Az agy több energiát használ fel, mint bármely más szerv az emberi testben, és a glükóz az elsődleges üzemanyagforrása. De mi történik, ha agyunkat túlzott mennyiségű cukornak tesszük ki?
Az agyban a felesleges cukor mind a kognitív képességeinket, mind az önkontrollunkat rontja. Sok embernél már egy kis mennyiség fogyasztása is sóvárgást válthat ki. A cukornak drogszerű hatása van az agy jutalomközpontjában. A tudósok azt állítják, hogy az édes ételek függőséghez hasonló hatást válthatnak ki az emberi agyban, ami az önkontroll elvesztését, a túlfogyasztást és az azt követő súlygyarapodást eredményezi.
Kezdetekben ez az inger vezette az embereket a kalóriadús ételekhez, ami segítette a túlélést, amikor kevés volt az élelem. Most azonban ez a primitív késztetés hozzájárul az elhízás és a cukorbetegség terjedéséhez. A kábítószerrel való visszaélés és a túlevés viselkedési és neurobiokémiai jellemzői nagyon hasonlóak, és az ételfüggőség problémája egyre nagyobb teret nyer a tudósok körében.
A cukor stimulálja az agy jutalomközpontját
A magas glikémiatartalmú élelmiszerekről megállapították, hogy aktiválják az agy jutalomválaszhoz kapcsolódó területeit, és intenzívebb éhségérzetet váltanak ki. Azok az élelmiszerek, amelyek a vércukorszint nagyobb mértékű emelkedését okozzák, erősebb függőséget okoznak az agyban.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett kutatás a glikémiás indexet (GI) használta e folyamat tesztelésére, és megállapította, hogy a magas GI-vel rendelkező ételek fogyasztása nagyobb agyi aktivitást vált ki az étkezési szokásokban, a jutalmazásban és a sóvárgás kialakulásában szerepet játszó régiókban.
(A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.)
Cukorfüggőség
Az agyi aktivitással kapcsolatos vizsgálatok bizonyították mindemellett, hogy a túlevés megváltoztatja agyunk jutalmazási rendszerét, ami csak még tovább serkenti a mértéktelen evést. Ugyanez a folyamat áll a függőséggel járó tolerancia hátterében.
Idővel egyre nagyobb mennyiségű cukorra van szükség a jutalom azonos szintjének eléréséhez. A tanulmányok arra utalnak, hogy a túlevés csökkent jutalmazási választ és fokozatosan romló függőséget eredményez a cukorban gazdag, alacsony tápanyagtartalmú ételek iránt.
A PLoS One folyóiratban megjelent tanulmány szerint az édes ételek erősebb függőséget okozhatnak, mint a kokain. Bár a kísérletet állatokon végezték, a kutatók megállapították, hogy az édességek még a drogérzékeny és -függő egyedeknél is felülmúlhatják a kokain hatását.
Hogyan befolyásolja a cukor a memóriát?
A szervezetben a felesleges cukor ártalmas. A véráramban lévő megemelkedett glükózszint már önmagában is káros az agyra; lelassult kognitív funkciókat, valamint memória- és figyelemzavarokat eredményezhet.
Egyes kutatások szerint a magas cukorfogyasztás gyulladást okoz az agyban, ami memóriazavarokhoz vezet. Egy 2016-ban a Behavioral Brain Research című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrenddel etetett patkányok hippokampuszában gyulladásos markerek jelentek meg.
A jó hír azonban az, hogy ez a cukor okozta gyulladásos károsodás nem biztos, hogy tartós.
Az Appetite című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a cukorfogyasztás okozta memóriakárosodás visszafordítható egy alacsony cukortartalmú és alacsony GI-értékű étrend követésével.
Emellett a Nutrients című folyóiratban 2015-ben közzétett kutatás szerint a cukorfogyasztás csökkentése, valamint az omega-3 zsírsavakkal és kurkuminnal való kiegészítés javítja a munkamemóriát.
A cukor hatással van a hangulatra
A cukor a hangulatra is hatással van. Egy agyi képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy egészséges fiataloknál az érzelmek feldolgozásának képessége romlik, amikor a vércukorszint megemelkedik.
Egy másik, a Diabetes Care című szaklapban közzétett tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek akut hiperglikémia (emelkedett vércukorszint) esetén fokozott szomorúság- és szorongásérzésről számoltak be.
Az egyik legnagyobb, a cukrot és a depressziót összekapcsoló tanulmány – a Whitehall II. tanulmányban részt vevő 23 245 személy étrendi fogyasztásának és hangulatának elemzése – megállapította, hogy a magasabb cukorfogyasztás a depresszió gyakoribb előfordulásával jár együtt.
A Scientific Reports című folyóiratban 2017-ben közzétett tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak cukrot, 23%-kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak mentális zavart.
A cukorfogyasztás befolyásolja a szellemi képességeket
Az magas vércukorszint károsítja az ereket. Az érkárosodás a cukorbetegség érrendszeri szövődményeinek fő oka, amely más problémákhoz vezet, például az agy és a szem érrendszerének károsodásához, retinopátiát okozva.
A hosszú távú cukorbetegeken végzett vizsgálatok progresszív agykárosodást mutatnak, ami a tanulás, a memória, a motoros képesség, valamint más kognitív funkciók romlásához vezet. A magas glükózszintnek való gyakori kitettség csökkenti a szellemi képességeket, mivel a magasabb HbA1c-szintek az agy nagyobb mértékű zsugorodásával hozhatók összefüggésbe.
A magasabb cukorfogyasztás még a nem cukorbetegek esetében is alacsonyabb pontszámokkal jár a kognitív funkciókat vizsgáló teszteken. Ezek a hatások feltehetően a hiperglikémia, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és az emelkedett koleszterinszint kombinációjának köszönhetőek.
További kutatások azt mutatják, hogy a magas hozzáadott cukortartalmú étrend csökkenti az agyi neurotrofikus faktor (BDNF) termelését, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban. Segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő neuronok közötti kapcsolatok létrejöttét. A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a BDNF alacsonyabb szintje a demenciával és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.
Ahogy a kutatások is mutatják, az ételeinkben lévő hozzáadott cukor veszélyes. Elkerülhetjük ezeket a veszélyeket, ha az édesség utáni vágyunkat friss bio gyümölcsökkel csillapítjuk a finomított cukrok helyett.
A friss bio gyümölcs fogyasztása a cukros ételek kielégítő élvezetét nyújtja, ráadásul a gyümölcs rostjai, antioxidánsai és fitokemikáliái fékezik a cukor véráramba jutását, és blokkolják annak negatív hatásait.
Dr. Joel Fuhrman