A K1- és K2-vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Míg a K1 fontos szerepet játszik a véralvadásban, addig a K2 elengedhetetlen a szív, a csontok, a hormonok és a vesék egészségének fenntartásában.
• A K2-vitamin rendkívül hasznos, mivel biztosítja, hogy a kalcium ne az artériákban rakódjon le, hanem a csontokba és a fogakba kerüljön, csökkentve az érelmeszesedés és a vesebetegség kockázatát.
• A K2-vitamin fontos szerepet játszik a férfiak és nők tesztoszterontermelésében, csökkentve ezzel a férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint, a nőknél pedig a policisztás ovárium szindróma kialakulásának kockázatát.
• A K2-vitamin gátolja a gyulladást és javítja az inzulinérzékenységet, valamint a D-vitamin és a kalcium kofaktoraként támogatja a csontok egészségét.
• A K2 MK-4 vitamin állati eredetű élelmiszerekben, például a bio tojássárgájában, a sötétebb csirkehúsban és a libamájban is megtalálható. Az MK-7 az erjesztett élelmiszerekben, például a nattóban, valamint a lágy és kemény sajtokban, köztük a Brie-ben és a Goudában egyaránt jelen van.
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az élettani folyamatokban részt vevő számos fehérje működéséhez. A természetben előforduló formái a K1-vitamin (filokinon) és a K2-vitamin (menakinon).(1, 2)
A leveles zöldségekből származó K1-vitamin a véralvadásban betöltött szerepéről ismert, míg a főként erjesztett élelmiszerekben és állati termékekben, például tojásban, húsban és májban(3) található K2-vitamin fontos szerepet játszik a hormontermelésben és -felhasználásban, valamint a csontok és a szív egészségében.
Sokan figyelmen kívül hagyják a K2-vitamin fontosságát, ráadásul aligha jutnak elegendő mennyiséghez az étrendjükből. Bár zsírban oldódik, a szervezet nagyon keveset raktároz belőle, és rendszeres bevitel nélkül gyorsan kiürül.
Mielőtt megvitatnánk az egészség számos olyan területét, ahol a K2-vitamin jelentős hatást gyakorol, először is fontos, hogy megértsük a vitamin különböző formáit.
A K2-vitamin különböző formái
A K2-vitaminra a csontokban lévő, oszteokalcin nevű fehérje aktiválásához van szükség. K2-vitamin nélkül ez és más K2-vitamin-függő fehérjék inaktivált állapotban maradnak, és nem tudják ellátni biológiai funkcióikat.(4)
Leon Schurgers, a K2-vitamin világhírű kutatója szerint a K1- és K2-vitaminok közötti különbséget egyértelműen megállapította a 2004-ben közzétett The Rotterdam Study,(5) amelynek Schurgers társszerzője volt.
Bár a tanulmány a K1 és a K2 szívre gyakorolt hatása közötti különbségre irányult, a kutatók azt is megvizsgálták, hogy mely élelmiszerekből lehet az egyes vitaminokhoz hozzájutni. Egy interjúban így nyilatkozott:
„Megmértem a különböző élelmiszerek K-vitamin tartalmát … A K1-vitamin nagy mennyiségben található a zöld, leveles zöldségekben – spenótban, kelkáposztában, brokkoliban és káposztában.
A K1-vitamin felszívódása az ételekből azonban nagyon rossz. A leveles zöldségekben található K-vitamin mindössze 10%-a szívódik fel a szervezetben … És nincs egyetlen olyan fogyasztási mód sem, amely jelentősen növelné a hasznosulást …”.
A K2-vitamin ellenben főként az erjesztett élelmiszerekben van jelen. Valójában bizonyos baktériumok termelik az erjesztési folyamat során. Bizonyos bélbaktériumok természetes módon is termelnek K2-vitamint a szervezetben. Érdekes módon, míg a zöldségekben lévő K1 rosszul szívódik fel, addig az erjesztett élelmiszerekben lévő K2 gyakorlatilag teljes egészében azonnal elérhető a szervezet számára. A K2-vitamin még tovább bontható:(6, 7, 8)
• MK-4 (menakinon-4), a K2-vitamin rövid láncú formája, amely állati eredetű élelmiszerekben, például húsokban, tejtermékekben és tojásban található. Az MK-4 biológiai felezési ideje nagyon rövid – kb. 2,5 óra -, így étrend-kiegészítőként rossz jelölt.
Ennek ellenére az élelmiszerekből származó természetes MK-4 fontos az egészség megőrzéséhez,(9) mivel az MK-4 szerepet játszik a génexpresszióban, következésképpen fontos a rák megelőzésében.(10)
• MK-7 (menakinon-7), a fermentált élelmiszerekben található hosszabb láncú formák. Többféle ilyen hosszú láncú forma létezik, de a legelterjedtebb az MK-7. Ezt érdemes keresni a táplálékkiegészítőkben, mivel ezt a formát valódi élelmiszerekből, elsősorban a nattóból,(11) egy erjesztett szójatermékből vonják ki.
A fermentáció során képződő MK-7-nek két nagy előnye van. Hosszabb ideig marad a szervezetben és hosszabb a felezési ideje, ami azt jelenti, hogy kényelmesen, napi egyszeri adagban is bevehető.(12) Kutatások(13) kimutatták, hogy az MK-7 segít megelőzni a gyulladást, amelyek olyan autoimmun betegségeket okozhatnak, mint a reumás ízületi gyulladás.
Míg a K1-vitaminról megállapították, hogy „kismértékben csökkenti” a csonttörések kockázatát,(14) az MK-7 hatékonyabban jut a csontokba, mint a K1-vitamin.(15, 16) A csontokban a K2-vitamin aktiválja az osteocalcint, ami javítja az anyagcsere- és hormonális egészséget és a fizikai teljesítményt.
Szív- és érrendszeri védelem ill. a D-vitamin, a kalcium kofaktora
Az artériákban lévő kalciumlerakódások felelősek az érelmeszesedésért, az artériák megkeményedéséért és szűküléséért, lassan elzárva a véráramlást.
Ez a szívroham, a stroke és a perifériás érbetegségek leggyakoribb oka. A K2-vitamin meghatározó szerepet játszik az érrendszerben található fontos fehérjék, például a mátrix GLA-protein (MGP) aktiválásában,(17) továbbá vizsgálatok kimutatták, hogy a K2 gátolja az artériák meszesedését és javítja az artériák rugalmasságát,(18, 19) ezáltal csökkentve az érelmeszesedés kockázatát.
Egy kutatás(20) szerint a K2-vitamin pótlásával megelőzhető vagy megállítható az érelmeszesedés progressziója, amely a túlzott kalciumbevitel hatására alakulhat ki. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy azok, akik a legnagyobb mennyiségű K2-vitamint szedik, a legkevésbé veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából.(21)
A K2-vitamin a kalcium és a D-vitamin fontos kofaktora is. Bár a kalcium nélkülözhetetlen a csontok számára, azonban csak akkor válik hasznunkra, ha a megfelelő helyre kerül. A K2-vitamin megakadályozza, hogy a kalcium lerakódjon az erek falán és a csontokba kerüljön.(22)
Fontos tehát megjegyezni, hogy a K2-vitamin és a D-vitamin (a kalciummal és a magnéziummal együtt) szinergikus kapcsolatban áll egymással, amikor a csontok és a szív egészségéről van szó. A szájon át történő D-vitamin-pótlás előnyeinek maximalizálása érdekében fontos, hogy a K2-vitamin szintje is optimális legyen.(23) Kutatások kimutatták, hogy a D3- és K2-vitaminok pótlása nagyobb előnyökkel jár a kardiovaszkuláris egészségre, mint bármelyik vitamin önmagában történő szedése.(24)
A K2-vitamin segít a gyulladás csökkentésében
A gyulladás számos krónikus betegség egyik fő oka. Tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy mind a K1-, mind a K2-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, részben a kappa-B nukleáris faktor gátlásán keresztül.(30)
Egy metaanalízis(31) során a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a K-vitamin segít megelőzni a gyulladást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy másik vizsgálat(32) megerősítette, hogy a K2-vitamin MK-7 formája részt vesz a gyulladásos biomarkerek modulálásában.
Más kutatások(33) bizonyították a C-reaktív fehérje szintjének csökkenését, amely a gyulladás gyakori biomarkere. A reaktív C-reaktív protein számos betegség kockázati mutatója, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb K2-vitamin-bevitel csökkentheti az általános kockázatot.
Egyre több bizonyíték van arra is, hogy a K2-vitamin szerepet játszhat a krónikus vesebetegségben. Egy klinikai vizsgálat(34) során krónikus vesebetegséggel diagnosztizált páciensek négy héten keresztül MK-7 K2-vitamin-kiegészítőt szedtek, és megállapították, hogy ez jelentősen javította a betegeknél az érelmeszesedés mértékét. A krónikus vesebetegségben szenvedő, szubklinikai K-vitaminhiányban szenvedő betegeknek szintén előnyös lehet a vitamin magasabb bevitele.(35)
A K2-vitamin hiánya hatással van a tesztoszteron-termelésre
A K2-vitamin másik szerepe az optimális nemi hormontermelésben rejlik. A kutatások azt mutatják, hogy az állati eredetű élelmiszerekben, például a húsban és a tejtermékekben található K2-vitamin MK-4 segíthet a kiegyensúlyozott tesztoszterontermelésben.(36) Állatkísérletek igazolták, hogy a K-vitamin hiányának indukálása csökkenti a tesztoszterontermelést.(37)
A K2-vitamin hatása a nők számára is jelentős, mivel a vitamin hasznos lehet a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelésében. Ez napjainkban a fiatal nők leggyakoribb hormonális problémája, amely megnagyobbodott petefészket okoz, és termékenységi problémákhoz vezethet.(38)
Egy randomizált vizsgálatban 60 D-vitaminhiányban és PCOS-ban szenvedő nő nyolc héten keresztül placebót vagy kalcium, D-vitamin és K-vitamin kombinációját szedte. A kezelt csoportban a tesztoszteronszint és a panaszok nagyobb mértékben csökkentek, mint a placebocsoportban.(39)
Hogyan befolyásolhatja a K2 az inzulinérzékenységet?
Váratlan felfedezést tettek, amikor a kutatók megállapították, hogy a csont egy endokrin szerv, amely hozzájárul számos élettani folyamat szabályozásához, beleértve a glükóz homeosztázist is.(40)
Még arra is vannak bizonyítékok, hogy a K2-vitamin-pótlás az oszteokalcin-anyagcserén keresztül javíthatja az inzulinérzékenységet,(41) ami segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.(42)
A sztatinok hozzájárulnak a K2-vitamin kiürüléséhez
A 45 év feletti amerikaiak közel 25%-a szed koleszterinszint-csökkentő sztatinokat, a gyógyszerek magas kockázatai ellenére. Egyéb mellékhatások mellett a sztatinok gátolják a K2-vitamin termelését.
Az Expert Review of Clinical Pharmacology(44) című szaklapban megjelent kutatás rámutatott, hogy a sztatinok valójában fokozhatják az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulását, amelynek egyik oka a K2-vitamin szintézisének gátlása, amely védi az artériákat a meszesedéstől.
Hogyan növelheti a K2-vitamin bevitelét természetes úton?
Ha úgy dönt, hogy sztatint szed, vagy D3-vitamin-kiegészítőt használ, akkor mindenképpen ajánlott MK-7 formában K2-vitamin-kiegészítőt is bevinni. Keressen olyan kiegészítőt, amelyet a natto nevű japán fermentált szójatermékből vonnak ki.
(Megj.:”Optimális K2 szintet úgy tudunk elérni, ha szedünk min. 500-1000mcg K2 MK-4-et, MK-7-ből pedig 100-300mcg közt érdemes szedni ezeken felül. A legjobb, ha K1-et, MK-4-et és MK-7-et is szedünk, minél többet” – Szendi Gábor.)(45)
Ne feledje, hogy mivel a K2-vitamin zsírban oldódik, a legjobb, ha egy kis mennyiségű zsírral együtt veszi be a felszívódás javítása érdekében. A K2-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása a legjobb megoldás. Az MK-4 olyan állati eredetű élelmiszerekben található, mint a szabadtartásos, bio tojás (különösen a sárgája), a sötétebb csirkehús és a libamáj. Az MK-7 olyan erjesztett élelmiszerekben található, mint a natto, egyfajta erjesztett szója, valamint a lágy és kemény sajtokban, mint a Brie és a Gouda.
Dr. Joseph Mercola