszereket használni, például:
• párolás
• sütés vagy pörkölés alacsonyabb hőmérsékleten
• kukta, vagy lassúfőző-edény használata
4. Tejtermékek
Bizonyítékok vannak arra, hogy a tejtermékek növelhetik a prosztatarák kockázatát. A tejtermékek közé tartoznak az olyan termékek, mint:
• tej
• sajt
• joghurt
Egy 2014-es áttekintés szerint, a tejtermékek fogyasztása növeli az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintjét, ami összefüggésbe hozható a prosztatarák magasabb kockázatával. Az IGF-1 fokozhatja a prosztataráksejtek proliferációját, vagyis szaporodását.
5. Cukor és finomított szénhidrátok
A cukros ételek és a finomított szénhidrátok közvetve növelhetik a rák kockázatát. Néhány példa ezekre az élelmiszerekre:
• a cukorral édesített italok
• pékáruk
• fehér tésztafélék
• fehér kenyér
• fehér rizs
• cukrozott gabonafélék
A cukros, magas szénhidráttartalmú élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás fokozott kockázatával. Egy 2020-as tanulmány szerint mindkét állapot fokozza a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ezek pedig növelhetik a rák bizonyos típusainak kockázatát is.
Egy 2019-es felülvizsgálat szerint a 2-es típusú cukorbetegség növeli a petefészek-, mell- és a méhnyálkahártyarák kockázatát.
A magas cukor- és finomított szénhidrátbevitel szintén magas vércukorszinthez vezethet, ami egy 2017-es kutatás szerint a vastagbélrák kockázati tényezője lehet.
6. Alkohol
Alkoholfogyasztás során a máj az alkoholt acetaldehiddé, vagyis egy rákkeltő vegyületté bontja le.
Egy 2017-es áttekintés szerint, az acetaldehid DNS-károsodást, valamint oxidatív stresszt okoz. Emellett az immunrendszer működését is zavarja, megnehezítve a szervezet számára, hogy felvegye a harcot a rákos sejtekkel.
A nőknél az alkohol növeli az ösztrogénszintet a szervezetben – egy 2015-ös tanulmány szerint. Ez összefügg az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák magasabb kockázatával.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát?
Tudományos kutatások szerint egyes élelmiszerek olyan jótékony vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát. Ezek közé tartoznak az olyan élelmiszerek, mint pl:
• Gyümölcsök és zöldségek. Egy 2017-es áttekintés szerint, a gyümölcsök és zöldségek antioxidánsokban gazdagok. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és a DNS-károsodástól.
• Diófélék. Egy 2015-ös vizsgálat megállapította, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a rák kockázatát.
• Halak. A halak egészséges zsírokat, úgynevezett omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Egy 2014-es kuatatás megállapította, hogy az omega-3 zsírsavak a gyulladás visszaszorítása révén csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát.
A lényeg
A feldolgozott húsok, a túlsütött ételek és a magas keményítőtartalmú sült ételek növelhetik a rák egyes típusainak kockázatát. Ennek oka, hogy ezek az élelmiszerek rákkeltő (karcinogén) anyagokat tartalmazhatnak.
Az alkohol szintén rákkeltő anyagokat termel, amikor a szervezetben metabolizálódik. A tejtermékek, a cukor és a finomított szénhidrátok ugyancsak növelhetik a rák egyes típusainak kockázatát.
Jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ha korlátozza ezen élelmiszerek fogyasztását, és az egészséges életmódra összpontosít. Ez annyit jelent, hogy fogyasszon több olyan élelmiszert, melyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, mozogjon rendszeresen, és próbáljon utat találni a stressz csökkentésére.
Kirsten Nunez