Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    Elveszett Fejlődési Szakaszok: A Nárcisztikus Szülők Árnyéka

    Melatoninszint és benzodiazepinek

    Mikroműanyagok az emberi vérben

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»6 élelmiszer, melyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

    6 élelmiszer, melyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

    6 élelmiszer, melyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

    A rák egy komplex betegség. Számos különböző típusa létezik, és ezek kialakulásának több lehetséges oka van. Bár még mindig nem ismerjük az összes választ, azt tudjuk, hogy számos tényező hozzájárulhat a rák kialakulásához.

    A genetikai adottságok és a családi előzmények is szerepet játszhatnak. De a külső tényezőknek, amelyeket valamilyen szinten mi is befolyásolhatunk – mint például az életmóddal kapcsolatos szokásainknak -, még nagyobb hatása van. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések 80-90%-a külső tényezőkhöz köthető.

    Az egyik legfontosabb életmódbeli tényező, amit figyelembe kell vennünk, az étrend. Ez azért van, mert számos vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók egyes ráktípusok kialakulásának magasabb kockázatával.

     

    Élelmiszerek, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

     

    Egyes élelmiszerek növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek összefüggésbe hozhatók bizonyos ráktípusok kialakulásával. Más élelmiszerek rákkeltő anyagokat (karcinogéneket) tartalmaznak, vagyis olyan káros anyagokat, amelyek képesek rákos megbetegedést okozni.

    Érdemes megjegyezni, hogy a rákkeltő anyagoknak való kitettség azonban nem mindig okoz rákot. Ez függhet a genetikától, valamint a rákkeltő anyagnak való kitettség mértékétől és időtartamától.

    Mindezt figyelembe véve nézzük meg, mit mutatnak a kutatások a különféle rákos megbetegedések kockázatát növelő élelmiszerekről.

     



     

    1. Feldolgozott húsok

     

    Feldolgozott húsnak minősül minden olyan húsfajta, amelyet füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak. A legtöbb feldolgozott hús vörös hús. Néhány példa a feldolgozott vörös húsokra:

    • virslik

    • szalámik

    • kolbászok

    • sonkák

    • sózott marhahús

    • szárított marhahús

    A feldolgozott húsok előállításához használt módszerek rákkeltő anyagok keletkezését eredményezhetik. Egy 2018-as cikk szerint például a hús nitrittel történő pácolása rákkeltő N-nitrozo vegyületeket képezhet. A hús füstölése szintén rákkeltő policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) keletkezéséhez vezethet.

    Egy 2019-es áttekintés szerint a feldolgozott hús a vastagbélrák egyik fő kockázati tényezője. Egy másik 2019-es felülvizsgálat azt is megállapította, hogy összefüggésbe hozható a gyomorrákkal is.

    Egy 2018-as áttekintésben, a kutatók megállapították, hogy a feldolgozott húsok magas fogyasztása a mellrák megnövekedett kockázatával jár együtt.

     

    2. Magas keményítőtartalmú sült ételek

     

    Amikor a a keményítőtartalmú ételeket magas hőmérsékleten sütjük, egy akrilamid nevű vegyület keletkezik. Ez történhet sütés, pörkölés, vagy pirítás útján.

    A magas keményítőtartalmú sült ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidot. Ide tartoznak a sült burgonyából készült termékek, mint például a sült krumpli és a burgonyachips.

     



     

    Egy 2018-as felülvizsgálat szerint, az akrilamidot patkányokon végzett vizsgálatokban rákkeltőnek találták. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve”.

    Egy 2020-as tanulmány szerint az akrilamid károsítja a DNS-t és apoptózist, azaz sejthalált idéz elő.

    A gyakori és sok sült étel fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát is növeli. Ezek az állapotok fokozhatják az oxidatív stresszt és a gyulladást, melyek tovább növelik a rák kialakulásának kockázatát.

     

    3. Túlsütött ételek

     

    Az ételek, különösen a húsok túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. Egy 2020-as cikk szerint a hús magas hőmérsékleten történő sütése karcinogén PAH-okat és heterociklikus aminokat (HCA-k) hoz létre. Ezek az anyagok a sejtek DNS-ének megváltoztatásával növelhetik a rák kockázatát.

    Nagyobb a valószínűsége, hogy az ételeket túlsütjük, ha magas hőfokon vagy nyílt lángon készítjük.

    A magas hőfokon történő sütésből származó rákkeltő anyagok kockázatának csökkentése érdekében érdemes egészségesebb főzési módszereket használni, például:

    • párolás

    • sütés vagy pörkölés alacsonyabb hőmérsékleten

    • kukta, vagy lassúfőző-edény használata

     

    4. Tejtermékek

     

    Bizonyítékok vannak arra, hogy a tejtermékek növelhetik a prosztatarák kockázatát. A tejtermékek közé tartoznak az olyan termékek, mint:

    • tej

    • sajt

    • joghurt

    Egy 2014-es áttekintés szerint, a tejtermékek fogyasztása növeli az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintjét, ami összefüggésbe hozható a prosztatarák magasabb kockázatával. Az IGF-1 fokozhatja a prosztataráksejtek proliferációját, vagyis szaporodását.

     



     

    5. Cukor és finomított szénhidrátok

     

    A cukros ételek és a finomított szénhidrátok közvetve növelhetik a rák kockázatát. Néhány példa ezekre az élelmiszerekre:

    • a cukorral édesített italok

    • pékáruk

    • fehér tésztafélék

    • fehér kenyér

    • fehér rizs

    • cukrozott gabonafélék

    A cukros, magas szénhidráttartalmú élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás fokozott kockázatával. Egy 2020-as tanulmány szerint mindkét állapot fokozza a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ezek pedig növelhetik a rák bizonyos típusainak kockázatát is.

    Egy 2019-es felülvizsgálat szerint a 2-es típusú cukorbetegség növeli a petefészek-, mell- és a méhnyálkahártyarák kockázatát.

    A magas cukor- és finomított szénhidrátbevitel szintén magas vércukorszinthez vezethet, ami egy 2017-es kutatás szerint a vastagbélrák kockázati tényezője lehet.

     

    6. Alkohol

     

    Alkoholfogyasztás során a máj az alkoholt acetaldehiddé, vagyis egy rákkeltő vegyületté bontja le.

    Egy 2017-es áttekintés szerint, az acetaldehid DNS-károsodást, valamint oxidatív stresszt okoz. Emellett az immunrendszer működését is zavarja, megnehezítve a szervezet számára, hogy felvegye a harcot a rákos sejtekkel.

    A nőknél az alkohol növeli az ösztrogénszintet a szervezetben – egy 2015-ös tanulmány szerint. Ez összefügg az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák magasabb kockázatával.

     



     

    Vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát?

     

    Tudományos kutatások szerint egyes élelmiszerek olyan jótékony vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát. Ezek közé tartoznak az olyan élelmiszerek, mint pl:

    • Gyümölcsök és zöldségek. Egy 2017-es áttekintés szerint, a gyümölcsök és zöldségek antioxidánsokban gazdagok. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és a DNS-károsodástól.

    • Diófélék. Egy 2015-ös vizsgálat megállapította, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a rák kockázatát.

    • Halak. A halak egészséges zsírokat, úgynevezett omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Egy 2014-es kuatatás megállapította, hogy az omega-3 zsírsavak a gyulladás visszaszorítása révén csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát.

     

    A lényeg

     

    A feldolgozott húsok, a túlsütött ételek és a magas keményítőtartalmú sült ételek növelhetik a rák egyes típusainak kockázatát. Ennek oka, hogy ezek az élelmiszerek rákkeltő (karcinogén) anyagokat tartalmazhatnak.

    Az alkohol szintén rákkeltő anyagokat termel, amikor a szervezetben metabolizálódik. A tejtermékek, a cukor és a finomított szénhidrátok ugyancsak növelhetik a rák egyes típusainak kockázatát.

    Jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ha korlátozza ezen élelmiszerek fogyasztását, és az egészséges életmódra összpontosít. Ez annyit jelent, hogy fogyasszon több olyan élelmiszert, melyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, mozogjon rendszeresen, és próbáljon utat találni a stressz csökkentésére.

    Kirsten Nunez

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Aszpartám

    A mesterségesen édesített italok növelik a korai halálozás kockázatát

    Tovább »
    Taurin

    Taurin – Nélkülözhetetlen az egészséghez

    Tovább »

    Mennyi alvásra van szükségünk?

    Tovább »

    válogatás

    Kvíz

    Alkohol-kvíz

    Alkoholizmus és annak egészségügyi hatásai

    A kurkumin-kiegészítés kognitív előnyökkel járhat

    C-PTSD és az emlékbetörések

    Mikroműanyagok az emberi vérben

    címkék

    _
    Egészség Autoimmun IBD D-vitamin Boldogtalanság E-cigaretta Agy Bántalmazás Endometriózis Antibiotikum Gyulladás Demencia Antidepresszáns Félelem Benzodiazepinek Boldogság Felkapott Fogyás Dohányzás Ajánlott Elvonűsi tünetek Életmód IBS Alzheimer Alkohol Covid-19 Fájdalomcsillapítók Bántalmazó kapcsolat Hovatartozás Depresszió Hosszú covid Cukorbetegség Ibuprofen CPTSD Fájdalom Elhízás Hasnyálmirigy Edzés Fitness Idegrendszer Alvás K2 Háború Cukor Diabétesz

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT