A magnézium szükséges a D-vitamin aktiválásához, ezért megfelelő mennyiségű magnézium nélkül a szervezet nem tudja kellően hasznosítani a bevitt D-vitamint.
• D-vitamin szedése esetén fontos, hogy extra K2-vitamint és magnéziumot is szedjünk, hogy megelőzzük a meszesedés okozta szövődményeket.
• A szervezetben a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a magnézium, amely a D-vitamin aktiválásához elengedhetetlen összetevő, és megfelelő mennyiség nélkül a szervezet nem tudja hasznosítani a bevitt D-vitamint.
• A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szedő amerikaiak 50%-a nem jut elegendő D-vitaminhoz, mert az a magnéziumhiány miatt inaktív formában tárolódik.
• Az egyetlen módja annak, hogy meghatározzuk, mennyi napozás szükséges és/vagy mennyi D-vitamint kell szednünk, a D-vitamin-szint mérése, ideális esetben évente kétszer.
• Az alacsony kálium- és kalciumszint szintén gyakori laboratóriumi jelek, amelyek magnéziumhiányra utalhatnak.
Azt már egyre többen tudják, hogy a D-vitamin mellett nélkülözhetetlen a K2-vitamin szedése, mellyel elkerülhetők az artériák túlzott meszesedésével járó szövődmények. Most a kutatások azt mutatják, hogy a D-vitaminnal együtt szedett magnézium is létfontosságú.
A magnézium, a szervezetben a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag, a D-vitamin aktiválásához szükséges összetevő, és megfelelő mennyiség nélkül a szervezet nem tudja kellően hasznosítani a bevitt D-vitamint.(1, 2, 3, 4)
Ez segíthet megmagyarázni, miért szorulnak sokan nagy dózisú D-vitaminra a megfelelő szint optimalizálásához – meglehet, hogy egyszerűen nincs elegendő mennyiségű magnézium a szervezetükben a D-vitamin aktiválásához. Amint azt Mohammed Razzaque társszerző, a pennsylvaniai Lake Erie College of Osteopathic Medicine patológiaprofesszora megjegyezte(5):
„Az emberek D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek, de nem tudják, hogyan metabolizálódik. Magnézium nélkül a D-vitamin nem igazán hasznos. Az optimális mennyiségű magnézium fogyasztásával csökkenthetjük a D-vitamin-hiány kockázatát.”
Magnézium nélkül a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők hatástalanok lehetnek
E tudományos áttekintés szerint(6) a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket szedő amerikaiak 50%-ánál nem hasznosul megfelelően a D-vitamin, mivel a magnéziumhiány miatt inaktív formában raktározódik el. Az Amerikai Osteopata Szövetség sajtóközleménye szerint(7):
„… A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása növelheti a kalcium- és foszfátszintet, még akkor is, ha az illető D-vitamin-hiányos marad. Az a baj, hogy ha az emberek magnéziumszintje nem elég magas, akkor olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az érelmeszesedés. Azok, akik optimális magnéziumszinttel rendelkeznek, kevesebb D-vitamin-pótlásra szorulnak ahhoz, hogy megfelelő D-vitamin-szintet érjenek el …
A jelentések szerint e tápanyagok bármelyikének hiánya összefüggésbe hozható különböző rendellenességekkel, beleértve a csontrendszeri, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a metabolikus szindrómát. Míg a magnézium ajánlott napi bevitele 420 mg a férfiaknál és 320 mg a nőknél, az Egyesült Államokban a szokásos étrend ennek a mennyiségnek mindössze 50%-át tartalmazza.
Becslések szerint a teljes népesség fele magnéziumhiányos étrendet fogyaszt.”
A magasabb magnéziumbevitel csökkenti a D-vitamin-hiány kockázatát
Amint azt egy 2013-as tanulmány megállapította(8):
„A magnézium alapvető szerepet játszik a D-vitamin szintézisében és metabolizmusában, emellett a magnéziumpótlás jelentősen javította a D-vitamin kezeléssel szembeni rezisztenciát a D-vitamin-rezisztens rachitisben szenvedő betegeknél … A magas magnéziumbevitel a D-vitamin-hiány, illetve -elégtelenség kockázatának szignifikáns csökkenésével járt együtt.
Továbbá a magnéziumbevitel módosította a szérum 25(OH)D és a halálozás közötti összefüggést, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák esetében.
Előzetes eredményeink arra utalnak, hogy a magnéziumbevitel önmagában, vagy a D-vitamin-bevitellel való kölcsönhatása valószínűsíthetően hozzájárulhat a pozitív D-vitamin-szinthez”.
A D-vitamin-hiány 12-szeresére növelheti a COVID-19 kockázatát
Egyre több bizonyíték igazolja, hogy a D-vitamin jelentős szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, ami segíthet visszaszorítani a COVID-19 betegség kockázatát. Elsősorban azáltal, hogy csökkenti a SARS-CoV-2 vírus túlélésének és szaporodásának esélyét, valamint mérsékli a „citokinviharok” kockázatát a proinflammatorikus citokintermelés csökkentése és a gyulladáscsökkentő citokintermelés fokozása révén.
Bizonyítottan kedvezőbb a magasabb D-vitamin-szint
Az új ajánlás (a korábbi 40 ng/ml-hez képest) 60-80 ng/ml, de még a 100 ng/ml feletti szint is biztonságosnak és előnyösnek tűnik bizonyos betegségek, különösen a rákos megbetegedések esetén. Például:
• A 40 ng/ml szérum D-vitamin-szint 67%-kal csökkenti a rák kockázatát, szemben a 20 ng/ml, vagy annál alacsonyabb D-vitamin-szinttel; a legtöbb rákos megbetegedés a 10 és 40 ng/ml közötti D-vitamin-szintű betegeknél jelentkezett.(15, 16)
• A 2005-ben közzétett kutatás kimutatta, hogy a 60 ng/ml feletti D-vitamin-szinttel rendelkező nőknél 83%-kal alacsonyabb a mellrák kockázata, mint a 20 ng/ml alatti D-vitamin-szinttel rendelkezőknél(17).
• Egy 2007-es tanulmány szerint azok az 55 év feletti nők, akik átlagos szérumszintjüket 38 ng/ml-re emelték, 77%-kal csökkentették az összes invazív rákos megbetegedés kockázatát, beleértve a mellrákot is.(18)
Újabb kutatások(19) szintén rávilágítottak a D-vitamin fontosságára a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, valamint kimutatták, hogy létfontosságú szerepet játszik az ún. érbelhártya (endothelium) védelmében és a károsodások helyreállításában. Az eredmények azt is alátámasztják, hogy a D-vitamin:
• Segíti a nitrogén-monoxid képződését – mely kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában és a vérrögképződés megelőzésében.
• Jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt az érrendszerben, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és/vagy progressziójának megelőzésében.
Dr. Michael Holick kutató szerint a D-vitamin hiánya – amelyet 20 ng/ml alatti szintként határoznak meg – 50%-kal növelheti a szívroham kockázatát. Ami még rosszabb, ha D-vitamin-hiányos állapotban kapunk szívrohamot, a halálozás kockázata extrém magas.
A 20 ng/ml alatti D-vitamin-szint elégtelen
Számos alkalommal kimutatták, hogy a 20 ng/ml alatti D-vitamin-szint jelentősen növeli számos más probléma, például a depresszió(20) és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A kutatások szerint a 20 ng/ml még az osteomalacia (csontlágyulás) megelőzésére sem alkalmas.
A depresszió esetében a vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya még az enyhe depresszióval is összefügg(21) és jelentős szerepet játszhat a hangulati és mentális zavarok számának emelkedésében.(22, 23)
Ami a cukorbetegséget illeti, a GrassrootsHealth által készített elemzés(24) szerint a 41 ng/ml D-vitamin-szint átlagértékkel rendelkező személyeknél a cukorbetegség aránya 3,7/1000 fő, míg a mindössze 22 ng/ml szérumszint átlagértékkel rendelkezőknél 9,3/1000 fő. Más szóval, ha 40 ng/ml fölé emeljük a D-vitamin-szintünket, közel 60%-kal csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Mindent egybevéve, nagyon kevés okunk van azt hinni, hogy egy olyan alacsony szint, mint a 16 ng/ml, védelmet nyújtana a szívbetegségből eredő halálozással szemben. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a magasabb D-vitamin-szint segíthet az alábbi betegségek megelőzésben és/vagy a kezelésben:
• Száraz szem szindróma(25, 26) és makuladegeneráció(27, 28)
• Autoimmun betegségek, beleértve a pikkelysömört is
• Gyomor-bélrendszeri betegségek(29)
• Fertőző betegségek, beleértve az influenzát és a HIV-et(30, 31)
• Gyulladásos reumás betegségek(32), mint például a reumatoid artritisz
• Csontritkulás és csípőtáji törések
• Neurológiai betegségek, mint például az Alzheimer-kór(33, 34) és az epilepszia – Egy vizsgálatban(35) az epilepsziában szenvedők egyszeri, 40 000 NE-től egészen 200 000 NE-ig terjedő D-vitamin megadózist kaptak, majd három hónapon keresztül napi 2000-2600 NE-et, hogy minden egyes személy D-vitamin-szintje legalább 30 ng/ml-re emelkedjen, ami jelentős javulást eredményezett.
A 13-ból 10 betegnél csökkent a rohamok száma, közülük 5-en több mint 50%-os csökkenést tapasztaltak. Összességében a csoportban 40%-kal csökkent a rohamok száma.
• Lupus – Kairói kutatók szerint(36) a legtöbb szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegnél megfigyelhető a D-vitamin-hiány.
• Obstruktív alvási apnoe – Egy vizsgálatban az alvási apnoéban szenvedő betegek 98%-a D-vitamin-hiányos volt, és minél súlyosabb volt az alvási apnoe, annál súlyosabb volt a hiány.(37)
• Esések, törések, fogak egészsége, rák – Egy 2006-os áttekintés(38), amely a D-vitamin-bevitelt és az olyan egészségügyi eredményeket vizsgálta, mint a csontsűrűség, a fogak egészsége, az esések, a törések és a vastagbélrák kockázata, megállapította, hogy „a 25(OH)D legelőnyösebb szérumkoncentrációja 30 ng/ml-nél kezdődik, a legjobb pedig 36-40 ng/ml között van”.
• Elhízás – Kutatások(39) kimutatták, hogy a D-vitamin-pótlás (4000 NE/nap) ellenállásos edzéssel kombinálva segít csökkenteni a WHR mutatót (derék kerülete/csípő kerülete) – ez a mérőszám sokkal jobban meghatározza a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát, mint a testtömegindex.
• Neurodegeneratív betegségek, beleértve a szklerózis multiplexet (MS).(40) A kutatások szerint a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkező MS-betegeknél általában kevésbé jelentkeznek a káros tünetek.(41)
A D-vitamin, a kalcium, a magnézium és a K2-vitamin kölcsönhatása
Kiegészítéskor ne felejtse el figyelembe venni a más tápanyagokkal való szinergikus hatásokat sem. Ha nagy dózisú D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szed, szükség lehet arra is, hogy növelje a következők bevitelét:
• Magnézium
• K2-vitamin
• Kalcium
Ez a négy tápanyag – D- és K2-vitamin, kalcium és magnézium – mind együttesen működik, és az optimális működéshez mindegyikből elegendő mennyiségre van szükség. E négy tápanyag közötti egyensúly hiánya az oka annak, hogy a kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítőket a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, és hogy egyeseknél a D-vitamin túladagolás tünetei jelentkeznek. Íme, egy összefoglaló az e tápanyagok közötti legfontosabb kapcsolatokról:
• A túlzott mennyiségű D-vitamin és a K2-vitamin hiánya együttesen a kalcium túlzott felszívódását okozhatja, ami viszont kalciumlerakódásokat eredményezhet a szívben és a vesékben. E kedvezőtlen mellékhatások részben azzal magyarázhatók, hogy a K2-vitamin a kalciumot a megfelelő helyen tartja – a fogakban és a csontokban, és nem a lágyszövetekben és az artériákban.
• Bár a D-vitamin és a K2-vitamin optimális arányát még nem sikerült megállapítani, a K2-vitamin 100 és 200 mikrogramm (mcg) közötti mennyiségének szedése előnyös. A K2-vitamin-hiány árulkodó jelei közé tartozik a csontritkulás, a szívbetegség és a cukorbetegség. Nagy valószínűséggel akkor is hiányt szenved, ha ritkán fogyaszt K2-vitaminban gazdag élelmiszereket.
Az érelmeszesedés szintén az alacsony magnéziumszint mellékhatása, ezért a D-vitamin szedésekor a K2-vitaminra és a magnéziumra is szükség van, hogy minden megfelelően működjön.
• A megfelelő kalcium-magnézium arány fenntartása szintén fontos. A személyes egészségügyi szükségletek alapján a kalcium-magnézium ideális aránya 1:1-től az optimális 1:2-ig terjedhet.(42, 43)
• A magnézium és a K2-vitamin szintén kiegészítik egymást, mivel a magnézium segít csökkenteni a vérnyomást, amely jelentős szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében.
A legfontosabb, hogy valahányszor magnéziumot, kalciumot, D-vitamint vagy K2-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőt szedünk, mindig fordítsunk kellő figyelmet a kölcsönhatásokra és az arányokra.
Dr. Joseph Mercola
Hivatkozások:
1 Live Science February 26, 2018
2 Medicalxpress.com February 27, 2018
3 News-Medical.net February 26, 2018
4 Wellandgood.com February 26, 2018
5 Eurekalert February 27, 2018
6 Journal of the American Osteopathic Association March 2018; 118: 181-189
7 Eurekalert February 27, 2018
10 J Clin Endocrinol Metab 2013;98:2160-2167
11 PLOS One 2013: 8(12); e82109
12 Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism January 9, 2018, jc2017-02328
13 Medicalxpress.com March 1, 2018
14 Vitamin D in the Prevention of COVID-19
15 PLOS ONE 2016; 11 (4): e0152441
16 Oncology Nurse Advisor April 22, 2016
17 European Journal of Cancer 2005 May;41(8):1164-9
18 American Journal of Clinical Nutrition June 2007; 85(6): 1586-1591
19 International Journal of Nanomedicine January 19. 2018; 2018(13): 455-466
20 Issues Mental Health Nursing June 2010; 31(6): 385-393
21 Molecular Psychiatry 19, 444–451 (2014). April 9, 2013
22 Journal of Clinical Psychiatry 2017 Jul;78(7):e750-e757
23 Psychiatry Research August 2017; 254: 232-237
24 Grassrootshealth.net, Vitamin D for Diabetes
25 International Journal of Rheumatic Diseases August 13, 2015 DOI: 10.1111/1756-185X.12727
26 Endocrinology Advisor August 24, 2015
27 JAMA Ophthalmology August 27, 2015;133(10):1171-1179
28 Epoch Times September 2, 2015
29 Scientific Reports 10. Article number: 21641 (2020) December 10, 2020
30 Greensboro.com July 27, 2015
32 Intechopen Vitamin D in Rheumatic Diseases. August 8, 2019
33 The Journals of Geriontology 2012 Nov;67(11):1205-11
34 Vitamin D Council, April 23, 2012
35 Epilepsy and Behavior 2012 May;24(1):131-3
37 Bel Marra Health May 3, 2016
38 American Journal of Clinical Nutrition July 2006: 84(1); 18-28
39 Clinical Nutrition September 3, 2012
40 PLOS Medicine August 25, 2015 DOI: 10.1371/journal.pmed.1001866
41 Reliawire December 31, 2015
42 Emerson Ecologics. The Importance of the Calcium Magnesium Ratio
43 Current Developments in Nutrition Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019