Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    A K2-vitamin hatása

    Love Bombing: A Manipulatív Szeretet Csapdája – Így Ismerheted Fel!

    Igen, a „kedves” nárcisztikusok veszélyesek

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»A cukor negatív hatása az agyra

    A cukor negatív hatása az agyra

    A cukor negatív hatása az agyra

    Az agy több energiát használ fel, mint bármely más szerv az emberi testben, és a glükóz az elsődleges üzemanyagforrása. De mi történik, ha agyunkat túlzott mennyiségű cukornak tesszük ki?

    Az agyban a felesleges cukor mind a kognitív képességeinket, mind az önkontrollunkat rontja. Sok embernél már egy kis mennyiség fogyasztása is sóvárgást válthat ki. A cukornak drogszerű hatása van az agy jutalomközpontjában. A tudósok azt állítják, hogy az édes ételek függőséghez hasonló hatást válthatnak ki az emberi agyban, ami az önkontroll elvesztését, a túlfogyasztást és az azt követő súlygyarapodást eredményezi.

    Kezdetekben ez az inger vezette az embereket a kalóriadús ételekhez, ami segítette a túlélést, amikor kevés volt az élelem. Most azonban ez a primitív késztetés hozzájárul az elhízás és a cukorbetegség terjedéséhez. A kábítószerrel való visszaélés és a túlevés viselkedési és neurobiokémiai jellemzői nagyon hasonlóak, és az ételfüggőség problémája egyre nagyobb teret nyer a tudósok körében.

     



     

    A cukor stimulálja az agy jutalomközpontját

     

    A magas glikémiatartalmú élelmiszerekről megállapították, hogy aktiválják az agy jutalomválaszhoz kapcsolódó területeit, és intenzívebb éhségérzetet váltanak ki. Azok az élelmiszerek, amelyek a vércukorszint nagyobb mértékű emelkedését okozzák, erősebb függőséget okoznak az agyban.

    Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett kutatás a glikémiás indexet (GI) használta e folyamat tesztelésére, és megállapította, hogy a magas GI-vel rendelkező ételek fogyasztása nagyobb agyi aktivitást vált ki az étkezési szokásokban, a jutalmazásban és a sóvárgás kialakulásában szerepet játszó régiókban.

    (A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.)

     

    Cukorfüggőség

     

    Az agyi aktivitással kapcsolatos vizsgálatok bizonyították mindemellett, hogy a túlevés megváltoztatja agyunk jutalmazási rendszerét, ami csak még tovább serkenti a mértéktelen evést. Ugyanez a folyamat áll a függőséggel járó tolerancia hátterében.

     

    Új vásárlóknak 10% kedvezményt, regisztrált vásárlóknak 5% kedvezményt biztosítunk az iHerb oldalán minden termékre a képre kattintva.

     

    Idővel egyre nagyobb mennyiségű cukorra van szükség a jutalom azonos szintjének eléréséhez. A tanulmányok arra utalnak, hogy a túlevés csökkent jutalmazási választ és fokozatosan romló függőséget eredményez a cukorban gazdag, alacsony tápanyagtartalmú ételek iránt.

    A PLoS One folyóiratban megjelent tanulmány szerint az édes ételek erősebb függőséget okozhatnak, mint a kokain. Bár a kísérletet állatokon végezték, a kutatók megállapították, hogy az édességek még a drogérzékeny és -függő egyedeknél is felülmúlhatják a kokain hatását.

     

    Hogyan befolyásolja a cukor a memóriát?

     

    A szervezetben a felesleges cukor ártalmas. A véráramban lévő megemelkedett glükózszint már önmagában is káros az agyra; lelassult kognitív funkciókat, valamint memória- és figyelemzavarokat eredményezhet.

    Egyes kutatások szerint a magas cukorfogyasztás gyulladást okoz az agyban, ami memóriazavarokhoz vezet. Egy 2016-ban a Behavioral Brain Research című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrenddel etetett patkányok hippokampuszában gyulladásos markerek jelentek meg.

    A jó hír azonban az, hogy ez a cukor okozta gyulladásos károsodás nem biztos, hogy tartós.

     



     

    Az Appetite című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a cukorfogyasztás okozta memóriakárosodás visszafordítható egy alacsony cukortartalmú és alacsony GI-értékű étrend követésével.

    Emellett a Nutrients című folyóiratban 2015-ben közzétett kutatás szerint a cukorfogyasztás csökkentése, valamint az omega-3 zsírsavakkal és kurkuminnal való kiegészítés javítja a munkamemóriát.

     

    A cukor hatással van a hangulatra

     

    A cukor a hangulatra is hatással van. Egy agyi képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy egészséges fiataloknál az érzelmek feldolgozásának képessége romlik, amikor a vércukorszint megemelkedik.

    Egy másik, a Diabetes Care című szaklapban közzétett tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek akut hiperglikémia (emelkedett vércukorszint) esetén fokozott szomorúság- és szorongásérzésről számoltak be.

    Az egyik legnagyobb, a cukrot és a depressziót összekapcsoló tanulmány – a Whitehall II. tanulmányban részt vevő 23 245 személy étrendi fogyasztásának és hangulatának elemzése – megállapította, hogy a magasabb cukorfogyasztás a depresszió gyakoribb előfordulásával jár együtt.

    A Scientific Reports című folyóiratban 2017-ben közzétett tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak cukrot, 23%-kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak mentális zavart.

     



     

    A cukorfogyasztás befolyásolja a szellemi képességeket

     

    Az magas vércukorszint károsítja az ereket. Az érkárosodás a cukorbetegség érrendszeri szövődményeinek fő oka, amely más problémákhoz vezet, például az agy és a szem érrendszerének károsodásához, retinopátiát okozva.

    A hosszú távú cukorbetegeken végzett vizsgálatok progresszív agykárosodást mutatnak, ami a tanulás, a memória, a motoros képesség, valamint más kognitív funkciók romlásához vezet. A magas glükózszintnek való gyakori kitettség csökkenti a szellemi képességeket, mivel a magasabb HbA1c-szintek az agy nagyobb mértékű zsugorodásával hozhatók összefüggésbe.

    A magasabb cukorfogyasztás még a nem cukorbetegek esetében is alacsonyabb pontszámokkal jár a kognitív funkciókat vizsgáló teszteken. Ezek a hatások feltehetően a hiperglikémia, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és az emelkedett koleszterinszint kombinációjának köszönhetőek.

    További kutatások azt mutatják, hogy a magas hozzáadott cukortartalmú étrend csökkenti az agyi neurotrofikus faktor (BDNF) termelését, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban. Segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő neuronok közötti kapcsolatok létrejöttét. A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a BDNF alacsonyabb szintje a demenciával és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.

     



     

    Ahogy a kutatások is mutatják, az ételeinkben lévő hozzáadott cukor veszélyes. Elkerülhetjük ezeket a veszélyeket, ha az édesség utáni vágyunkat friss bio gyümölcsökkel csillapítjuk a finomított cukrok helyett.

    A friss bio gyümölcs fogyasztása a cukros ételek kielégítő élvezetét nyújtja, ráadásul a gyümölcs rostjai, antioxidánsai és fitokemikáliái fékezik a cukor véráramba jutását, és blokkolják annak negatív hatásait.

     

    Dr. Joel Fuhrman

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Covid-19 Agy

    A Covid-19 neurológiai hatásai

    Tovább »

    A stressz és a krónikus fájdalom körforgása – I. rész

    Tovább »

    6 szorongással kapcsolatos mítosz

    Tovább »

    válogatás

    Egészség

    8 ok, amiért érdemes étcsokoládét fogyasztani

    Ha eddig arról álmodozott, hogy minden nap csokoládét egyen, most már van egy – illetve…

    Az L-theanin csökkenti a szorongást és enyhíti a stresszt

    D-vitamin, CoQ10, alapvető tápanyagok, fehérjekiegészítés

    A 45 éves kor előtt kezdődő menopauza kapcsolatba hozható a későbbi demencia kockázatával

    címkék

    _
    IBS Gyulladás Demencia Benzodiazepinek Boldogság Ajánlott Háború Dohányzás Fájdalom Alzheimer Felkapott CPTSD Életmód Félelem Egészség Alkohol Fogyás Hosszú covid Hovatartozás Covid-19 Depresszió Endometriózis K2 Fájdalomcsillapítók Fitness Cukorbetegség Elhízás Alvás Cukor Agy Ibuprofen Hasnyálmirigy Diabétesz Bántalmazó kapcsolat Idegrendszer Antibiotikum IBD Elvonűsi tünetek Autoimmun Boldogtalanság E-cigaretta D-vitamin Edzés Bántalmazás Antidepresszáns

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT