Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    A közösségi média és a mentális egészség közötti kapcsolat

    A stressz és a krónikus fájdalom körforgása – II. rész

    Kognitív torzítások

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»Az omega-3 zsírsavak tudományosan bizonyított előnyei

    Az omega-3 zsírsavak tudományosan bizonyított előnyei

    omega-3

    Az omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak. Számos erőteljes egészségügyi előnyük van a szervezet és az agy számára.

    Íme az omega-3 zsírsavak 17, tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye.

     

    1. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a depresszió és a szorongás leküzdésében

     

    A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon.

    Tünetei közé tartozik a lehangoltság, a letargia és az élet iránti általános érdektelenség (1, 2).

    A szorongást – amely szintén gyakori zavar – a folytonos aggodalom és idegesség jellemzi (3).

    A tanulmányok szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3-at, kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak (4, 5).

    Mi több, ha a depresszióban, vagy szorongásban szenvedő betegek elkezdenek omega-3-kiegészítőket szedni, a tüneteik javulnak (6, 7, 8).

    Az omega-3 zsírsavaknak három típusa létezik: ALA, EPA és DHA. A három közül az EPA tűnik a leghatékonyabbnak a depresszió elleni küzdelemben (9).

    Egy tanulmány szerint az EPA ugyanolyan hatékony a depresszió ellen, mint egy gyakori antidepresszáns gyógyszer. (10).

    Összefoglalva:
    Az Omega-3-kiegészítők segíthetnek a depresszió és szorongás megelőzésében, illetve kezelésében. Az EPA tűnik a leghatékonyabbnak a depresszió elleni küzdelemben.

     



     

    2. Az omega-3 javíthatja a szem egészségét

     

    Szemünk retinája nagy mennyiségben tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat, a DHA-t (11), így ha nem jutunk elegendő DHA-hoz, látási problémák léphetnek fel (12, 13).

    A megfelelő omega-3 bevitel összefüggésbe hozható a makuladegeneráció – a maradandó szemkárosodás és vakság egyik vezető oka a világon – csökkent kockázatával. (14, 15).

    Összefoglalva:
    A DHA omega-3 zsírsav a szem retinájának egyik fő szerkezeti eleme. Segíthet megelőzni a makuladegenerációt, amely látásromlást és vakságot okozhat.

     

    3. Az omega-3 elősegítheti az agy egészségét a terhesség és a korai életszakasz során

     

    Az omega-3 létfontosságú a csecsemők agyának növekedésében és fejlődésében.

    A DHA önmagában az agyat felépítő összes zsírsav 40%-át, a szem retinájában lévő zsírsavak 60%-át teszi ki (12, 16). Ezért nem meglepő, hogy a DHA-val dúsított tápszerrel etetett csecsemők látása jobb. (17).

    A terhesség alatti elegendő omega-3 zsírsav bevitele számos előnnyel jár a gyermek számára, többek között (18, 19, 20):

    Magasabb intelligencia
    Jobb kommunikációs és szociális készségek
    Kevesebb viselkedési probléma
    A fejlődési zavarok csökkent kockázata
    Az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás csökkent kockázata

    Összefoglalva:
    Az elegendő omega-3 zsírsav bevitele a terhesség és a korai életszakasz alatt döntő fontosságú gyermeke fejlődése szempontjából. A táplálékkiegészítés összefügg a magasabb intelligenciával és számos betegség alacsonyabb kockázatával.

     



     

    4. Az omega-3 javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit

     

    A szívroham és a stroke a világ vezető halálozási okai (21).

    Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halételeket fogyasztó közösségekben nagyon alacsony volt ezeknek a betegségeknek az aránya. Ezt később az omega-3 fogyasztással hozták összefüggésbe (22, 23).

    Azóta az omega-3 zsírsavakat számos, a szív egészségére gyakorolt jótékony hatással is kapcsolatba hozták (24).

    Ezek az előnyök a következők:

    Trigliceridek:
    Az omega-3 zsírsavak a trigliceridek jelentős, általában 15-30%-os csökkenését eredményezhetik.
    (25, 26, 27).
    Vérnyomás: Az omega-3 csökkentheti a magas vérnyomást (25, 28).
    „Jó” HDL-koleszterin: Az omega-3-ak növelhetik a „jó” HDL-koleszterin szintjét (29, 30, 31).
    Vérrögök: Az omega-3 képes megakadályozni a vérrögképződést. (32, 33).
    Plakkok: Az artériák megóvásával az omega-3 segít megelőzni a plakkok kialakulását, amelyek korlátozhatják a vérkeringést és megkeményíthetik az artériákat (34, 35).
    Gyulladás: Az omega-3 csökkenti a szervezet gyulladásos reakciója során felszabaduló bizonyos anyagok termelését. (36, 37, 38).

    Egyes emberek esetében az omega-3 csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet is. A bizonyítékok azonban vegyesek – néhány tanulmány az LDL-érték növekedését tapasztalta (39, 40).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 számos szívbetegség kockázatát javítja.

     



     

    5. Az omega-3 csökkentheti az ADHD tüneteit a gyermekeknél

     

    A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) egy viselkedési zavar, amelyet figyelemzavar, hiperaktivitás és impulzivitás jellemez (43).

    Számos tanulmány megállapította, hogy az ADHD-s gyermekek vérében alacsonyabb az omega-3 zsírsavak szintje, mint egészséges társaikéban (44, 45).

    Emellett több kutatás is igazolta, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit.

    Az omega-3 segít javítani a figyelemhiányt, illetve csökkenti a hiperaktivitást, az impulzivitást, a nyugtalanságot és az agressziót (46, 47, 48, 49).

    A közelmúltban a kutatók megfigyelték, hogy a halolaj-kiegészítők az ADHD egyik legígéretesebb kezelési módja (50).

    Összefoglalva:
    Az omega-3-kiegészítők jó hatással lehetnek az ADHD tüneteire a gyermekeknél. Javítják a figyelmet és csökkentik a hiperaktivitást, az impulzivitást és az agressziót.

     

    6. Az omega-3 csökkentheti a metabolikus szindróma tüneteit

     

    A metabolikus szindróma különböző kórképek összessége.

    Ide tartozik a centrális típusú elhízás – más néven hasi zsír -, valamint a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a magas trigliceridszint és az alacsony „jó” HDL-koleszterinszint.

    A szindróma komoly közegészségügyi problémát jelent, mivel növeli számos más betegség, köztük a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát (51).

    Az omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a szívbetegségek kockázati tényezőit a metabolikus szindrómában szenvedőknél (52, 53, 54).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 pótlás számos előnnyel járhat a metabolikus szindrómában szenvedők esetében. Csökkentheti az inzulinrezisztenciát, segít a gyulladás elleni küzdelemben és számos szívbetegség kockázati tényezőjét javíthatja.

     



     

    7. Az omega-3 segíthet a gyulladások leküzdésében

     

    A gyulladás természetes válasz a fertőzésekre és a szervezetben bekövetkező sérülésekre. Ezért létfontosságú az egészség szempontjából.

    Ha azonban hosszú ideig fennáll – fertőzés vagy sérülés nélkül – krónikus, vagy hosszú távú gyulladásnak nevezzük.

    A krónikus gyulladás szinte minden nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is (55, 56, 57).

    Figyelemre méltó, hogy az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó anyagok, például a gyulladásos eikozanoidok és citokinek termelését (58, 59).

    A tanulmányok következetesen összefüggést figyeltek meg a magasabb omega-3 bevitel és a gyulladás csökkenése között (8, 60, 61).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 mérsékelheti a krónikus gyulladást, ami a szívbetegségek, a rák és számos más betegség alacsonyabb kockázatát eredményezi.

     

    8. Az omega-3 segíthet az autoimmun betegségek kezelésében

     

    Az autoimmun betegségekben az immunrendszer az egészséges sejteket összetéveszti az idegen sejtekkel, és megtámadja őket.

    Az 1-es típusú cukorbetegség az egyik legjobb példa erre, amikor az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg.

    Az omega-3 zsírsavak leküzdhetnek néhány ilyen betegséget, és különösen fontosak lehetnek a korai életkorban.

    Tanulmányok kimutatták, hogy az első életévben az elegendő omega-3 bevitele számos autoimmun betegség, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun diabétesz és a szklerózis multiplex kockázatának csökkenésével függ össze (62, 63, 64).

     



     

    Az omega-3 továbbá segít a lupusz, a reumatoid artritisz, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör kezelésében (65, 66, 67, 68).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 zsírsavak számos autoimmun betegség, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör elleni küzdelemben is segíthetnek.

     

    9. Az omega-3 segíthet a mentális zavarok kezelésében

     

    Az omega-3 alacsony szintjét észlelték pszichiátriai rendellenességben szenvedő betegeknél. (69).

    Tanulmányok szerint az omega-3-kiegészítők csökkenthetik a hangulatingadozások és a visszaesések gyakoriságát mind a skizofréniában, mind a bipoláris zavarban szenvedőknél (69, 70, 71).

    Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítés csökkentheti az erőszakos viselkedést is (72).

    Összefoglalva:
    A mentális zavarokkal küzdő betegek vérében gyakran alacsony az omega-3 zsírsavak szintje. Úgy tűnik, hogy az omega-3-szint növelése javíthatja a tüneteket.

     

    10. Az omega-3 felveheti a harcot az időskori szellemi hanyatlás és az Alzheimer-kór ellen

     

    Az agyműködés hanyatlása az öregedés egyik elkerülhetetlen következménye.

    Számos tanulmány a magasabb omega-3-bevitelt az időskori szellemi hanyatlás mérséklődésével és az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával hozza összefüggésbe (73, 74, 75).

    A kontrollált vizsgálatok egyik áttekintése szerint az omega-3-kiegészítők előnyösek lehetnek a betegség kezdetén, amikor az Alzheimer-kór tünetei még nagyon enyhék (76).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást és az Alzheimer-kór kialakulását, azonban további kutatásokra van szükség.

     



     

    11. Az omega-3 megelőzheti a rák kialakulását

     

    A rák az egyik vezető halálozási ok a nyugati világban, és az omega-3 zsírsavakról már régóta állítják, hogy csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

    A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-3-at fogyasztják, akár 55%-kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata (77, 78).

    Emellett az omega-3 fogyasztása férfiaknál a prosztatarák, nőknél pedig a mellrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. Azonban nem minden vizsgálat ad azonos eredményeket (79, 80, 81).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 bevitel csökkentheti egyes ráktípusok, köztük a vastagbél-, a prosztata- és az emlőrák kockázatát.

     

    12. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek enyhíteni az asztmát

     

    Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amelynek tünetei közé tartozik a köhögés, a légszomj és a légzési nehézségek.

    A súlyos asztmás rohamok nagyon veszélyesek lehetnek, melyeket a tüdő légútjainak gyulladása és duzzanata okoz.

    Ráadásul az asztma aránya az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett (82).

    Számos tanulmány az omega-3 fogyasztást az asztma alacsonyabb kockázatával hozza összefüggésbe gyermekek és fiatal felnőttek esetében (83, 84).

    Összefoglalva:
    Számos tanulmány megállapította, hogy az omega-3 fogyasztása összefüggésbe hozható az asztma alacsonyabb kockázatával mind a gyermekek, mind a fiatal felnőttek esetében.

     



     

    13. Az omega-3 segíthet csökkenteni a máj zsírszintjét

     

    A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) gyakoribb, mint gondolná.

    Az elhízási járvánnyal együtt nőtt, és a nyugati világban a krónikus májbetegségek leggyakoribb okává vált (85).

    Az omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés azonban hatékonyan csökkenti a NAFLD-ben szenvedő betegeknél a máj zsírtartalmát és a gyulladást (85, 86).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 zsírsavak csökkentik a máj zsírtartalmát a nem alkoholos zsírmájban szenvedőknél.

     

    14. Az omega-3 javíthatja a csontok és az ízületek egészségét

     

    Tanulmányok szerint az omega-3 javíthatja a csontok szilárdságát azáltal, hogy növelik a kalcium mennyiségét a csontokban, ami a csontritkulás alacsonyabb kockázatához vezethet (87, 88).

    Az omega-3 az ízületi gyulladást is kezelheti. Az omega-3-kiegészítőket szedő betegek az ízületi fájdalmak enyhüléséről és a szorítóerő növekedéséről számoltak be (89, 90).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 javíthatja a csontok szilárdságát és az ízületek egészségét, ezáltal csökkenthetik a csontritkulás és az ízületi gyulladás kockázatát.

     



     

    15. Az omega-3 enyhítheti a menstruációs fájdalmat

     

    A menstruációs fájdalom az alhasban és a medencében jelentkezik, és gyakran kisugárzik a derékba és a combokba.

    Tanulmányok azonban ismételten bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akik a legtöbb omega-3-at fogyasztják, enyhébb a menstruációs fájdalom (91, 92).

    Egy vizsgálat még azt is megállapította, hogy az omega-3-kiegészítő hatékonyabb volt az ibuprofennél a menstruáció alatti súlyos fájdalom kezelésében (93).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a menstruációs fájdalmat, és még a gyulladáscsökkentő ibuprofennél is hatékonyabbak lehetnek.

     

    16. Az omega-3 javíthatja az alvást

     

    A minőségi alvás az optimális egészség egyik alapfeltétele.

    A tanulmányok az alváshiányt számos betegséggel, köztük az elhízással, a cukorbetegséggel és a depresszióval hozzák összefüggésbe (94, 95, 96, 97).

    Az omega-3 zsírsavak alacsony szintje összefüggésbe hozható a gyermekek alvászavarával és a felnőttek obstruktív alvási apnoéjával (98, 99).

    Az alacsony DHA-szint kapcsolatba hozható az elalváshoz szükséges melatonin hormon alacsonyabb szintjével is. (100).

    Gyermekeken és felnőtteken végzett vizsgálatok egyaránt azt mutatják, hogy az omega-3 pótlása növeli az alvás hosszát és minőségét (98, 100).

    Összefoglalva:
    Az omega-3 zsírsavak – különösen a DHA – javíthatják az alvás hosszát és minőségét.

     



     

    17. Az omega-3 zsírsavak jót tesznek a bőrnek

     

    A DHA a bőr szerkezeti alkotóeleme. Felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét alkotják.

    Az egészséges sejtmembrán puha, nedves, rugalmas és ránctalan bőrt eredményez.

    Az EPA szintén többféle módon is előnyös a bőr számára, többek között (101, 102):

    Szabályozza a faggyútermelést és a bőr hidratáltságát.
    Megelőzi a szőrtüszők hiperkeratinizációját, amely kis piros dudorok formájában jelenik meg, amik gyakran láthatóak a felkaron.
    Mérsékli a bőr idő előtti öregedését.
    Csökkentheti a pattanások megjelenését.

    Az omega-3 a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól is megvédheti. Az EPA segít megelőzni a bőr kollagénjét lebontó anyagok felszabadulását a napozás után. (101)

    Összefoglalva:
    Az omega-3 segíthet megőrizni a bőr egészségét, megelőzve az idő előtti bőröregedést, valamint védelmet nyújtva a napsugárzás okozta károsodások ellen.

     



     

    A lényeg:

     

    Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak az optimális egészséghez.

    Az omega-3 bevitelének legjobb módja, ha hetente kétszer teljes értékű élelmiszerekből, például olajos halakból szerzi be őket.

    Ha azonban nem eszik sok halat, akkor érdemes megfontolni az omega-3 kiegészítők szedését. Az omega-3-hiányos emberek számára ez rendkívül hatékony módja az egészség javításának.

     

    Freydis Hjalmarsdottir

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Vitaminhiány

    10 gyakori vitaminhiány

    Tovább »
    Az antidepresszánsok hosszú távú hatásai

    Az antidepresszánsok hosszú távon nem javítják az életminőséget

    Tovább »
    kókuszolaj

    A kókuszolaj 14 – bizonyítottan – jótékony hatása

    Tovább »

    válogatás

    Egészség

    Mikroműanyagok az emberi vérben

    Egy új felfedezés kimutatta, hogy a mikroműanyag-részecskék a testen belül szabadon mozoghatnak, és akár a…

    A nárcisztikus bántalmazás 4 leggyakoribb formája

    Természetes fájdalomcsillapítás

    Taurin – Nélkülözhetetlen az egészséghez

    címkék

    _
    Boldogtalanság Félelem Fájdalomcsillapítók Elhízás Edzés CPTSD D-vitamin Alzheimer Fogyás Antibiotikum Agy Diabétesz K2 Fitness Benzodiazepinek IBD Autoimmun Egészség Cukor Gyulladás IBS Demencia Antidepresszáns Életmód Endometriózis Alkohol Hosszú covid Bántalmazó kapcsolat Bántalmazás Felkapott Depresszió Háború Covid-19 E-cigaretta Dohányzás Boldogság Hovatartozás Elvonűsi tünetek Hasnyálmirigy Alvás Cukorbetegség Fájdalom Idegrendszer Ibuprofen Ajánlott

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT