Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    A stressz és a krónikus fájdalom körforgása – II. rész

    Nyomaszt az ukrajnai háború? Tanácsok a szorongás kezeléséhez

    Egy gyógynövény, amely segíthet a diabétesz és a magas vérnyomás kezelésében

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»Az alacsony magnéziumszint csökkenti a D-vitamin hatékonyságát

    Az alacsony magnéziumszint csökkenti a D-vitamin hatékonyságát

    D-vitamin Magnézium

    A magnézium szükséges a D-vitamin aktiválásához, ezért megfelelő mennyiségű magnézium nélkül a szervezet nem tudja kellően hasznosítani a bevitt D-vitamint.

    • D-vitamin szedése esetén fontos, hogy extra K2-vitamint és magnéziumot is szedjünk, hogy megelőzzük a meszesedés okozta szövődményeket.

    • A szervezetben a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a magnézium, amely a D-vitamin aktiválásához elengedhetetlen összetevő, és megfelelő mennyiség nélkül a szervezet nem tudja hasznosítani a bevitt D-vitamint.

    • A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szedő amerikaiak 50%-a nem jut elegendő D-vitaminhoz, mert az a magnéziumhiány miatt inaktív formában tárolódik.

    • Az egyetlen módja annak, hogy meghatározzuk, mennyi napozás szükséges és/vagy mennyi D-vitamint kell szednünk, a D-vitamin-szint mérése, ideális esetben évente kétszer.

    • Az alacsony kálium- és kalciumszint szintén gyakori laboratóriumi jelek, amelyek magnéziumhiányra utalhatnak.

     

    Azt már egyre többen tudják, hogy a D-vitamin mellett nélkülözhetetlen a K2-vitamin szedése, mellyel elkerülhetők az artériák túlzott meszesedésével járó szövődmények. Most a kutatások azt mutatják, hogy a D-vitaminnal együtt szedett magnézium is létfontosságú.

    A magnézium, a szervezetben a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag, a D-vitamin aktiválásához szükséges összetevő, és megfelelő mennyiség nélkül a szervezet nem tudja kellően hasznosítani a bevitt D-vitamint.(1, 2, 3, 4)

     



     

    Ez segíthet megmagyarázni, miért szorulnak sokan nagy dózisú D-vitaminra a megfelelő szint optimalizálásához – meglehet, hogy egyszerűen nincs elegendő mennyiségű magnézium a szervezetükben a D-vitamin aktiválásához. Amint azt Mohammed Razzaque társszerző, a pennsylvaniai Lake Erie College of Osteopathic Medicine patológiaprofesszora megjegyezte(5):

    „Az emberek D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek, de nem tudják, hogyan metabolizálódik. Magnézium nélkül a D-vitamin nem igazán hasznos. Az optimális mennyiségű magnézium fogyasztásával csökkenthetjük a D-vitamin-hiány kockázatát.”

     

    Magnézium nélkül a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők hatástalanok lehetnek

     

    E tudományos áttekintés szerint(6) a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szedő amerikaiak 50%-ánál nem hasznosul megfelelően a D-vitamin, mivel a magnéziumhiány miatt inaktív formában raktározódik el. Az Amerikai Osteopata Szövetség sajtóközleménye szerint(7):

    „… A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása növelheti a kalcium- és foszfátszintet, még akkor is, ha az illető D-vitamin-hiányos marad. Az a baj, hogy ha az emberek magnéziumszintje nem elég magas, akkor olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az érelmeszesedés. Azok, akik optimális magnéziumszinttel rendelkeznek, kevesebb D-vitamin-pótlásra szorulnak ahhoz, hogy megfelelő D-vitamin-szintet érjenek el …
    A jelentések szerint e tápanyagok bármelyikének hiánya összefüggésbe hozható különböző rendellenességekkel, beleértve a csontrendszeri, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a metabolikus szindrómát. Míg a magnézium ajánlott napi bevitele 420 mg a férfiaknál és 320 mg a nőknél, az Egyesült Államokban a szokásos étrend ennek a mennyiségnek mindössze 50%-át tartalmazza.
    Becslések szerint a teljes népesség fele magnéziumhiányos étrendet fogyaszt.”

     



     

    A magasabb magnéziumbevitel csökkenti a D-vitamin-hiány kockázatát

     

    Amint azt egy 2013-as tanulmány megállapította(8):

    „A magnézium alapvető szerepet játszik a D-vitamin szintézisében és metabolizmusában, emellett a magnéziumpótlás jelentősen javította a D-vitamin kezeléssel szembeni rezisztenciát a D-vitamin-rezisztens rachitisben szenvedő betegeknél … A magas magnéziumbevitel a D-vitamin-hiány, illetve -elégtelenség kockázatának szignifikáns csökkenésével járt együtt.
    Továbbá a magnéziumbevitel módosította a szérum 25(OH)D és a halálozás közötti összefüggést, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák esetében.
    Előzetes eredményeink arra utalnak, hogy a magnéziumbevitel önmagában, vagy a D-vitamin-bevitellel való kölcsönhatása valószínűsíthetően hozzájárulhat a pozitív D-vitamin-szinthez”.

     

    A D-vitamin-hiány 12-szeresére növelheti a COVID-19 kockázatát

     

    Egyre több bizonyíték igazolja, hogy a D-vitamin jelentős szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, ami segíthet visszaszorítani a COVID-19 betegség kockázatát. Elsősorban azáltal, hogy csökkenti a SARS-CoV-2 vírus túlélésének és szaporodásának esélyét, valamint mérsékli a „citokinviharok” kockázatát a proinflammatorikus citokintermelés csökkentése és a gyulladáscsökkentő citokintermelés fokozása révén.

     



     

    Bizonyítottan kedvezőbb a magasabb D-vitamin-szint

     

    Az új ajánlás (a korábbi 40 ng/ml-hez képest) 60-80 ng/ml, de még a 100 ng/ml feletti szint is biztonságosnak és előnyösnek tűnik bizonyos betegségek, különösen a rákos megbetegedések esetén. Például:

    • A 40 ng/ml szérum D-vitamin-szint 67%-kal csökkenti a rák kockázatát, szemben a 20 ng/ml, vagy annál alacsonyabb D-vitamin-szinttel; a legtöbb rákos megbetegedés a 10 és 40 ng/ml közötti D-vitamin-szintű betegeknél jelentkezett.(15, 16)

    • A 2005-ben közzétett kutatás kimutatta, hogy a 60 ng/ml feletti D-vitamin-szinttel rendelkező nőknél 83%-kal alacsonyabb a mellrák kockázata, mint a 20 ng/ml alatti D-vitamin-szinttel rendelkezőknél(17).

    • Egy 2007-es tanulmány szerint azok az 55 év feletti nők, akik átlagos szérumszintjüket 38 ng/ml-re emelték, 77%-kal csökkentették az összes invazív rákos megbetegedés kockázatát, beleértve a mellrákot is.(18)

    Újabb kutatások(19) szintén rávilágítottak a D-vitamin fontosságára a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, valamint kimutatták, hogy létfontosságú szerepet játszik az ún. érbelhártya (endothelium) védelmében és a károsodások helyreállításában. Az eredmények azt is alátámasztják, hogy a D-vitamin:

    • Segíti a nitrogén-monoxid képződését – mely kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában és a vérrögképződés megelőzésében.

    • Jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt az érrendszerben, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és/vagy progressziójának megelőzésében.

     



     

    Dr. Michael Holick kutató szerint a D-vitamin hiánya – amelyet 20 ng/ml alatti szintként határoznak meg – 50%-kal növelheti a szívroham kockázatát. Ami még rosszabb, ha D-vitamin-hiányos állapotban kapunk szívrohamot, a halálozás kockázata extrém magas.

     

    A 20 ng/ml alatti D-vitamin-szint elégtelen

     

    Számos alkalommal kimutatták, hogy a 20 ng/ml alatti D-vitamin-szint jelentősen növeli számos más probléma, például a depresszió(20) és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A kutatások szerint a 20 ng/ml még az osteomalacia (csontlágyulás) megelőzésére sem alkalmas.

    A depresszió esetében a vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya még az enyhe depresszióval is összefügg(21) és jelentős szerepet játszhat a hangulati és mentális zavarok számának emelkedésében.(22, 23)

    Ami a cukorbetegséget illeti, a GrassrootsHealth által készített elemzés(24) szerint a 41 ng/ml D-vitamin-szint átlagértékkel rendelkező személyeknél a cukorbetegség aránya 3,7/1000 fő, míg a mindössze 22 ng/ml szérumszint átlagértékkel rendelkezőknél 9,3/1000 fő. Más szóval, ha 40 ng/ml fölé emeljük a D-vitamin-szintünket, közel 60%-kal csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

     



     

    Mindent egybevéve, nagyon kevés okunk van azt hinni, hogy egy olyan alacsony szint, mint a 16 ng/ml, védelmet nyújtana a szívbetegségből eredő halálozással szemben. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a magasabb D-vitamin-szint segíthet az alábbi betegségek megelőzésben és/vagy a kezelésben:

    • Száraz szem szindróma(25, 26) és makuladegeneráció(27, 28)

    • Autoimmun betegségek, beleértve a pikkelysömört is

    • Gyomor-bélrendszeri betegségek(29)

    • Fertőző betegségek, beleértve az influenzát és a HIV-et(30, 31)

    • Gyulladásos reumás betegségek(32), mint például a reumatoid artritisz

    • Csontritkulás és csípőtáji törések

    • Neurológiai betegségek, mint például az Alzheimer-kór(33, 34) és az epilepszia – Egy vizsgálatban(35) az epilepsziában szenvedők egyszeri, 40 000 NE-től egészen 200 000 NE-ig terjedő D-vitamin megadózist kaptak, majd három hónapon keresztül napi 2000-2600 NE-et, hogy minden egyes személy D-vitamin-szintje legalább 30 ng/ml-re emelkedjen, ami jelentős javulást eredményezett.
    A 13-ból 10 betegnél csökkent a rohamok száma, közülük 5-en több mint 50%-os csökkenést tapasztaltak. Összességében a csoportban 40%-kal csökkent a rohamok száma.

    • Lupus – Kairói kutatók szerint(36) a legtöbb szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegnél megfigyelhető a D-vitamin-hiány.

    • Obstruktív alvási apnoe – Egy vizsgálatban az alvási apnoéban szenvedő betegek 98%-a D-vitamin-hiányos volt, és minél súlyosabb volt az alvási apnoe, annál súlyosabb volt a hiány.(37)

    • Esések, törések, fogak egészsége, rák – Egy 2006-os áttekintés(38), amely a D-vitamin-bevitelt és az olyan egészségügyi eredményeket vizsgálta, mint a csontsűrűség, a fogak egészsége, az esések, a törések és a vastagbélrák kockázata, megállapította, hogy „a 25(OH)D legelőnyösebb szérumkoncentrációja 30 ng/ml-nél kezdődik, a legjobb pedig 36-40 ng/ml között van”.

     



     

    • Elhízás – Kutatások(39) kimutatták, hogy a D-vitamin-pótlás (4000 NE/nap) ellenállásos edzéssel kombinálva segít csökkenteni a WHR mutatót (derék kerülete/csípő kerülete) – ez a mérőszám sokkal jobban meghatározza a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát, mint a testtömegindex.

    • Neurodegeneratív betegségek, beleértve a szklerózis multiplexet (MS).(40) A kutatások szerint a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkező MS-betegeknél általában kevésbé jelentkeznek a káros tünetek.(41)

     

    A D-vitamin, a kalcium, a magnézium és a K2-vitamin kölcsönhatása

     

    Kiegészítéskor ne felejtse el figyelembe venni a más tápanyagokkal való szinergikus hatásokat sem. Ha nagy dózisú D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szed, szükség lehet arra is, hogy növelje a következők bevitelét:

    • Magnézium

    • K2-vitamin

    • Kalcium

    Ez a négy tápanyag – D- és K2-vitamin, kalcium és magnézium – mind együttesen működik, és az optimális működéshez mindegyikből elegendő mennyiségre van szükség. E négy tápanyag közötti egyensúly hiánya az oka annak, hogy a kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítőket a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, és hogy egyeseknél a D-vitamin túladagolás tünetei jelentkeznek. Íme, egy összefoglaló az e tápanyagok közötti legfontosabb kapcsolatokról:

    • A túlzott mennyiségű D-vitamin és a K2-vitamin hiánya együttesen a kalcium túlzott felszívódását okozhatja, ami viszont kalciumlerakódásokat eredményezhet a szívben és a vesékben. E kedvezőtlen mellékhatások részben azzal magyarázhatók, hogy a K2-vitamin a kalciumot a megfelelő helyen tartja – a fogakban és a csontokban, és nem a lágyszövetekben és az artériákban.

     



     

    • Bár a D-vitamin és a K2-vitamin optimális arányát még nem sikerült megállapítani, a K2-vitamin 100 és 200 mikrogramm (mcg) közötti mennyiségének szedése előnyös. A K2-vitamin-hiány árulkodó jelei közé tartozik a csontritkulás, a szívbetegség és a cukorbetegség. Nagy valószínűséggel akkor is hiányt szenved, ha ritkán fogyaszt K2-vitaminban gazdag élelmiszereket.
    Az érelmeszesedés szintén az alacsony magnéziumszint mellékhatása, ezért a D-vitamin szedésekor a K2-vitaminra és a magnéziumra is szükség van, hogy minden megfelelően működjön.

    • A megfelelő kalcium-magnézium arány fenntartása szintén fontos. A személyes egészségügyi szükségletek alapján a kalcium-magnézium ideális aránya 1:1-től az optimális 1:2-ig terjedhet.(42, 43)

    • A magnézium és a K2-vitamin szintén kiegészítik egymást, mivel a magnézium segít csökkenteni a vérnyomást, amely jelentős szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében.

    A legfontosabb, hogy valahányszor magnéziumot, kalciumot, D-vitamint vagy K2-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőt szedünk, mindig fordítsunk kellő figyelmet a kölcsönhatásokra és az arányokra.

    Dr. Joseph Mercola

     



     

    Hivatkozások:

    1 Live Science February 26, 2018

    2 Medicalxpress.com February 27, 2018

    3 News-Medical.net February 26, 2018

    4 Wellandgood.com February 26, 2018

    5 Eurekalert February 27, 2018

    6 Journal of the American Osteopathic Association March 2018; 118: 181-189

    7 Eurekalert February 27, 2018

    8 BMC Medicine 2013; 11: 187

    9 Institute of Medicine, Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D & Calcium, Dietary Reference Intakes for Calcium & Vitamin D, 2011

    10 J Clin Endocrinol Metab 2013;98:2160-2167

    11 PLOS One 2013: 8(12); e82109

    12 Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism January 9, 2018, jc2017-02328

    13 Medicalxpress.com March 1, 2018

    14 Vitamin D in the Prevention of COVID-19

    15 PLOS ONE 2016; 11 (4): e0152441

    16 Oncology Nurse Advisor April 22, 2016

    17 European Journal of Cancer 2005 May;41(8):1164-9

    18 American Journal of Clinical Nutrition June 2007; 85(6): 1586-1591

    19 International Journal of Nanomedicine January 19. 2018; 2018(13): 455-466

    20 Issues Mental Health Nursing June 2010; 31(6): 385-393

    21 Molecular Psychiatry 19, 444–451 (2014). April 9, 2013

    22 Journal of Clinical Psychiatry 2017 Jul;78(7):e750-e757

    23 Psychiatry Research August 2017; 254: 232-237

    24 Grassrootshealth.net, Vitamin D for Diabetes

    25 International Journal of Rheumatic Diseases August 13, 2015 DOI: 10.1111/1756-185X.12727

    26 Endocrinology Advisor August 24, 2015

    27 JAMA Ophthalmology August 27, 2015;133(10):1171-1179

    28 Epoch Times September 2, 2015

    29 Scientific Reports 10. Article number: 21641 (2020) December 10, 2020

    30 Greensboro.com July 27, 2015

    30 Scidev.net July 24, 2015

    32 Intechopen Vitamin D in Rheumatic Diseases. August 8, 2019

    33 The Journals of Geriontology 2012 Nov;67(11):1205-11

    34 Vitamin D Council, April 23, 2012

    35 Epilepsy and Behavior 2012 May;24(1):131-3

    36 Healio September 4, 2015

    37 Bel Marra Health May 3, 2016

    38 American Journal of Clinical Nutrition July 2006: 84(1); 18-28

    39 Clinical Nutrition September 3, 2012

    40 PLOS Medicine August 25, 2015 DOI: 10.1371/journal.pmed.1001866

    41 Reliawire December 31, 2015

    42 Emerson Ecologics. The Importance of the Calcium Magnesium Ratio

    43 Current Developments in Nutrition Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019

    Forrás

     

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Étcsokoládé

    8 ok, amiért érdemes étcsokoládét fogyasztani

    Tovább »
    narcisztikus_szulo

    Elveszett Fejlődési Szakaszok: A Nárcisztikus Szülők Árnyéka

    Tovább »
    Aszpartám

    A mesterségesen édesített italok növelik a korai halálozás kockázatát

    Tovább »

    válogatás

    Egészség

    A hiányos alvás hatása a 2-es típusú cukorbetegségre

    Az alvászavar a 2-es típusú cukorbetegség egyik kevéssé ismert kockázati tényezője. Interjú Dr. Eve Van…

    A legtömörebb „Hogyan építsünk izmot” cikk, amit valószínűleg valaha is olvasni fogsz

    A K2-vitamin hatása

    D-vitamin, CoQ10, alapvető tápanyagok, fehérjekiegészítés

    címkék

    _
    Hasnyálmirigy K2 Covid-19 Agy Ibuprofen Dohányzás Benzodiazepinek Boldogság Hovatartozás Fájdalomcsillapítók Cukor Antidepresszáns Boldogtalanság IBD Félelem Bántalmazás Depresszió Fájdalom Életmód Bántalmazó kapcsolat Gyulladás Cukorbetegség Alkohol Egészség Felkapott Ajánlott Edzés Diabétesz Elvonűsi tünetek Alvás Alzheimer E-cigaretta Idegrendszer D-vitamin Antibiotikum Fogyás CPTSD Endometriózis Autoimmun Fitness Hosszú covid Elhízás Demencia IBS Háború

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT