• A kutatók 10 országban, 20 éven keresztül 451 743 ember bevonásával végzett vizsgálatukban megállapították, hogy azoknál, akik mesterségesen édesített italokat fogyasztottak, magasabb volt a teljes halálozás, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, míg a cukorral édesített italokat fogyasztóknál magasabb volt a gyomor-bélrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata.
• Ezek az összefüggések még akkor is változatlanok maradtak, amikor a kutatók kiszűrték az olyan befolyásoló tényezőket, mint a magasabb testtömegindex, a dohányzás és más halálozási kockázatok.
• Az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer az aszpartám, amelyet összefüggésbe hoznak az elhízás fokozott kockázatával, tekintve, hogy elősegíti a cukor utáni sóvárgást. A kutatások az aszpartámot olyan idegrendszeri tünetekkel is összefüggésbe hozzák, mint az álmatlanság, a depresszió, a fejfájás és a rohamok.
• A mesterséges édesítőszerek által a bélbaktériumok megváltozása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az inzulinrezisztenciához. Az Amerikai Italszövetség tagadja az összefüggéseket, miközben az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Szívgyógyász Szövetség politikai változtatásokat követel a gyermekek és serdülők védelmére a rájuk irányuló marketinggel szemben.
A CDC szerint az Egyesült Államokban 10-ből 6 felnőtt már krónikus egészségügyi problémákkal küzd, mint például rák, szívbetegség, cukorbetegség és stroke, míg 10-ből 4-nek kettő, vagy több ilyen betegsége van.(1) E betegségek közül sok esetben az életmóddal kapcsolatos szokások, köztük a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a kiváltó okok.
A nagy üdítőitalgyártó cégek, akik profitjukat meg akarják védeni, azt hirdetik, hogy az elhízás járványát a mozgáshiány okozza, nem pedig a cukortartalmú ételek és italok fogyasztása. Azonban egyértelmű tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a testmozgás nem képes legyőzni a helytelen táplálkozás okozta károkat.(2)
Sajnos a cukormentes alternatívák jelentős része aszpartámot tartalmaz, egy olyan mesterséges édesítőszert, amely számos ismert egészségügyi problémával jár. Ez vélhetően nagy kockázatot jelent, mivel a legújabb kutatási adatok(3) összefüggést mutatnak bármilyen mesterségesen édesített ital fogyasztása és a halálozási arányok emelkedése között.
20 éves tanulmány: A diétás italok növelik a korai halálozás kockázatát
Az új kutatás 10 európai ország 521 330 fős csoportját vizsgálta. A kutatók célja az volt, hogy megvizsgálják a cukor, a mesterségesen édesített italok és a halálozás közötti lehetséges összefüggést.(4) Egy folyamatban lévő vizsgálat résztvevőit vonták be, akiket 1992. január 1. és 2000. december 31. között vettek fel.
Kizártak minden olyan résztvevőt, akinek daganatos megbetegedése, stroke-ja vagy cukorbetegsége volt, valamint azokat, akik nem adtak meg követési információkat. A résztvevők számát ezután 451 743-ra csökkentették, akiknek 71,1%-a nő volt.(5)
Az eredmények azt mutatták, hogy magasabb volt a teljes halálozás azoknál, akik naponta két, vagy több pohár üdítőt ittak, függetlenül attól, hogy cukrozott, vagy mesterségesen édesített üdítőitalról volt szó. A mesterségesen édesített üdítőitalok esetében összefüggés mutatkozott a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozással, a cukorral édesített üdítőitalok esetében pedig egyértelmű kapcsolat állt fenn az emésztőrendszeri betegségekből eredő halálozással.(6)
A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények elegendőek ahhoz, hogy közegészségügyi kampányokat indítsanak a vásárlók figyelmeztetésére a fogyasztás korlátozására.(7) Bár a vizsgálat eredményei jelentősek voltak, fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatban egy pohár 250 ml üdítőitalt tartalmazott.(8, 9)
Más szóval, az eredmények kisebb mennyiséget vettek alapul, mint amennyit a legtöbb ember egyetlen adagban megiszik. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a cukorfogyasztás visszaszorítására irányuló politikák katasztrofális következményekkel járhatnak, ha a gyártók és a termelők mesterséges édesítőszereket használva alakítják át termékeiket.
Az összefüggés megmarad, ha a befolyásoló tényezőket kiszűrik
A legújabb vizsgálatok hasonló eredményekre utalnak. Hogy kiderítsék, vajon az üdítőital-fogyasztás az egészségtelen életmód jelzője-e, a kutatók kiszűrték a befolyásoló tényezőket – olyan állapotokat, amelyek hatással lehetnek az eredményekre, vagy megváltoztathatják azokat. Neil Murphy, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének vezető kutatója a The Washington Postnak adott interjúban elmondta:(10)
„Vizsgálatunkban a magas üdítőital-fogyasztóknak magasabb volt a testtömegindexük (BMI), és nagyobb valószínűséggel is dohányoztak. Elemzéseinkben statisztikai kiigazításokat végeztünk a BMI, a dohányzási szokások és más halálozási kockázati tényezők tekintetében, amelyek befolyásolhatták eredményeinket, azonban a statisztikai összefüggések így is megmaradtak”.
A kutatók hasonló összefüggéseket találtak a dohányos és a nemdohányzó, valamint a sovány és túlsúlyos résztvevőknél. Sarah Reinhardt, a Union of Concerned Scientists munkatársa így nyilatkozott:(11)
„A vizsgálat eredményei jelentősek. Megerősít egy olyan tényt, amely senkit sem fog meglepni a táplálkozás területén: A mesterséges összetevőkkel terhelt, feldolgozott élelmiszerek nem lesznek az egészségmegőrzés csodaszerei, függetlenül attól, hogy milyen alacsony a cukortartalmuk. A testünk ennél okosabb.”
A CDC szerint az elhízott gyermekek és serdülők aránya az 1970-es évek óta több mint háromszorosára nőtt. A 2016-os adatok szerint az iskoláskorú gyermekek és fiatal felnőttek közel 20%-a elhízott.(12)
A felnőttkori elhízás előfordulási aránya 2016-ban 39,8% volt; ez olyan betegségekhez vezet, mint a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos fajtái.(13) A mesterséges édesítőszerek egyik kockázata az elhízás.(14, 15)
A mesterséges édesítőszerek összefüggésbe hozhatók az elhízással
Az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer az aszpartám.(16, 17)
A kutatók kapcsolatot találtak az elhízás mértékének növekedése és a mesterséges édesítőszerek széleskörű használata között. A Yale Journal of Biology and Medicine című folyóiratban megjelent egyik áttekintésben a kutatók megvizsgálták az aszpartám testsúlyra gyakorolt hatásáról szóló epidemiológiai és kísérleti kutatásokat.(18)
Olyan bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek más módon aktiválják a jutalmazási útvonalat, mint a természetes cukrok. Emellett úgy tűnik, hogy a mesterséges édesítőszerek elősegítik a cukor utáni sóvárgást és a cukorfüggőséget.(19)
Az 1980-as évek óta dokumentáltak olyan információkat, amelyek szerint a mesterséges édesítőszerek összefüggésbe hozhatók a súlygyarapodással. A 4000 felnőtt bevonásával végzett San Antonio Heart vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a mesterséges édesítőszereket használók testtömegindexe magasabb volt, mint a nem használóké, ami arra ösztönözte a kutatókat, hogy megvizsgálják, vajon a mesterséges édesítőszerek valóban hozzájárulnak-e az elhízási járványhoz.(20)
Egy másik, 1986-ban végzett kutatásban, amelyben 78 694, 50 és 69 év közötti nőt vizsgáltak, a kutatók megállapították, hogy a mesterséges édesítőszerek használata növelte a résztvevők testsúlyát. Azok, akik mesterséges édesítőszereket fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel híztak, függetlenül a kiindulási testsúlyuktól. Az eredményeket nem lehetett az étkezési szokásokban mutatkozó különbségekkel magyarázni.(21)
A mesterséges édesítőszerek számos egészségügyi problémát okoznak
Annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy az aszpartámnak negatív egészségügyi hatásai vannak, továbbra is használják. Egy vizsgálatban(22) a kutatók egészséges felnőtteket kértek meg arra, hogy 8 napon át magas aszpartámtartalmú, majd 8 napon át alacsony aszpartámtartalmú étrendet fogyasszanak, 2 hét különbséggel.
A magas aszpartámtartalmú, 8 napos időszak alatt az egyének depressziótól, rossz hangulattól és fejfájástól szenvedtek. Rosszabbul teljesítettek a térbeli tájékozódási teszteken is, ami arra utal, hogy az aszpartám jelentős hatással van az idegrendszer egészségére.(23)
A kutatók arról is beszámoltak, hogy az aszpartám álmatlanságot és rohamokat válthat ki, amelyek az agyban lévő katekolamin koncentrációjának változásához kapcsolódnak.(24) Egy másik kutatás(25) célja annak felmérése volt, hogy a hangulatzavarban szenvedő emberek fogékonyabbak-e az aszpartám hatásaira.
A kutatók 40 olyan személyt vontak be a vizsgálatba, akiknél depressziót diagnosztizáltak, és további 40 olyan személyt, akiknek nem volt pszichiátriai rendellenességük. A kutatást végül az intézményi felülvizsgálati bizottság leállította, miután csak 13 alany fejezte be a vizsgálatot, mert a többi résztvevőnél súlyos mellékhatások jelentkeztek.
Az aszpartám oxidatív stresszre gyakorolt hatását vizsgáló állatkísérletben a kutatók megfigyelték, hogy az aszpartámmal etetett állatoknál neurológiai oxidatív stressz alakult ki. Feltételezésük szerint ez az aszpartám anyagcseréje során felszabaduló metanolból származó szabad gyökökkel állhat összefüggésben.(26)
A mesterséges édesítőszerek megváltoztatják a bélbaktériumokat
Sajnos sokan, akik a súlyukkal küzdenek, a cukor helyett a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételeket választják, mert azt hiszik, hogy ez sokkal egészségesebb alternatíva. Egy, a Nature folyóiratban közzétett vizsgálatban(27) a tudósok arról számoltak be, hogy a mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, a bélmikrobióta megváltoztatásával glükóz intoleranciához vezethet. Eredményeik szerint a mesterséges édesítőszerek diszbiózist (a bélflóra egyensúlyának zavarát) és anyagcsere-rendellenességeket idéznek elő.
Egy másik állatkísérletben(28) aszpartámmal dúsított ivóvízen tartott egereknél megjelentek a metabolikus szindróma tünetei. A kutatók megállapították, hogy az aszpartám egyik metabolitja, a fenilalanin, blokkolta az alkalikus foszfatáz nevű bélenzim aktivitását.(29)
Korábban megállapították, hogy ez az enzim(30) megakadályozza a metabolikus szindróma kialakulását. Az aszpartámmal táplált egerek mindegyikénél mérhetően magasabb volt a vércukorszint és emelkedett a TNF-alfa, egy gyulladásos fehérje szintje, ami az aszpartámra adott szisztémás gyulladásos válaszreakcióra utal.(31)
Egy 2014-es állatkísérletben(32) a kutatók magyarázatot találtak az aszpartám inzulintoleranciára gyakorolt negatív hatásaira és a bélflóra felborításában játszott szerepére. A székletelemzések kimutatták, hogy az aszpartám növelte az Enterobacteriaceae és a Clostridium leptum baktériumok mennyiségét.
Bár az aszpartámmal táplált állatok kevesebb kalóriát fogyasztottak, mégis emelkedett éhgyomri vércukorszintet tapasztaltak. Az aszpartám hatással van a bélmikrobiótára, az inzulinrezisztenciára és az ételek utáni sóvárgásra. Ezek mindegyike összefügg a súlygyarapodással és a keringési zavarok kialakulásával.
Az Amerikai Italszövetség tagadja az összefüggéseket
Az Amerikai Italszövetség (American Beverage Association, ABA) a profit védelmére tett erőfeszítései során, miközben figyelmen kívül hagyja a termékeik által a fogyasztóknak okozott egészségügyi károkat, határozottan tagad.(33) William Dermody, az ABA szóvivője a FOX Businessnek nyilatkozva elmondta:(34)
„Az üdítőitalok biztonságosan fogyaszthatók a kiegyensúlyozott étrend részeként, és a kutatás szerzői megerősítették, hogy nincs bizonyíték az ellenkezőjére. Az amerikai italgyártó vállalatok elkötelezettek az innováció mellett, és azon dolgoznak, hogy csökkentsék a cukorfogyasztást, azáltal, hogy minden eddiginél több, kevesebb, vagy zéró cukrot tartalmazó alternatívát vezetnek be”.
Az ABA az italgyártók nevében lobbizó csoport. Szóvivőjük szerint a vásárolt italok több mint fele nem tartalmaz cukrot. Azt is elmondta;(35) „Senkinek sem szabad túl sok cukrot fogyasztania, és mi kiállunk termékeink biztonsága és minősége mellett.”
Az üdítőital-gyártók tizenéveseknek szóló célzott reklámjai
Ha a fogyasztók megbetegszenek, a diétás italgyártó cégeknek bővíteniük kell a vásárlói körüket. A kamaszoknak szóló közvetlen reklámozás lehetőségével élnek, részben ugyanazokat a stratégiákat alkalmazva, mint a vape-gyártók.
2019. áprilisában az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Szívgyógyász Szövetség közös nyilatkozatot adott ki, amelyben politikai változtatásokat sürgettek annak érdekében, hogy csökkentsék a cukros italok jelentette kockázatot a gyermekek és serdülők egészségére nézve.(42)
A nyilatkozatban a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a hozzáadott cukrok, különösen az italokhoz hozzáadott cukrok fogyasztása jelentős egészségügyi kockázatot jelent, és sürgették a gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék a családokat a cukros italok mennyiségének csökkentésére és a vízfogyasztás növelésére.(43)
A kutatócsoport azt javasolta, hogy a szövetségi táplálkozási programok ösztönözzék az egészséges élelmiszerek és italok vásárlását, és biztosítsák, hogy a gyermekek hiteles táplálkozási információkhoz jussanak.
Fontos, hogy a kutatócsoport figyelemre méltó érvet hozott fel azzal kapcsolatban, hogy a kórházak és az orvosok milyen mértékben járultak hozzá a rossz táplálkozáshoz. Ha például a gyermekek látják az orvost kólát inni, vagy ha a kórházban is vásárolhatnak, az megerősíti azt az elképzelést, hogy az üdítőitalok fogyasztása biztonságos és normális.(45) A közlemény a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 2012-es jelentésére(46) hivatkozva összehasonlítást vont a dohányipari vállalatokkal, amelyek a gyermekeket és serdülőket célozzák meg marketingjükkel:(47)
„A dohánygyártókhoz hasonlóan a cukros italok gyártói is a gyermekeket és a serdülőket akarják megszólítani azzal, hogy terméküket a hírességekkel, a csillogással és a vagánysággal hozzák összefüggésbe.
Annak ellenére, hogy létezik a gyermekeknek szóló élelmiszer- és italreklámozási kezdeményezés, amelynek célja, hogy korlátozza az egészségtelen élelmiszerek és italok 12 év alatti gyermekek számára történő reklámozását, a gyermekek és serdülők gyakran ki vannak téve a cukros italok hirdetéseinek.
2009-ben a szénsavas italokat gyártó vállalatok 395 millió dolláros, fiataloknak szóló kiadásokat jelentettek, amelyeknek körülbelül 97%-a a tinédzsereket célozta meg.”
Bár a tiszta víz reklámja talán nem olyan csábító, az egészségre gyakorolt előnyei életet adóak. Ha szereti az ízesített vizet, készítsen saját magának egy szelet citrom vagy lime hozzáadásával. Vigyen magával vizet üvegpalackban, és kerülje el a műanyag edényekkel járó számos problémát.
Dr. Joseph Mercola