Klinikai elővizsgálatok kimutatták, hogy a fekete tea teaflavinjai gátolják a rák kialakulását és romlását.
Megfigyelték, hogy a fekete teát nagyobb mennyiségben fogyasztók körében alacsonyabb a rákos megbetegedések aránya.(1)
Ez a fekete teában található teaflavin nevű vegyületnek köszönhető.
Sejtkultúrákban és állatkísérletekben a teaflavinok rákellenes hatást mutatnak, melyek különböző módon lassítják a rák számos típusának terjedését és progresszióját.(1-5)
Kutatók egy csoportja a fekete teát „a rák elleni jövőbeli csodaszernek” nevezte.(2)
A teaflavinok szisztémás hatásai
Amikor a zöld tealeveleket fermentálják, hogy fekete teát készítsenek belőlük, teaflavinoknak nevezett vegyületek keletkeznek.(6)
Ezek a fekete tea polifenolok (teaflavinok) az egész testre kiterjedő egészségügyi előnyöket mutatnak.
A kutatások különösen azt vizsgálták, hogy a teaflavinok milyen módon játszanak szerepet a rák elleni küzdelemben.
A rák kialakulásában és progressziójában kritikus szerepet játszó folyamatokkal kölcsönhatásba lépve a teaflavinok visszaszorítják a rákos sejteket, megnehezítve azok túlélését és terjedését.
Egy áttekintő tanulmány szerint a rák ideális terápiája a következő lenne:(2)
• A rákos sejtek halálának előidézésével zsugorítani a daganatokat, gátolni az új erek növekedését a daganatokban, valamint lassítani vagy megállítani a rák terjedését a szervezetben,
• fokozni az immunrendszer működését, hogy segítse a rák elleni küzdelmet, és
• csökkenteni a rák által okozott szervezetszintű mérgező hatásokat.
A kutatók úgy vélik, hogy a fekete tea teaflavinjai mindezeket a hatásokat előidézik. A teaflavinok rákellenes hatásairól szóló számos összefoglaló tanulmány bizonyítékot szolgáltat ennek alátámasztására.(1-5)
Egy „őrangyal” a rák ellen
Számos daganatos betegség progressziójának megállításában döntő szerepet játszik a p53 nevű gén, amely a rák kialakulását és előrehaladását gátló tumorszupresszor gén. Valójában a p53 kiérdemelte a „genom őre” becenevet.(7, 8)
A tumorszupresszor gének a genetikai kód azon részei, amelyek megakadályozzák és megszakítják a sejtek rosszindulatú elváltozásait.
A rákos megbetegedések körülbelül felében a p53 gén mutálódik, így a p53 sejtvédő szerepe károsodik.(9)
Amikor a p53 aktív, védi a sejtek egészségét azáltal, hogy kijavítja a DNS károsodását, amely a rák kialakulásához vezető mutációkat okozhat.(9)
A p53 gén a rák kialakulásában szerepet játszó sejtfolyamatok fő szabályozójaként is működik. Az aktív p53 segít kiéheztetni a rákos sejteket, megakadályozza az új erek kialakulását, megállítja a terjedést és az áttétképződést, gátolja a rákos sejtek osztódását, és előidézi a rákos sejtek halálát.(3)
Még a kemoterápia és a sugárkezelés sikerét is javítja a meglévő rákos sejtek elleni támadásban.
Sok esetben azonban a p53 mutálódik. Ez a rák kockázatának és romlásának egyik háttértényezője.(3)
A teaflavinokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a p53 aktiválása fontos mechanizmus a rákellenes hatások kiváltásában.(3)
További rákellenes hatások
A teaflavinok szabályozzák az mTOR nevű fehérjét, amelynek aktivitása a sejtek túlzott szaporodását okozhatja.
A teaflavinok gátolják az NF-kB nevű gyulladásos transzkripciós faktort is, amely részt vesz a rák kialakulásában és progressziójában.(1, 4, 7, 10)
Sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a teaflavinok képesek felvenni a harcot a rák ellen az alábbiak révén:(1-5)
1. Csökkentik a rák kialakulását,
2. Megállítják a rákos sejtciklust, csökkentik a rákos sejtek növekedési és szaporodási képességét,
3. Csökkentik a rákos sejtek ellenálló képességét,
4. Előidézik a rákos sejtek pusztulását,
5. Gátolják az új erek képződését a daganatban, amitől a rák oxigén- és tápanyaghiányos állapotba kerül,
6. Rontják a rákos sejtek terjedési és áttétképzési képességét, és
7. Erősítik az immunrendszert, amely hozzájárul a rák elleni küzdelemhez.
Számos elővizsgálati adat szerint a teaflavinok védelmet nyújtanak a rák kialakulásában és progressziójában szerepet játszó mechanizmusokkal szemben.(11-15)
Ezeket a pozitív hatásokat az alábbi rákos megbetegedésekben mutatták ki: emlő, prosztata, tüdő, petefészek, méhnyak, bőr, vastagbél, máj, nyelőcső, gyomor, és hematológiai rákok, mint például a leukémia esetében.(1-5)
Humán vizsgálatok
Egy kutatásban prosztatarákos férfiak vettek részt, akik tervezett műtét előtt álltak.(16) Néhányan a műtét előtt öt napig fekete teát fogyasztottak, míg mások placebót kaptak.
A műtét után a fekete teát fogyasztó férfiak eltávolított tumorszöveteiben szignifikánsan magasabb volt a tea polifenolok szintje.
A kutatók ezután megpróbáltak prosztataráksejteket növeszteni a betegek vérszérumát tartalmazó sejtkultúrában. A rákos sejtek növekedése jelentősen csökkent azokban a kultúrákban, akik öt nappal a műtét előtt fekete teát ittak.
Összefoglalva
A teaflavinok a fekete teában található vegyületek. Sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a teaflavinok különböző módokon gátolják a rák kialakulását és fejlődését, továbbá azt is igazolták hogy a fekete tea teaflavinjait nagyobb mennyiségben fogyasztók körében csökkent a rákos megbetegedések aránya.
Bruce Edwards
Hivatkozások:
1. Imran A, Arshad MU, Hussain G, et al. Black Tea: Chemical and Pharmacological Appraisal. In: Justino G, ed. Tea – Chemistry and Pharmacology: IntechOpen; 2020.
2. Das T, Sa G, Chattopadhyay S, et al. Black tea: The Future Panacea for Cancer. Al Ameen J Med Sci. 2008;1(2):70-83.
3. Mohanty S, Adhikary A, Chakrabarty S, et al. Operation ‘p53 Hunt’ to combat cancer: theaflavins in action. Front Biosci (Schol Ed). 2012 Jan 1;4(1):300-20.
4. O’Neill EJ, Termini D, Albano A, et al. Anti-Cancer Properties of Theaflavins. Molecules. 2021 Feb 13;26(4).
5. Pan M-H, Lai C-S, Wang H, et al. Black tea in chemo-prevention of cancer and other human diseases. Food Science and Human Wellness. 2013;2(1):12-21.
6. Hayat K, Iqbal H, Malik U, et al. Tea and its consumption: benefits and risks. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(7):939-54.
7. Lane DP. Cancer. p53, guardian of the genome. Nature. 1992 Jul 2;358(6381):15-6.
8. https://medlineplus.gov/genetics/gene/tp53/. Accessed August 29, 2022.
9. Marei HE, Althani A, Afifi N, et al. p53 signaling in cancer progression and therapy. Cancer Cell Int. 2021 Dec 24;21(1):703.
10. Xia L, Tan S, Zhou Y, et al. Role of the NFkappaB-signaling pathway in cancer. Onco Targets Ther. 2018;11:2063-73.
11. Banerjee S, Manna S, Saha P, et al. Black tea polyphenols suppress cell proliferation and induce apoptosis during benzo(a)pyrene-induced lung carcinogenesis. Eur J Cancer Prev. 2005 Jun;14(3):215-21.
12. Bhattacharya R, Chatterjee R, Mandal AKA, et al. Theaflavin-Containing Black Tea Extract: A Potential DNA Methyltransferase Inhibitor in Human Colon Cancer Cells and Ehrlich Ascites Carcinoma-Induced Solid Tumors in Mice. Nutr Cancer. 2021;73(11-12):2447-59.
13. Kaur S, Greaves P, Cooke DN, et al. Breast cancer prevention by green tea catechins and black tea theaflavins in the C3(1) SV40 T,t antigen transgenic mouse model is accompanied by increased apoptosis and a decrease in oxidative DNA adducts. J Agric Food Chem. 2007 May 2;55(9):3378-85.
14. Shao J, Meng Q, Li Y. Theaflavins suppress tumor growth and metastasis via the blockage of the STAT3 pathway in hepatocellular carcinoma. Onco Targets Ther. 2016;9:4265-75.
15. Siddiqui IA, Zaman N, Aziz MH, et al. Inhibition of CWR22Rnu1 tumor growth and PSA secretion in athymic nude mice by green and black teas. Carcinogenesis. 2006 Apr;27(4):833-9.
16. Henning SM, Aronson W, Niu Y, et al. Tea polyphenols and theaflavins are present in prostate tissue of humans and mice after green and black tea consumption. J Nutr. 2006 Jul;136(7):1839-43.
17. Singh DK, Banerjee S, Porter TD. Green and black tea extracts inhibit HMG-CoA reductase and activate AMP kinase to decrease cholesterol synthesis in hepatoma cells. J Nutr Biochem. 2009 Oct;20(10):816-22.