Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    Az Ashwagandha 9 bizonyított egészségügyi előnye

    A mérgező növényvédő szereket tartalmazó európai gyümölcsök száma 9 év alatt 53%-kal emelkedett

    Napi 2-3 csésze kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a szív egészségével és a hosszú élettartammal

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»Cukor és rák: Meglepő összefüggés, vagy 60 évig tartó titkolózás?

    Cukor és rák: Meglepő összefüggés, vagy 60 évig tartó titkolózás?

    Rák

    A cukor okozhat rákot? Úgy tűnik, a bizonyítékot egy, a cukoripar által finanszírozott vizsgálatban fedezték fel közel 60 évvel ezelőtt – de a kutatást soha nem publikálták.

    A legtöbben szeretünk időnként egy kis édességet enni. De mindannyian tudjuk, hogy a magas cukorfogyasztás különösen káros lehet az egészségünkre. Valójában számos kutatás kimutatta a cukor és a diabétesz, a szívbetegségek, sőt a mentális egészség közötti összefüggéseket.

    A rák kérdése csak az utóbbi időben került a képbe. A Medical News Today beszámolt egy vizsgálatról, amely kimutatta, hogy a szacharózban gazdag étrenddel etetett egerek több mint felénél mellrák alakult ki.

    A PLOS Biology folyóiratban megjelent cikk azonban a Cukorkutatási Alapítvány (Sugar Research Foundation – SRF) belső dokumentumaira hivatkozik, amelyek szerint a cukor és a rák közötti lehetséges kapcsolatról már az 1960-as években is tudtak.

     

    A cukor és a mikrobiom: „Project 259”

     

    Az 1960-as években a viták középpontjában a szívbetegségek álltak. Ki a bűnös: a cukor vagy a zsír?

    A The New England Journal of Medicine 1967-es áttekintő cikke arra a következtetésre jutott, hogy az zsírok a felelősek. Az viszont akkor még nem volt egyértelmű, hogy a szerzők az SRF-től – mai pénzben kifejezve – nagyjából 50 000 dolláros támogatást kaptak a kutatásuk elkészítéséhez.

     



     

    Az összeférhetetlenség nyilvánosságra hozatala az 1980-as évekig nem volt kötelező, így gyakorlatilag ez nem volt helytelen. Viszont megteremtette a terepet a további titkos kutatásoknak.

    A vizsgálat kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrenddel táplált patkányok szérum koleszterinszintje magasabb volt, mint a keményítőalapú étrenden tartott patkányoké. A szerzők szerint a bélbaktériumok voltak a felelősek.

    Így született meg 1968-ban a „259-es projekt”. A kutatás célja a szacharózzal és keményítővel táplált patkányok bélbaktériumainak összehasonlítása volt.

    Jelentős támogatást – mai pénzben kifejezve 187 583 dollárnak megfelelő összeget – kapott W.F.R. Pover, az angliai Birminghami Egyetem klinikai biokémiai tanszékének munkatársa, hogy ennek a jelenségnek a végére járjon.

    Stanton A. Glantz a PLOS Biology folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzője, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem professzora idéz egy SRF belső jelentést, amely kifejti, hogy „a 259-es projekt megfigyelései között szerepelt …, hogy az alaptáplálékkal tartott patkányok vizelete nagyobb mennyiségben tartalmazta a béta-glükuronidáz aktivitásgátlót, mint a szacharózzal táplált egyedeké. Ez az első bizonyítéka annak, hogy biológiai különbség van a szacharózzal és keményítővel táplált patkányok között”.

    Tehát volt különbség. De hogy függ össze ez a rákkal?

     



     

    Béta-glükuronidáz és rák

     

    A béta-glükuronidáz egy olyan enzim, amely segít a nagyobb molekulák lebontásában. A rákban is szerepet játszik. A 259-es projekt idején már feltételezték, hogy a vizelet magas béta-glükuronidáz szintje növelheti a hólyagrák kockázatát azáltal, hogy rákkeltő anyagokat szabadít fel.

    Persze Pover eredményei csak előzetesek voltak, és csúszásban is volt a munkája befejezésével. Amikor 3 hónapos haladékot kért a kísérletek befejezésére, az SRF – amelyből ekkorra már a Nemzetközi Cukorkutatási Alapítvány (ISRF) lett – leállította a finanszírozást.

    „Az ISRF előzetes eredményeinek értelmezése alapján a 259-es projekt finanszírozásának meghosszabbítása hátrányosan érintette volna a cukoripar kereskedelmi érdekeit” – írja Glantz professzor a vizsgálatban.

    „Ezen túlmenően a szacharózfogyasztás és a hólyagrák közötti kapcsolatot kimutató eredmények közzététele valószínűleg további kedvezőtlen szabályozási következményekkel járt volna a cukoripar számára” – tette hozzá.

    Szerinte az az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) alaposan megvizsgálhatta volna a szacharóz és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot.

    „Ha az ISRF nyilvánosságra hozta volna a 259-es projekt eredményeit, valószínűleg a szacharózt, mint potenciális rákkeltő anyagot vizsgálták volna meg.” –  állítja Prof. Stanton Glantz

     



     

    Egy sajtóközleményben az Egyesült Államok cukoriparának kereskedelmi szövetsége ismertette álláspontját arról, hogy miért nem finanszírozták a vizsgálatot a befejezésig. „A kutatást jelentősen késleltették; ennek következtében túllépték a költségvetést; és a késés egybeesett egy szervezeti átalakítással …”

    Hogy az ISRF szándékosan tartotta-e vissza a vizsgálat eredményeit, nehéz biztosan megmondani. A cukor és a rák közötti kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok azonban egyre gyarapodnak.

     

    Szacharóz és rák ma

     

    A cukrot és a cukorral édesített ételeket és italokat egyre gyakrabban vizsgálják a rák kialakulásában és terjedésében játszott szerepük miatt.

    Dr. Undurti N. Das a Nutrition című szaklapban megjelent vezércikkében kiemelte, hogy a szacharóz megváltoztatja a sejtek anyagcseréjét, és növeli a rákkeltő fehérjék aktivitását.

    Egy kísérő cikkben Dr. Ashutosh Kumar – az indiai Hyderabadban található Nemzeti Gyógyszerészeti Oktatási és Kutatási Intézet Farmakológiai és Toxikológiai Tanszékéről – szintén erre a következtetésre jutott.

    Kumar azonban azt is kiemeli, hogy „a szénhidrátok és a rák előfordulási gyakoriságának szerepét illetően számos publikált jelentés ellentmondásos eredményekkel rendelkezik”.

     



     

    Például több vizsgálat is megnövekedett kockázatot talált a méhnyálkahártyarák kialakulására azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségű szacharózt fogyasztottak, azonban más ráktípusok esetében az adatok kevésbé egyértelműek.

    Míg néhány tanulmány a cukorbevitelt összefüggésbe hozta a vastagbélrákkal – különösen a férfiak esetében -, egy 2014-es kutatás nem talált egyértelmű kapcsolatot.

    Korábban már beszámoltunk egy vizsgálatról, amely kimutatta, hogy a szacharóz növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A szacharózban gazdag étrenddel táplált egerek több mint felénél alakult ki mellrák, míg a keményítőalapú étrendet fogyasztó egereknek csak 30%-ánál. Míg számos populációs vizsgálat hasonló következtetésekre jutott, addig más kutatások cáfolják a kapcsolatot.

    Még nem teljesen tisztázott, hogy a cukor hogyan és milyen mértékben járul hozzá az emberiséget sújtó számos különböző ráktípus kialakulásához. Ezért aztán jobb lenne, ha mindannyian csökkentenénk a cukorfogyasztásunkat.

    A kérdés az, hogy mennyire könnyű elszakadni a cukor édes kísértésétől?

     



     

    A cukor mindenhol ott lapul

     

    Nyilvánvaló, hogy az édes ételek és italok cukrot tartalmaznak. A rejtett cukrokat azonban egyre több élelmiszerben fedezik fel – nem tudunk megszabadulni tőle.

    Saját meglepetésemre a múlt héten a közértben egy „friss salátakeverék” egyik összetevőjeként cukrot találtam. Szerencsére kevés dolog kerüli el a figyelmem, különben az egészségesnek vélt salátám minden lett volna, csak nem az.

    Különösen meglepődtem, amikor azt olvastam, hogy a cukor gyümölcslé sűrítmény formájában elrejtve kerül az ételeinkbe.

    Szóval, mit jelent mindez? Egyértelműen rengeteg bizonyíték van arra, hogy a túl sok cukor káros az egészségünkre. Hogy az ipar által finanszírozott kutatásokban bízhatunk-e (amelyek nem találnak kapcsolatot a cukor és a diabétesz, a szívbetegség vagy a rák között), az egy vitatott kérdés, és talán a legjobb, ha a személyes megítélésünkre hagyatkozunk.

    A megfelelő étrend az egyik legfontosabb feltétele az egészségnek, amint azt számtalan kutatás kimutatta. Azzal, hogy felmérjük, mennyi cukrot juttatunk a szervezetünkbe, akár tudatosan, akár az élelmiszeripar által elrejtve, biztosan nem ártunk magunknak.

     

    Yella Hewings-Martin, Ph.D.

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Ólom

    A mérgező ólom évekig a szervezetben maradhat

    Tovább »
    Mammográfia

    A mammográfiás szűrésen részt vett nők fele kap téves rákdiagnózist

    Tovább »
    Ashwagandha

    Az Ashwagandha 9 bizonyított egészségügyi előnye

    Tovább »

    válogatás

    Kvíz

    Antibiotikum-kvíz

    Tedd próbára tudásodat!

    A mérgező ólom évekig a szervezetben maradhat

    Egy friss tanulmány kimutatta a napi kávéfogyasztás hosszútávú hatását

    Cukor és rák: Meglepő összefüggés, vagy 60 évig tartó titkolózás?

    címkék

    _
    Tej Táplálkozás Öregedés Zsírmáj PTSD Omikron Manipuláció Omega-3 Magnézium Vese Prediabétesz Ülés Nárcisztikus Parkinson-kór Mikroműanyag Mérgezés Menopauza Long covid Melanoma Szorongás Tesztoszteron Máj Légszennyezés Poltika Rák Túlsúly Zajszennyezés Stressz Perfekcionizmus Tüdő love bombing Nyugtatók Szívinfarktus Szívbetegség Propaganda Öngyilkosság Sztatinok Stockholm-szindróma Pszichológia Nárcizmus Menstruáció Mozgás Pozitivitás Szív Mellékhatások

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT