Ez történik, ha rendszeresen iszunk kávét
Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a naponta elfogyasztott kávé mennyisége hogyan befolyásolja a szívroham, a stroke és a különböző okokból bekövetkező halálozás kockázatát.
A következőket találták.
A kutatás
A kutatásban 468 629 személy vett részt, akiket kávéfogyasztásuk alapján 3 csoportba osztottak: nincs (nem iszom rendszeresen kávét), enyhe vagy közepes (0,5-3 csésze), illetve magas (napi 3 csészénél több) kávéfogyasztás.
A résztvevőket 10-15 évig követték nyomon, a követési idő átlaga 11 év volt.
Az eredményeket korrigálták az életkor, a nem, a testsúly, a magasság, a dohányzási státusz, a fizikai aktivitás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koleszterinszint, a társadalmi-gazdasági státusz, az alkoholfogyasztás, valamint a hús-, tea-, gyümölcs- és zöldségfogyasztás függvényében.
Azt állapították meg, hogy a mérsékelt vagy könnyű, napi 0,5-3 csésze kávét fogyasztók körében 12%-kal csökkent az összhalálozás kockázata a nem-kávézókhoz képest. Azt is megállapították, hogy 17%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata és 21%-kal a stroke kockázata.
A hatás hátterében álló mechanizmussal kapcsolatban a kutatók kifejtették:
„A képalkotókkal végzett elemzés azt mutatta, hogy a napi kávéfogyasztók egészségesebb méretű és jobban működő szívvel rendelkeztek azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik nem ittak rendszeresen kávét. Ez összhangban volt az öregedés szívre gyakorolt káros hatásainak megfordításával”.
Úgy tűnik tehát, hogy hosszú távon napi 0,5-3 csésze kávé fogyasztása jótékony hatással van az egészségünkre, amelynek egyik alapvető mechanizmusa a szívünk egészségének javítása.
Tanácsok
Fogyasszunk 0,5-3 csésze kávét naponta.
Rendszeresen tartsunk szünetet a koffein fogyasztásában, például minden hónapban egy hétig.
Kávézzunk a megfelelő időpontokban – várjunk legalább 1 órát ébredés után, és hagyjunk fel vele legalább 10 órával lefekvés előtt.
Ashley Richmond