A kurkumát, az indiai konyhában használt sárga curry fűszert a hagyományos kínai és az ayurvédikus orvoslásban régóta használják gyógyászati célokra. A modern tudomány számos kedvező hatását igazolta, és csak a kurkuminról – a kurkuma egyik legalaposabban vizsgált bioaktív összetevőjéről – több mint 160 potenciális terápiás tevékenységet mutattak ki.
Tanulmányok szerint hatékony segítség lehet például a depresszió, a rák, a gyulladásos bélbetegségek és a reumás ízületi gyulladás kezelésében. A kurkumin számos jótékony hatását annak tulajdonítják, hogy képes csökkenteni a gyulladást, amely a legtöbb krónikus betegség jellemzője, legyen szó elhízásról, metabolikus szindrómáról, szívbetegségről vagy demenciáról.
Fontos, hogy képes áthatolni a vér-agy gáton, és erős neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amely arra enged következtetni, hogy hasznos lehet neurodegeneratív rendellenességek esetén. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrégiben kimutatták, hogy védelmet nyújt az agyi gyulladások ellen, ami hosszú távú pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra.(1)
A kurkumin védelmet nyújthat a demencia ellen
Az American Journal of Geriatric Psychiatry című folyóiratban(2) közzétett kettős vak, placebokontrollált vizsgálatban 40, 50 és 90 év közötti felnőtt vett részt, akik enyhe memóriazavarokról számoltak be. Egyiküknél sem diagnosztizáltak demenciát a felvétel idején. A résztvevők 18 hónapon keresztül véletlenszerűen, naponta kétszer 90 milligramm kurkumint, vagy placebót kaptak.
A vizsgálat kezdetén és azt követően félévente standardizált kognitív felmérést végeztek, a vizsgálat kezdetén és végén pedig megmérték a vérükben lévő kurkumin szintjét. A résztvevők közül harmincan pozitronemissziós tomográfiás (PET) vizsgálaton is részt vettek, hogy felmérjék az amiloid és tau lerakódások szintjét a kezelés előtt és után, amelyek szoros összefüggésben állnak az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával.
Azok, akik kurkumint kaptak, jelentős javulást tapasztaltak a memóriában és a koncentrációban, míg a kontrollcsoportban nem volt javulás. A kezelt csoport továbbá jobb közérzetről számolt be, és a PET-vizsgálatok megerősítették, hogy a kontrollcsoporthoz képest jelentősen kevesebb amiloid és tau rakódott le az agyban. Összességében a kurkuminos csoport memóriája 28%-kal javult a másfél éves kezelési időszak alatt. Amint arról a Science Daily beszámolt:(3)
„A kutatók azt tervezik, hogy követéses vizsgálatot végeznek szélesebb körben. A kutatásba bevonnának olyan embereket is, akik enyhe depresszióban szenvednek, így a tudósok megvizsgálhatják, hogy a kurkuminnak van-e antidepresszív hatása is. A nagyobb számú minta azt is lehetővé tenné számukra, hogy megvizsgálják, a kurkumin memóriajavító hatása változik-e annak függvényében, hogy az emberek genetikailag mennyire veszélyeztetettek az Alzheimer-kórra, milyen idősek vagy milyen mértékűek a kognitív problémáik.
‘Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkumin szedése jelentős kognitív előnyöket biztosíthat az évek múlásával’ – mondta Small, a UCLA Parlow-Solomon öregedéssel foglalkozó professzora.”
Kurkumin – Egy erős neuroprotektív szer
A kurkuminról kimutatták, hogy növeli az agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF)4 szintjét, és ez egy újabb mechanizmus lehet, amely magyarázatot adhat neuroprotektív hatásaira.(5) A BDNF csökkent szintjét összefüggésbe hozták mind a depresszióval, mind az Alzheimer-kórral.
A kutatók azt is felfedezték, hogy a kurkumin számos olyan folyamatra hat a szervezetben, amely visszafordíthatja az inzulinrezisztenciát, a hiperlipidémiát, valamint a metabolikus szindrómával és az elhízással összefüggő egyéb tüneteket(6), melyek szintén csökkenthetik a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. A boncolások kimutatták, hogy a magas vércukorszintű emberek agyában általában nagyobb mennyiségű amiloid plakk található, és a cukorbetegeknél 65%-kal magasabb az Alzheimer-kór kockázata, mint a nem cukorbetegeknél.(7, 8)
A kurkuminról kimutatták, hogy enyhíti a depresszió tüneteit
A fenti vizsgálathoz hasonlóan korábbi kutatások is bizonyították a kurkumin hangulatjavító hatását, ami arra utal, hogy hasznos lehet a depresszió ellen. Egy 2017-es metaanalízis(9) hat rövid távú, placebokontrollált klinikai vizsgálatból arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumin „biztonságosnak, jól tolerálhatónak és hatásosnak tűnik a depressziós betegek körében”, és „újszerű antidepresszánsként” szolgálhat. Hárman jelentős szorongáscsökkentő hatásról is beszámoltak.
Ausztráliában egy újabb, a kurkumin depresszióra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás(10) is készült. A kettős vak, randomizált vizsgálatba 123 súlyos depressziós zavarral diagnosztizált személyt vontak be, és három hónapon keresztül 250, vagy 500 mg kurkumin-kivonatot, 250 mg kurkumint 15 mg sáfránnyal együtt, vagy placebót kaptak.
A placebóhoz képest mindhárom kezelési csoportban javulást tapasztaltak a tüneteket illetően. A kurkumin különösen hatásos volt az atipikus depresszióban szenvedők esetében. Érdekes módon az egyes dózisok között nem volt jelentős különbség a hatékonyság szempontjából. (Mellékesen megjegyezzük, hogy a sáfrány számos vizsgálatban szintén antidepresszáns hatásúnak bizonyult(11, 12, 12, 13, 14), ezért is került be az egyik kezelési csoportba).
Egy másik – szintén tavaly közzétett – tudományos áttekintés(15) arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumin nemcsak a depresszióra, hanem számos más pszichiátriai betegségre is jótékony hatással lehet, köszönhetően gyulladáscsökkentő hatásának.
A kurkumin rákellenes hatásai
Neuroprotektív hatásai mellett a kutatások arra is utalnak, hogy a kurkumin hatékony védelmet nyújthat a rák ellen, és a hagyományos daganatos kezelések, például a kemoterápia hatékonyságát is fokozza.(16) Ezeket a hatásokat fej- és nyaki daganatokat kezelő állatkísérletekben(17), valamint emberi emlő-, nyelőcső- és vastagbélrák kultúrákban(18, 19) mutatták ki.
Úgy tűnik például, hogy a kurkumin csökkenti a Mitomicin C – egy erős daganatellenes gyógyszer, amely hosszú távú alkalmazás esetén vese- és csontvelő-károsodást, valamint másodlagos tumor növekedést okozhat – mellékhatásait, miközben egyidejűleg javítja a gyógyszer hatékonyságát.(20)
A krónikus myeloid leukémia miatt kemoterápiával kezelt betegeknél szintén csökkent a rák növekedési faktora, amikor a kezeléshez kurkumint adtak.(21) A sugárterápiával szembeni védelmet bizonyította egy sugárkezelésen átesett mellrákos betegek körében végzett vizsgálat.(22) A vizsgálat végén a kurkumint szedők bőrét kevésbé károsította a sugárzás.
A kurkuminról kimutatták, hogy különböző sejtekre(23) képes hatni, és számos olyan hatással rendelkezik, amely befolyásolja a rákos sejtek növekedését, szaporodását és pusztulását. E többszörös hatásai miatt a kurkumin különböző ráktípusok, többek között a vastagbélrák(24), a hasnyálmirigyrák(25) és az amyloidózis(26) kezelésében is hatékony.
Fontos, hogy a kurkumin bizonyítottan aktiválja az apoptózis (programozott sejthalál) folyamatát. A sejthalál fontos szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében. Ha egy sejt nem képes az apoptózisra, mutációk vagy egyéb biológiai gátlás miatt, akkor korlátlanul szaporodhat, tumort képezve.
A rákos sejtek gyulladásos környezetben fejlődnek, és a kurkumin számos ponton képes blokkolni a proinflammatorikus választ, csökkentve a gyulladásos citokinek szintjét a szervezetben.(28) A kurkumin gyulladáscsökkentő hatása még egyes gyógyszerek hatásával is azonosnak bizonyult.(29) A kurkumin segít az immunrendszer támogatásában is, amely képes felkutatni és elpusztítani a korai rákos sejteket természetes úton.
Hogyan optimalizáljuk a kurkumin felszívódását
Mivel a kurkumin a kurkuma tömegének csupán 3%-át teszi ki, a kurkumával való egyszerű főzés nem elegendő a klinikai előnyök eléréséhez. Ahhoz, hogy olyan eredményeket érjünk el, mint amilyeneket az itt említett tanulmányokban láttunk, olyan kiegészítőt kell használnunk, amelyet a biológiai hozzáférhetőség szempontjából optimalizáltak. A kurkumin még nyers formában is nagyon rossz felszívódási arányt mutat.
Általános szabályként a készítménynek mindössze 1%-a szívódik fel a szervezetben; még a 95%-os koncentrációjú kiegészítők is csak 1%-ban szívódnak fel. A kutatók a biológiai hasznosulás optimalizálása érdekében számos különböző alkalmazási módot vizsgáltak, beleértve a szájon át, intravénásan, bőr alá és hashártyán keresztül történő beadást, valamint a különböző formulákat. A következő módszerek mindegyikéről megállapították, hogy javítják a kurkumin felszívódási arányát:(30)
– nanorészecskék formájában történő beadás esetén
– tejsav-glikolsav kopolimerrel (PLGA) kombinálva
– liposzómális kapszulázás
– szájon át szedve piperinnel, a fekete bors hatóanyagával együtt.31 Egy vizsgálatban a piperin hozzáadása 2000%-kal növelte a kurkumin felszívódását.(32)
A rákellenes dózisok általában 1200 és 3000 gramm biológiailag hasznosuló kurkumin-kivonat között mozognak. Mivel a kurkumin zsírban oldódik, mikroemulzió készítésével tovább növelheti a felszívódást. Egyszerűen keverjen össze 1 evőkanál kurkuminport egy vagy két tojássárgájával és 1-2 teáskanál olvasztott kókuszolajjal, majd egy botmixer segítségével nagy sebességen emulgeálja a port.
A felszívódás forralással is fokozható. Adjon 1 evőkanálnyit egy liter már forrásban lévő vízbe. (Ha szobahőmérsékletű vízhez adjuk, majd felforraljuk, nem működik olyan jól.) Miután 10 percig forralta, 12%-os oldatot hozott létre. Igya meg, amint kellőképpen kihűlt.
A kurkumin koncentrációja idővel csökkeni kezd, körülbelül hat óra múlva 6%-os oldat lesz belőle, ezért a legjobb, ha négy órán belül megissza a vizet.
Azonban sokkal egyszerűbb és kényelmesebb olyan speciális kurkuma kivonatot szedni, amelyet különböző eljárásokkal módosítottak, a lehető legjobb hasznosulás érdekében.
A kurkumin értékes kiegészítője lehet a krónikus betegségeknek
A kutatók kimutatták, hogy a kurkumin több mint 100 különböző sejtszintű folyamatra lehet hatással, ezáltal segíthet számos krónikus betegség megelőzésében és/vagy kezelésében, beleértve a neurodegeneratív rendellenességeket és a rákot. A gyulladás csillapításával a kurkumin határozottan nagy gyógyászati potenciállal rendelkezik.
Amellett, hogy önmagában is erős antioxidáns(33), a kurkumin fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimjeinek működését is.(34) Egyes tanulmányok szerint még az ízületi gyulladásos betegségek kezelésében is ugyanolyan jól működhet, mint egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek.(35)
Összességében a kurkumin erős, költséghatékony és alacsony toxicitási profillal rendelkezik.(39) Ezért sokak számára igen hasznos étrend-kiegészítő lehet – különösen az idősödő népesség számára, amelynek nemcsak a szívbetegségekkel és a rákos megbetegedésekkel kell megküzdenie, hanem a demencia fenyegető veszélyével is.
A fiatalabbak esetében érdemes megemlíteni a kurkumin jótékony hatását az inzulinrezisztenciára, a metabolikus szindrómára és az elhízásra.(40)
Összességében úgy vélem, hogy a kurkumin az egyik legértékesebb táplálékkiegészítő, amelyet érdemes megfontolni a teljes körű jó egészség érdekében, mivel a gyulladás oly sok különböző betegségfolyamat hátterében áll. Fontos, hogy képes átjutni a vér-agy gáton, ezáltal csökkentve az agyban lévő gyulladást, ami sok ember számára különösen előnyös lehet.
Dr. Joseph Mercola
Hivatkozások: