Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    Endometriózis: Mit együnk és mit kerüljünk?

    Nyomaszt az ukrajnai háború? Tanácsok a szorongás kezeléséhez

    A cukor és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»A mérgező növényvédő szereket tartalmazó európai gyümölcsök száma 9 év alatt 53%-kal emelkedett

    A mérgező növényvédő szereket tartalmazó európai gyümölcsök száma 9 év alatt 53%-kal emelkedett

    Növényvédő szerek

    A friss gyümölcsöknek a legveszélyesebb növényvédő szerekkel való szennyezettsége drámaian megnőtt Európában az elmúlt évtizedben – derül ki a kormányzati adatok 9 éves vizsgálatából.

    A PAN Europe tanulmánya alapján az  almák egyharmadában és a szeder felében a növényvédő szerek legmérgezőbb fajtáinak maradványait találták, amelyek egy része olyan betegségekhez köthető, mint a rák, a szívbetegségek és a születési rendellenességek.

    A kivi esetében a 2011-es 4%-ról 2019-re 32%-ra nőtt a szennyezettségi arány, a cseresznye esetében pedig több mint kétszeresére, 22%-ról 50%-ra.

    Összességében az Európában közel 100 000 népszerű házi termesztésű gyümölcsminta elemzése során kilenc év alatt 53%-os növekedést találtak a legveszélyesebb növényvédő szerekkel való szennyezettségben. A tanulmányt a Pesticide Action Network (PAN) Europe végezte.

    A felmérés nem terjedt ki a brit termékekre, de a CBI szerint az Egyesült Királyság évente több mint 3,2 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget importál az EU-ból, ami a helyi kereslet mintegy 40%-át fedezi.

    Nicole Van Dam professzor, a német Integrációs Biodiverzitás-kutató Központ (iDiv) munkatársa „sokkolónak” nevezte a jelentést.

     



     

    „Mi értelme van az egészséges táplálkozásnak, ha az egészséges gyümölcsöket és zöldségeket mérgekkel permetezik?” – tette fel a kérdést.

    Salomé Roynel, a PAN Europe szóvivője elmondta: „A fogyasztók szörnyű helyzetbe kerültek: azt mondják nekik, hogy egyenek friss gyümölcsöt, amelynek nagy része súlyos egészségügyi következményekkel járó növényvédő szerekkel mérgezett. A kormányoknak nem áll szándékukban betiltani ezeket a növényvédő szereket, bármit is mondjon a törvény. Túlságosan félnek a mezőgazdasági lobbitól, amely az erős vegyszerektől és a hibás mezőgazdasági modelltől függ.”

    Roynel elmondta, hogy a legmérgezőbb növényvédő szerekben használt vegyi anyagoknak nincsenek biztonságos határértékei, és felszólította a fogyasztókat, hogy vásároljanak biogyümölcsöt, „különösen, ha várandósak, vagy kisgyermeket szoptatnak”.

    A kutatás megállapította, hogy Belgiumban a körte 87%-a, Portugáliában pedig 85%-a legalább egy mérgező növényvédőszerrel volt szennyezett.

    A vizsgált gyümölcsök közel egyharmada volt veszélyes anyagokkal szennyezett 2019-ben, az utolsó évben, amelyre vonatkozóan elérhető adatok voltak a kutatók számára.

     



     

    A gyümölcsök közül a szeder (51%), az őszibarack (45%), az eper (38%), a cseresznye (35%) és a sárgabarack (35%), a zöldségek közül pedig a zeller (50%) és a kelkáposzta (31%) volt a leginkább szennyezett.

    Anika Gatt Seretny, a CropLife Europe (Európai Növényvédelmi Szövetség) szóvivője kijelentette: „A növényvédő szerek nyomainak jelenléte nem jelenti azt, hogy az élelmiszer nem biztonságos. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Efsa) széles körű kutatást végzett a témában, amely kimutatta, hogy az élelmiszerek halmozott expozíciójából eredő fogyasztói kockázat a küszöbérték alatt van, és így nem jelent kockázati tényezőt.”

    Stefan Van De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője hozzátette: „Az Efsa minden évben jelentést tesz közzé az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokról, amely a legátfogóbb jelentésnek számít e témában. A jelentés évek óta azt mutatja, hogy a begyűjtött minták 98%-a megfelel az uniós jogszabályoknak.”

    A bizottság állítása szerint a veszélyes növényvédő szerek használata 2019-ben 12%-kal csökkent a 2015-17-es időszakhoz képest, valamint további 50%-os visszaszorítást javasol 2030-ig.

     



     

    Ezzel szemben az új tanulmány megállapította, hogy a szennyezettségi adatok „drámaian” megnőttek az olyan gyümölcsök esetében, mint az alma (117%-kal) és a cseresznye (152%-kal) 2011 óta, vagyis azóta, hogy az uniós kormányoknak meg kellett volna kezdeniük az érintett növényvédő szerek betiltását. Összességében azt találták, hogy a szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya 2019-ben 8,8%-kal nőtt a 2015-17-es időszakhoz képest.

    Dr. Guy Pe’er, az iDiv ökológusa szerint a felhasznált növényvédő szerek mennyisége kevésbé fontos, mint azok hatása, mivel „manapság sokkal kevesebb anyaggal sokkal többet lehet ártani”.

    Szerinte az új tanulmány rendkívül aggasztó, mert „valószínűleg csak a jéghegy csúcsát tárja fel az agrokémiai szerek tekintetében”, ugyanis olyan vegyszerekre korlátozódik, amelyek bizonyítottan veszélyesek.

    „A vegyszerek túlzott használatával kapcsolatos aggodalmainknak nem csak az általunk megfigyelt konkrét gyümölcsökre és zöldségekre kell vonatkozniuk – egy olyan rendszerről van szó, amely szó szerint önmagát pusztítja” – nyilatkozta.

    Az uniós növényvédőszer-törvény reformja, amely új csökkentési célokat tartalmazhat, június 22-én várható, miután márciusban az ukrán válsággal kapcsolatos élelmiszerbiztonsági félelmek miatt elhalasztották.

     



     

    A környezetvédők riadalmat keltettek amiatt, hogy szerintük az agrárgazdasági lobbisták „szisztematikus támadásokat” intéznek a készülő javaslat ellen.

    Márciusban az Európai Bizottság bejelentette, hogy „kivételesen” felfüggeszti a zöld gazdálkodásra vonatkozó szabályokat, ezzel lehetővé téve a növénytermesztést 4 millió hektárnyi ökológiai területen.

    Olivier de Schutter, az IPES-Food társelnöke és az ENSZ rendkívüli szegénységgel és emberi jogokkal foglalkozó szakelőadója kijelentette, hogy az európai döntéshozóknak határozottan ki kell állniuk a környezettudatos szabályok mellett.

    „Sajnos a kialakult élelmiszerválság miatt most nagyon erős nyomás nehezedik ránk, különösen a mezőgazdasági termelők szakszervezetei részéről, akik szerint növelni kell a termelést, hogy kompenzáljuk az Ukrajnából és Oroszországból származó búza-, növényi olaj- és kukoricaellátás zavarát” – hangsúlyozta.

     

    Arthur Neslen

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Mikroműanyagok az emberi vérben

    Tovább »
    Gyulladáscsökkentő ételek

    Hatékony gyulladáscsökkentő élelmiszerek és étrend-kiegészítők

    Tovább »
    D-vitamin Magnézium

    Az alacsony magnéziumszint csökkenti a D-vitamin hatékonyságát

    Tovább »

    válogatás

    Egészség

    A neurotoxikus növényvédő szerek megzavarják a bélmikrobiomot, növelve a Parkinson-kór kockázatát

    A The International Journal of Biochemistry & Cell Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a…

    A legtömörebb „Hogyan építsünk izmot” cikk, amit valószínűleg valaha is olvasni fogsz

    A kókuszolaj 14 – bizonyítottan – jótékony hatása

    C-PTSD és az emlékbetörések

    címkék

    _
    CPTSD Agy Boldogtalanság Demencia Endometriózis Alkohol Életmód Cukor Autoimmun Ajánlott IBD Boldogság Fogyás Idegrendszer Fájdalom K2 Alzheimer Bántalmazó kapcsolat Dohányzás Covid-19 Háború Gyulladás Depresszió Antibiotikum Elvonűsi tünetek Félelem Bántalmazás Benzodiazepinek Diabétesz Ibuprofen Hasnyálmirigy Elhízás Cukorbetegség Edzés Alvás E-cigaretta Fájdalomcsillapítók Egészség Fitness D-vitamin Hosszú covid Hovatartozás Antidepresszáns IBS Felkapott

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT