• Az astaxanthin, amelyet általában „a karotinoidok királyának” neveznek, egy természetben előforduló vegyület, amely megtalálható bizonyos típusú mikroalgákban, valamint különböző tengeri herkentyűkben.
• Az astaxanthin egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy az E-vitaminnál 550-szer, a C-vitaminnál pedig 6000-szer erősebb.
• Az astaxanthin rendszeres szedése csökkentheti a szív- és érrendszeri gyulladás kockázatát. Egy vizsgálatban a napi 12 milligramm astaxanthint fogyasztó résztvevők szervezetében alacsonyabb volt a C-reaktív fehérje szintje, amely a gyulladás egyik jelzője.
Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében azáltal, hogy védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, amely molekulák megzavarják a szervek működését, és így károsodást okoznak.(1) Ezért sokan mindent megtesznek azért, hogy növeljék a jól ismert antioxidánsok, például a C- és E-vitamin, valamint a növényekből származó flavonoidok bevitelét. De néha mindez önmagában nem elég.(2)
Mit gondol, van olyan antioxidáns, ami minden mást felülmúl? A válasz erre a kérdésre nem egy zöldségben vagy gyümölcsben található, hanem az óceán mélyén: az astaxanthin.
Az astaxanthin, amelyet általában „a karotinoidok királyának” is neveznek, egy természetben előforduló vegyület, amely egy bizonyos típusú mikroalgában, valamint egyes tengeri herkentyűkben található. Emellett vörös színe adja a lazac, a rák, a homár és a garnélarák húsának rózsaszín színét.(3) Az ezzel az antioxidánssal kapcsolatos kutatások ígéretesek, mivel az astaxanthin számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A legjobb astaxanthin mikroalgákból származik
Bizonyára látott már a bioboltokban árult asztaxantin-kiegészítőket. Azonban figyelmesen olvassa el ezeknek a termékeknek a címkéjét, mivel némelyikük szintetikus összetevők – kőolajból és földgázból származó petrolkémiai anyagok – felhasználásával készül.
Ha valódi astaxanthint szeretne, annak egyenesen az eredeti forrásból kell származnia, ami a Haematococcus pluvialis mikroalga. Ez az algafaj akkor termeli az antioxidánst, amikor a vízkészlete kiszárad, és túlélési üzemmódba kapcsol, hogy megvédje magát a napfénytől, az ultraibolya sugárzástól és az alacsony tápanyagszinttől. Az astaxanthin ennek a folyamatnak az eredménye. Ezenkívül számos olyan élelmiszer van, amely bőséges mennyiségű astaxanthint tartalmaz, főként a mikroalgát fogyasztó tenger gyümölcsei, mint például:(4)
• Vadon fogott alaszkai lazac
• Pisztráng
• Krill (vagy krillolaj)
• Garnélarák
Ha azonban a táplálékkiegészítőket választja, erősen ajánlom, hogy a Haematococcus pluvialis mikroalgából készülteket vegye, ne pedig azokat, amikhez petrolkémiai anyagokat használtak. Ez biztosítja az antioxidánsok ismert természetes előnyeit, valamint az egészsége védelmét.
Az astaxanthin előnyeivel kapcsolatos kutatások
Az astaxanthin valószínűleg az egyik legértékesebb antioxidáns. Az ezzel az anyaggal kapcsolatos kutatások folyamatosan bővülnek, és az eredmények nagyon ígéretesek, például:(5)
• Jobb antioxidáns profil – Az astaxanthin egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy az E-vitaminnál 550-szer, a C-vitaminnál pedig 6000-szer erősebb. Ezen kívül 10-szer hatékonyabb, mint a zeaxantin, a lutein, a kanthaxantin és a béta-karotin.(6)
A kutatások kimutatták, hogy ez az antioxidáns jelentős mértékben hozzájárulhat az egészségének javulásához. Egy vizsgálatban az astaxanthin emésztésvédő tulajdonságokat mutatott gyomorfekélyben szenvedő patkányoknál.(7)
• A hallás védelme – Az astaxanthin jótékony hatással lehet a hallásra azáltal, hogy növeli a neurotrofin-3 (NT3) szintjét, egy olyan fehérjét, amely szerepet játszik a fül és az agy közötti kommunikációban. Egy vizsgálat ezt a hipotézist támasztotta alá, amikor a kutatók felfedezték, hogy az astaxanthin segített visszafordítani a halláskárosodást egereknél.(8)
• Cukorbetegség kezelése – A kutatók szerint az astaxanthin előnyös lehet a cukorbetegek számára oly módon, hogy csökkenti a hasnyálmirigy sejtjeiben a magas vércukorszint által okozott oxidatív stresszt, valamint javítja a glükóz- és szérum inzulinszintet.(9)
• A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése – Az astaxanthin rendszeres szedése csökkentheti a szív- és érrendszeri gyulladás kockázatát.
Egy vizsgálatban a napi 12 milligramm astaxanthint fogyasztó résztvevők szervezetében alacsonyabb volt a C-reaktív fehérje szintje, amely a gyulladás egyik jelzője. Egy másik kutatásban a szívizomgyulladásban szenvedő Sprague Dawley patkányoknál csökkent az infarktus kiterjedése, miután astaxanthint kaptak.(10)
• Rákellenes tulajdonságok – Az astaxanthinról kimutatták, hogy hatékony szerepet játszhat a rák elleni küzdelemben. A szakértők úgy vélik, hogy az antioxidáns a sejtek oxidatív károsodásának gátlásával csökkenti a mutagenezist és a karcinogenezist.
Továbbá helyreállítja a sejtek közötti kommunikációt, ami segít csökkenteni a tumorok burjánzását. Egy kutatásban az astaxanthin növekedést gátló hatást mutatott emberi vastagbélráksejtekben.(11)
• Az immunrendszer erősítése – Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetet károsító szabad gyököket, amelyek gyengítik az immunrendszert, valamint felelősek lehetnek az érrendszeri betegségekért, a bőr öregedéséért, a rák kialakulásáért és a gyulladásos folyamatokért.
A vizsgálatok határozottan arra utalnak, hogy az astaxanthin nagyobb immunmoduláló hatást mutatott a béta-karotinhoz képest, valamint fokozta az antitesttermelést és csökkentette a humorális immunválaszt.(12, 13)
• A szem egészségének megőrzése – Egyes tanulmányok szerint az astaxanthin segíthet megvédeni a szemet különböző betegségektől, mint például:
• Szürkehályog
• Az időskori makuladegeneráció
• Glaukóma
• Gyulladásos szembetegségek
• Diabéteszes retinopátia
• Neuroprotektív hatások – Számos kutatás arra utal, hogy az astaxanthin gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt jelentős szerepet játszhat az agy egészségében. Egy vizsgálatban 10 idős résztvevő, akik 12 héten keresztül napi 12 milligramm astaxanthint szedtek, jobb kognitív és pszichomotoros funkciókat mutattak.(14)
Az astaxanthinnak gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai
Az astaxanthin egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy fogyasztása teljesen biztonságos, még napi 500 milligrammos dózisban is. Az egyetlen dokumentált mellékhatás a bőr enyhe kipirosodása, ami csak akkor jelentkezhet, ha jelentősen megnöveli az adagot.
A kiegészítők hasznosak, de a természetes források jobbak lehetnek
A közzétett adatok alapján egyértelmű, hogy az astaxanthin – kiegészítőként fogyasztva – nagymértékben hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Azonban előnyösebb lehet az astaxanthin természetes fogyasztása azon élelmiszerek révén, amelyekben a leggyakrabban megtalálható.
A vadon fogott alaszkai lazac például az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amelyet étrendjébe illeszthet. Az asztaxantin mellett omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, például csökkentik a szívkoszorúér-betegség és a szívritmuszavarok kockázatát. Az omega-3 zsírsavakból szinte bárki profitálhat, ez egy olyan nélkülözhetetlen tápanyag, amelyet mindenképpen be kell építeni az étrendbe. Ha a természetes megoldást választja, lényegében két legyet üt egy csapásra.
Gyakran ismételt kérdések az astaxanthinról
K: Érdemes astaxanthint szednem?
V: Rengeteg kutatás támasztja alá az astaxanthin egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Más szóval, nagy az esélye annak, hogy az astaxanthin szedése segít az egészségének optimalizálásában.
K: Mire használják az astaxanthint?
V: Az astaxanthint általában azért szedik, hogy javítsa a szervezet antioxidáns profilját, valamint segítsen többek között csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.(15)
K: Milyen hatással van az astaxanthin a szervezetre?
V: Kutatások kimutatták, hogy az astaxanthin segíthet a cukorbetegség kezelésében, csökkentheti a szívbetegségek és a rák kockázatát, valamint erősítheti az immunrendszert és az antioxidáns-profilt.(16)
K: Biztonságos az astaxanthin szedése?
V: Igen, de ez csak a mikroalgákból származó természetes astaxanthinra vonatkozik. A szintetikus astaxanthint kerülni kell.
K: Hogy érdemes az astaxanthint szedni?
V: Az astaxanthin-kiegészítőket egészséges zsírokban gazdag ételekkel együtt kell bevenni, hogy elősegítsük a felszívódást. Természetes úton is hozzájuthatunk ehhez az antioxidánshoz a tengeri halak, például a vadon fogott alaszkai lazac révén.
Dr. Joseph Mercola