Ha eddig arról álmodozott, hogy minden nap csokoládét egyen, most már van egy – illetve nyolc – indoka.
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az étcsokoládé – a tej- és a fehér csokoládé nem tartozik ide – antioxidánsokban gazdag és tele van tápanyagokkal, így ez a keserédes finomság egy igazi szuperélelmiszer.
Egy 2016-ban a Journal of Nutritional Science című folyóiratban közzétett kutatás szerint az étcsokoládé flavonoidoknak nevezett fitonutrienseket tartalmaz, amelyek antioxidánsként ható növényi vegyületek, és szerepet játszhatnak a rák megelőzésében, valamint a szív egészségének megőrzésében. A kakaó, amelyből a csokoládét készítik, tartalmaz egy teobromin nevű vegyületet is, amely Toby Amidor, táplálkozási szakértő szerint gyulladáscsökkentő hatású és segíthet elkerülni a vérnyomást.
„A kakaó számos antioxidánst tartalmaz – valójában többet, mint a zöld tea vagy a vörösbor” – mondja. „Minél sötétebb, annál több antioxidáns található benne, de egyensúlyt kell találni az ízletes étcsokoládé fogyasztása és az egészségre gyakorolt előnyök között”.
A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a legjobb, ha legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét választ, mivel az alacsonyabb kakaótartalmú termékekben több a hozzáadott cukor. És bár a minőségi étcsokoládé jobb választás, mint a tejcsokoládé, mégis csokoládéról van szó, ami azt jelenti, hogy számolnia kell a magas kalóriatartalommal. A súlygyarapodás elkerülése érdekében Amidor azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 30 gramm étcsokoládét fogyasszunk. Most pedig nézzünk meg néhány előnyös tulajdonságot, amit ez a finomság rejt.
1. Az étcsokoládé segíthet megelőzni a szívbetegségeket és csökkenteni a stroke kockázatát
A kutatók szerint az étcsokoládé egyik legnagyobb előnye a szív egészségének megőrzésében betöltött szerepe. A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban 2020. júliusában közzétett szisztematikus áttekintés és metaanalízis megállapította, hogy a heti egyszeri csokoládéfogyasztás 8%-kal alacsonyabb kockázatot jelent az érelzáródás tekintetében. Egy másik neves tanulmány, amely 2021. májusában jelent meg a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban, több mint 188 000 veterán adatait elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeresen fogyasztott körülbelül 30 gramm csokoládé összefüggésbe hozható a koszorúér-betegség alacsonyabb kockázatával.
A kutatások szerint az étcsokoládéban található flavonoidok azok, amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez. Az American Journal of Physiology című folyóirat 2017. márciusában megjelent áttekintése szerint ezek a vegyületek segítenek a nitrogén-monoxid termelésében, ami az erek ellazulását és a vérnyomás csökkenését okozza.
Mivel e tanulmányok közül sok megfigyelésen alapul, az eredményeket torzíthatja az, hogy az emberek aluljelentik csokoládéfogyasztásukat. Az elemzések korlátozottak abból a szempontból is, hogy nem tudják közvetlenül megállapítani az ok-okozati összefüggéseket.
A Nutrients című szaklapban 2017. júliusában közzétett metaanalízis azonban elismerte ezt a hibalehetőséget, mégis úgy találta, hogy a csokoládé előnyös a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
2. Az étcsokoládé javíthatja a kognitív képességeket, megelőzheti a memóriaromlást és javíthatja a hangulatot
Tanulmányok szerint a 70%-os, vagy magasabb kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása jótékony hatással lehet az agyra. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a csokoládé serkenti az agy örömhöz és jutalomhoz kapcsolódó területeinek idegi aktivitását, ami csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot, állítja Dr. Joy DuBost, élelmiszertudós.
Több tanulmány is elkezdte vizsgálni, hogy a csokoládé hogyan hat az agyra. A 2018-as Experimental Biology találkozón bemutatott kutatás szerint 48 gramm 70%-os kakaótartalmú bio csokoládé fogyasztása növelte a neuroplaszticitást, vagyis az agy azon képességét, hogy új szinaptikus kapcsolatokat képezzen, ami pozitív hatással lehet a memóriára, a megismerésre és a hangulatra.
Sőt, egy 2018. áprilisában a The FASEB Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csokoládéfogyasztás fokozhatja a memóriát és a tanulási képességeket, mivel a flavonoidok – a kakaóbabban található jótékony növényi vegyületek – hajlamosak felhalmozódni az agy ezen funkciókért felelős területein. A Depression & Anxiety című szaklapban 2019. júliusában megjelent tanulmány még a klinikai depresszió csökkent kockázatával is összefüggésbe hozta az étcsokoládé fogyasztását.
Bár mindezek az eredmények izgalmasak lehetnek (különösen az édesszájúak számára), érdemes megjegyezni, hogy nagyobb mintaszámú tanulmányokat kell végezni, és további kutatásokra van szükség az érintett mechanizmusok feltárásához. Ráadásul a legtöbb vizsgálatban az ajánlott napi adagnál jóval nagyobb mennyiségű csokoládét használtak.
3. Az étcsokoládé javíthatja a vércukorszintet, és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A mindennapos csokoládéevés nem hangzik a cukorbetegség megelőzésének legjobb módjának, de tanulmányok kimutatták, hogy az egészséges mennyiségű, kakaóban gazdag étcsokoládé valóban javíthatja a szervezet glükózanyagcseréjét. Az inzulinrezisztencia felelős a magas vércukorszintért és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért – olvasható a StatPearls 2019. márciusában megjelent cikkében.
A Journal of Community and Hospital Internal Medicine Perspectives című szaklapban 2017. októberében közzétett tanulmányban megállapították, hogy az étcsokoládéban található flavonoidok csökkentik az oxidatív stresszt, amely a tudósok szerint az inzulinrezisztencia elsődleges oka. Azáltal, hogy javul a szervezet inzulinérzékenysége, csökken a rezisztencia, és ezzel együtt az olyan betegségek kockázata is, mint a cukorbetegség.
Egy másik, 2017. januárjában az Appetite című folyóiratban közzétett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik ritkán fogyasztottak csokoládét, öt év múlva majdnem kétszer nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak étcsokoládét.
Bár a kutatók egyetértenek abban, hogy az étcsokoládé számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy van-e ok-okozati kapcsolat a csokoládéfogyasztás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata között.
4. Az étcsokoládé jót tesz a bélrendszerednek, és segíthet a fogyásban
A diétázók a mindennapos csokoládéevés valószínűleg a fogyás legrosszabb módjának vélik, de kutatások szerint az étcsokoládé szerepet játszhat az étvágy szabályozásában, ami segíthet a fogyásban is. Dr. Will Clower neurológus könyvében leírja, hogy egy kis étcsokoládé fogyasztása étkezés előtt vagy után olyan hormonokat aktivál, amelyek azt jelzik az agynak, hogy eleget ettünk. Természetesen a napi ajánlott mennyiségnél nagyobb adag elfogyasztása keresztülhúzhatja a diétát. Emellett az is fontos, hogy az étcsokoládé nem ellensúlyozza az egészségtelen táplálkozás hatásait.
Korábbi kutatások szerint az emésztés során a csokoládé prebiotikumként viselkedik (nem tévesztendő össze a probiotikummal), ami ösztönzi a hasznos baktériumok szaporodását a bélben. A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint minél több „jó” mikroba van a szervezetben, annál hatékonyabban képes a szervezet felszívni a tápanyagokat, valamint elősegítik az egészséges anyagcserét.
Egy 2021. júniusában a Journal of the Federation of the American Societies for Experimental Biology című folyóiratban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy akár a tejcsokoládé is segíthet a fogyásban az anyagcsere fokozásával és az étvágy megfékezésével. A résztvevő csoport azonban kicsi volt (mindössze 19 nő), ami azt jelenti, hogy további kutatásokra van szükség ezen állítások alátámasztásához.
5. Küzd a szabadgyökök ellen, és szerepet játszhat a rák megelőzésében
Egyelőre kevés, de növekvő számú bizonyíték van arra, hogy az étcsokoládé olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusok ellen. Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a szabadgyökök által okozott károsodástól, ezek instabil oxigénmolekulák, amelyek korábbi kutatások szerint az öregedésért és a betegségekért felelősek.
„Ha túl sok szabadgyök van a szervezetünkben, azok elkezdik megtámadni a sejtjeinket, és ez idővel alantas gyulladáshoz és bizonyos betegségek – többek között rák, szívbetegség és Alzheimer-kór – kialakulásához vezethet” – mondja Dr. DuBost.
Az American Cancer Society szerint a flavonoidokban gazdag étrend – ezekben az étcsokoládé is bővelkedik – segíthet megelőzni a sejtkárosodást, amely gyakran számos rákos megbetegedés előfutára. Korábbi kutatások kiderítették, hogy a csokoládéban található számos flavonoid közül az epikatekin felelős a csokoládé rákellenes tulajdonságaiért. A csokoládé az USDA adatai szerint általában jó magnéziumforrás is, és egy 2022. januárjában a Cell című folyóiratban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szervezet immunsejtjei csak magnéziumban gazdag környezetben képesek megcélozni a kóros, vagy fertőzött sejteket.
Mindazonáltal a legtöbb kutatást korlátozza, hogy csak állatok vagy sejtkultúrák felhasználásával végezték, és a csokoládé mennyisége, amely a rákos megbetegedésekkel szembeni potenciális megelőző hatáshoz szükséges, jóval magasabb, mint az embereknek ajánlott napi adag.
6. Jót tesz a bőrnek (több szempontból is)
A Harvard’s T.H. Chan School of Public Health összeállított egy listát az étcsokoládéban lévő vitaminokról és ásványi anyagokról – például réz, vas, magnézium és mangán, hogy csak néhányat említsünk -, amelyek a bőrre is jótékonyan hatnak. A mangán például támogatja a kollagén termelődését, ami egy olyan fehérje, amely segít megőrizni a bőr fiatal és egészséges megjelenését. Több korábbi tanulmány is megállapította, hogy az étcsokoládé magas antioxidáns-tartalma megvédheti a bőrt a nap által kibocsátott erős ultraibolya (UV) sugárzástól.
Más kutatások nem mutattak ki jelentős védőhatást az UV-sugarakkal szemben, de a napnak kitett bőr rugalmasságának javulását tapasztalták, bár ennek pontos mechanizmusa nem ismert.
7. Az étcsokoládé segíthet az egészséges koleszterinszint fenntartásában
Az étcsokoládét koleszterinszint-csökkentő ételként is emlegetik, ami annak köszönhető, hogy egy 2017. novemberében a Journal of the American Heart Association folyóiratban közzétett tanulmány szerint egy marék mandula, étcsokoládé és cukrozatlan kakaó fogyasztása jelentősen csökkentette a túlsúlyos és elhízott résztvevők alacsony sűrűségű lipoproteinjeinek (LDL), más néven a „rossz” koleszterinszintjét.
DuBost szerint az étcsokoládéban lévő kakaóvaj is szerepet játszhat a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL), vagyis a „jó” koleszterinszint növelésében. A kakaóvaj olajsavat tartalmaz, amely egy egyszeresen telítetlen zsír – ugyanaz a zsír, amely a szívbarát olívaolajban található, jegyzi meg a National Library of Medicine.
Azonban a csokoládéval és a „jó” koleszterinnel kapcsolatos számos tanulmány rövid távú, így korai lenne azt állítani, hogy a csokoládé a koleszterin csodaszere – teszi hozzá DuBost.
8. Az étcsokoládé tápláló – és finom!
Az egyéb lehetséges előnyök mellett egy dolog biztos: az étcsokoládé rengeteg tápanyagot tartalmaz. Természetesen minél sötétebb, annál jobb, de minden, legalább 70%-os étcsokoládé tartalmaz antioxidánsokat, rostokat, káliumot, kalciumot, rezet és magnéziumot – derül ki az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2019. decemberében megjelent áttekintésből.
Emellett jó adag kalóriát is tartalmaz, ezért figyeljünk oda a napi bevitelre. Az egyes csokoládék feldolgozása is eltérő; Amidor szerint mindig a bio csokoládé a legjobb, mivel azt mesterséges műtrágyák és növényvédő szerek használata nélkül állítják elő. Ezenkívül azt ajánlja, mindenképpen ellenőrizzük az összetevők listáját, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban természetes alapanyagokból készült csokoládét fogyasztunk-e.
Anna Brooks