Becslések szerint az endometriózis világszerte minden 10. nőt érint (1, 2).
Ez egy olyan betegség, amelyben a méhnyálkahártyához hasonló szövetek nőnek a méhen kívül olyan területeken, mint a petefészkek, a has és a bél. Normális esetben az endometriumszövet csak a méhen belül van jelen (1).
A tünetek közé tartozik a fájdalmas menstruáció, erős vérzés, a közösülés közbeni fájdalom, a fájdalmas székletürítés és a meddőség.
Az endometriózis oka ismeretlen, és jelenleg nincs rá gyógymód.
Bizonyos élelmiszerek azonban növelhetik, vagy csökkenthetik az endometriózis kockázatát, valamint az étrend megváltoztatása segíthet a tünetek csökkentésében is.
Íme 8 olyan étrendi változtatás, amely segíthet az endometriózis kezelésében.
1. Növelje az omega-3 bevitelt
Az omega-3 zsírsavak olyan egészséges, gyulladáscsökkentő zsírsavak, amelyek az olajos halakban, illetve más állati és növényi forrásokban találhatók.
Bizonyos típusú zsírok, például az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok fokozhatják a fájdalmat és a gyulladást. Az omega-3 zsírsavakról azonban kiderült, hogy ellentétes hatást fejtenek ki, mivel a szervezet gyulladás- és fájdalomcsillapító molekuláinak építőköveiként működnek (3).
Tekintettel arra, hogy az endometriózis gyakran fokozott fájdalommal és gyulladással jár, az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele különösen előnyös lehet az ebben a betegségben szenvedő nők számára (1).
Mi több, az omega-3 zsírsavak magas aránya az omega-6 zsírsavakhoz képest a vizsgálatokban gátolja az endometriumsejtek túlélését. Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek megakadályozni az endometriumsejtek beágyazódását (1, 4, 5, 6).
Továbbá, egy megfigyeléses vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik több omega-3 zsírsavat fogyasztottak, 22%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki endometriózis, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak. (4, 7).
Kutatások azt is megállapították, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj-kiegészítők szedése jelentősen csökkentheti a menstruációs tüneteket és fájdalmat (3, 8).
Akár több olajos halat eszik, akár omega-3 kiegészítőket szed, e zsírok bevitelének növelése az egyik legegyszerűbb étrendi változtatás, amelyet az endometriózissal kapcsolatos fájdalom és gyulladás csökkentése érdekében tehet.
ÖSSZEFOGLALVA:
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyítottan segítenek enyhíteni a menstruációs fájdalmat. Mi több, a magas omega-3 zsírsav bevitelt összefüggésbe hozták az endometriózis csökkent kockázatával.
2. Kerülje a transzzsírokat
A transzzsírok mérgezőek, gyulladást és inzulinrezisztenciát okoznak, valamint növelik az súlyos betegségek, különösen a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
A transzzsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transzzsírokká alakulnak. Gondoljunk csak a margarinra.
Mivel a hidrogenizáció által nő az adott termék eltarthatósági ideje és segíti aromájának megőrzését, ezért a növényi zsiradékok, a margarin, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chips-ek, salátaöntetek, sültek és más készételek előállítása is transzzsírok használatával történik.
A transzzsírokat különösen az endometriózisban szenvedő nőknek kell kerülniük. Egy megfigyeléses vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak transzzsírokat, 48%-kal nőtt az endometriózis kockázata (7).
Egyetlen tanulmány korántsem perdöntő, de a transzzsírok elkerülése ettől függetlenül jó ajánlás.
A címke elolvasásával megállapíthatja, hogy egy termék tartalmaz-e transzzsírokat. Bármi, ami részben hidrogénezett zsírokat tartalmaz, tartalmaz transzzsírokat is.
ÖSSZEFOGLALVA:
A transzzsírok, amelyek megtalálhatóak a feldolgozott élelmiszerek egy részében, növelik a szívbetegségek kockázatát. Egyes vizsgálatok azt is kimutatták, hogy növelhetik az endometriózis kockázatát.
3. Csökkentse a vörös húsok fogyasztását
A vörös húsok – különösen a feldolgozott vörös húsok – összefüggésbe hozhatóak bizonyos betegségek kialakulásának magasabb kockázatával. Valójában a vörös hús más fehérjeforrással való helyettesítése javíthatja a gyulladást, amely gyakran összefügg az endometriózissal (10, 11).
Emellett egy megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik több húst és sonkát ettek, megnőtt az endometriózis kockázata, szemben azokkal, akik kevés húst vagy sonkát fogyasztottak (4).
Két másik tanulmány azonban nem talált hasonló összefüggést (4).
Egyes adatok arra utalnak, hogy a magas vörös húsfogyasztás összefüggésbe hozható a magasabb ösztrogénszinttel (12, 13).
Mivel az endometriózis ösztrogénfüggő betegség, a magasabb ösztrogénszint növelheti a betegség kockázatát (14).
Jelenleg nincs elég kutatás a vörös húsról és az endometriózisról ahhoz, hogy szilárd ajánlást lehessen tenni.
Bár a jelenlegi bizonyítékok ellentmondásosak, néhány nőnek előnyös lehet a vörös hús fogyasztásának csökkentése.
ÖSSZEFOGLALVA:
A vörös húsok egyes vizsgálatok szerint összefüggésbe hozhatók az endometriózis magasabb kockázatával. Emellett megnövekedett ösztrogénszinthez is vezethetnek.
4. Egyen sok gyümölcsöt, zöldséget
A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.
Ha a tányérját ezen élelmiszerek kombinációjával tölti meg, biztosítja, hogy étrendje gazdag az alapvető tápanyagokban, és minimálisra csökkenti az értéktelen kalóriák bevitelét.
Ezek az élelmiszerek és előnyeik különösen fontosak az endometriózisban szenvedők számára.
A magas rostbevitel ugyanis csökkentheti az ösztrogénszintet (15).
Ez azt jelenti, hogy a magas rosttartalmú étrend fogyasztása kiváló stratégia az endometriózisban szenvedő nők számára.
A gyümölcsök és a zöldségek a legjobb élelmi rostforrások. Ezek az élelmiszerek antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek szintén segíthetnek a gyulladás leküzdésében.
Egy tanulmány szerint azoknál az endometriózisban szenvedő nőknél, akik négy hónapon keresztül magas antioxidáns tartalmú étrendet követtek, megnövekedett az antioxidáns kapacitás és csökkent az oxidatív stressz (16, 17).
Egy másik vizsgálat szerint az antioxidáns-kiegészítők szedése jelentősen csökkentette az endometriózissal kapcsolatos fájdalmat (18).
Egy tanulmány közvetlenül az endometriózis és a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása közötti kapcsolatot elemezte. Megállapította, hogy ezen élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával (19).
Az eredmények azonban nem voltak következetesek. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a magas gyümölcsfogyasztás az endometriózis fokozott kockázatával járt együtt (20).
Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a több gyümölcs fogyasztása gyakran fokozott növényvédőszer-fogyasztással jár. Bizonyos típusú növényvédő szereknek ugyanis ösztrogén-jellegű hatásuk lehet, ami viszont kedvezőtlenül befolyásolhatja az endometriózist (4, 20).
További kutatások nélkül nem lehet biztosan megmondani, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hogyan befolyásolja az endometriózist. A jelenlegi bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend követése jó stratégia lehet.
ÖSSZEFOGLALVA:
A gyümölcsök és a zöldségek gazdagok élelmi rostokban, amelyek segíthetnek csökkenteni az ösztrogén koncentrációját a szervezetben. Vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a fájdalom és az oxidatív stressz leküzdésében.
5. Korlátozza a koffein- és alkoholfogyasztást
Az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják, hogy az endometriózisban szenvedő nők csökkentsék a koffein- és alkoholfogyasztásukat.
Számos tanulmány megállapította, hogy az endometriózisban szenvedő nők hajlamosak nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztani, mint az egészséges nők (20, 21, 22).
Ez azonban nem bizonyítja, hogy a magas alkoholfogyasztás endometriózist okoz. Jelentheti például azt, hogy az endometriózisban szenvedő nők a betegség hatására hajlamosak több alkoholt fogyasztani.
Mindemellett több kutatás sem talált kapcsolatot az alkoholfogyasztás és az endometriózis között (19, 21, 23, 24).
Hasonlóképpen a koffeinnel való lehetséges kapcsolat sem egyértelmű.
Bár néhány vizsgálat megállapította, hogy a koffein-, vagy kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az endometriózis magasabb kockázatával, egy nagy áttekintés szerint a koffeinbevitel nem növeli a betegség kockázatát (4, 25).
Ezen eredmények ellenére az alkohol- és a koffeinfogyasztást egyaránt összefüggésbe hozták az ösztrogén megnövekedett szintjével (25, 26, 27).
Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a koffein, vagy az alkohol összefüggésben állna az endometriózis kockázatával, vagy súlyosságával, néhány nő mégis inkább csökkenti vagy elhagyja ezeket az anyagokat az étrendjéből.
ÖSSZEFOGLALVA:
Egyes kutatások szerint a koffein és az alkohol növelheti az endometriózis kockázatát. Emellett a magas koffeinbevitel növelheti az ösztrogénszintet. Bár ezek a bizonyítékok korántsem egyértelműek, egyes nők mégis inkább csökkentik a bevitelüket.
6. Csökkentse a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának minimalizálása szinte mindenkinek jó döntés, és ez az endometriózis kezelésében is segíthet.
A feldolgozott élelmiszerek kevés alapvető tápanyagot és rostot tartalmaznak, ráadásul jellemzően magas az egészségtelen zsír- és cukortartalmuk, amivel hozzájárulhatnak a fájdalom és a gyulladás kialakulásához. (21, 28).
A növényi olajokban, például a kukorica- és a mogyoróolajban található omega-6 zsírsavak fokozhatják a fájdalmat, a görcsöket a méhben és a gyulladást (3).
Ezzel szemben a halakban, a dióban és a lenben található omega-3 zsírsavak csökkenthetik a fájdalmat, a görcsöket és a gyulladást (3, 8).
Ennek eredményeképpen az olyan ételek, mint a sütemények, chipsek, kekszek, édességek és sült ételek fogyasztásának korlátozása segíthet az endometriózissal kapcsolatos fájdalom minimalizálásában.
Hogy még nagyobb hatást érjen el, helyettesítse a feldolgozott élelmiszereket olyan ételekkel, mint például az olajos halak, vagy a friss gyümölcsök és zöldségek, amelyek segíthetnek az endometriózis kezelésében.
ÖSSZEFOGLALVA:
A feldolgozott élelmiszerekben kevés a hasznos tápanyag és rost, és gyakran tartalmaznak egészségtelen zsírokat és hozzáadott cukrot, amelyek egyaránt fokozzák a gyulladást és a fájdalmat.
7. Próbálja ki a gluténmentes vagy alacsony FODMAP-értékű étrendet.
Bizonyos diéták segíthetnek csökkenteni az endometriózis tüneteit.
Gluténmentes diéta
Vannak bizonyítékok arra, hogy a gluténmentes diéta jótékony hatással lehet az endometriózisban szenvedő nőkre.
Egy 207, súlyos endometriózisos fájdalommal küzdő nő részvételével végzett vizsgálatban 12 hónapos gluténmentes diéta után 75%-nál jelentősen csökkent a fájdalom (29).
Ez a vizsgálat nem tartalmazott kontrollcsoportot, így a placebohatást nem lehet figyelembe venni.
Mindazonáltal egy másik, 300 nőn végzett vizsgálat hasonló eredményeket talált, és ebben volt kontrollcsoport is. Az egyik csoport csak gyógyszert szedett, míg a másik csoport gyógyszert szedett és gluténmentes étrendet követett (30).
A vizsgálat végén a gluténmentes diétát követő csoportban a kismedencei fájdalom jelentős csökkenését tapasztalták.
Alacsony-FODMAP diéta
Az alacsony FODMAP-értékű diéta az endometriózisban szenvedő nők számára is előnyös lehet.
Ezt az étrendet az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek bélrendszeri tüneteinek enyhítésére dolgozták ki. A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek kerülését írja elő. A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése: fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) Ezek azok az élelmiszerekben lévő anyagok, melyek az emésztés után elégtelenül szívódhatnak fel a vékonybélben. Ezeket az elégtelenül megemésztett szénhidrátokat a bél-baktériumok erjesztik, ami gázképződéshez vezet. Ez az IBS-betegeknél fájdalmat és kellemetlenséget okoz (31).
Egy IBS-ben, vagy IBS-ben és endometriózisban szenvedők körében végzett vizsgálat szerint az alacsony FODMAP diéta javította az IBS tüneteit az endometriózisban és IBS-ben egyaránt szenvedők 72%-ánál, míg a csak IBS-ben szenvedők 49%-ánál (32).
ÖSSZEFOGLALVA:
Vizsgálatok kimutatták, hogy a gluténmentes diéta segíthet csökkenteni az endometriózis tüneteit, míg az alacsony FODMAP-értékű diéta csökkentheti az IBS tüneteit az endometriózisban és IBS-ben szenvedő nőknél.
Taylor Jones