Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    Ezek is érdekelhetik

    Magnézium és cukoranyagcsere, gyulladáscsökkentő étrend, HbA1c-szint, L-Arginin

    A COVID-19 és a vakcinák hatása a menstruációs ciklusra

    Az Ashwagandha 9 bizonyított egészségügyi előnye

    Facebook Instagram
    iFitiFit
    Facebook Instagram
    hírlevél
    • Főoldal
    • Egészség
    • Pszichológia
    • Táplálkozás
    • Életmód
    • Fitness
    • COVID-19
    • Vitaminkedvezmények
    • Archívum
    iFitiFit
    Facebook
    Főoldal»Egészség»Glutén és IBS

    Glutén és IBS

    Glutén és IBS

    Az irritábilis bél szindróma, vagy röviden IBS, az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri probléma az Egyesült Államokban. Egy tanulmány szerint a népesség mintegy 14%-át érinti és a nők körében gyakoribb az előfordulása.

    Az IBS-t alapvetően akkor diagnosztizálják, ha krónikus emésztési problémái vannak, amelyeknek nincs egyéb oka.  Azaz nem szenved Crohn-betegségben, nincsenek parazitái, nem küzd daganatos, vagy bármilyen más betegséggel, mégis gyomor-bélrendszeri problémái vannak. Az IBS-nek három típusa van:

    • IBS-D: a tünetek többnyire hasmenéssel járnak.

    • IBS-C: a tünetek többnyire székrekedéssel járnak.

    • IBS-M: a hasmenés és a székrekedés keveréke. Az IBS-M az IBS-Mixed rövidítése; ezt a típust IBS-A-nak is nevezik, ami az IBS-Alternálót jelenti.

    Az IBS-D a leggyakoribb. A Medscape szerint az IBS-ben szenvedő betegek 29-45%-ának IBS-D, 27-33%-ának IBS-M, 17-30%-ának pedig IBS-C tünetei vannak.

    Mindhárom esetben más panaszok is jelentkezhetnek, például puffadás, gázok és hasi fájdalom. Különböző tanulmányokban a kutatók az IBS-t a következőkkel hozták összefüggésbe:

    • Nem elegendő élelmi rost

    • Túl sok élelmi rost

    • Nem megfelelő minőségű élelmi rostok (FODMAP-ok)

    • Rossz bélbaktériumok

    • Stressz

    • Gyomor-bélrendszeri fertőzések

     



     

    Valószínűleg mindezek a tényezők szerepet játszanak, de valójában senki sem tudja, hogy pontosan mi okozza az IBS-t. Az utóbbi években azonban megjelentek olyan tanulmányok, amelyek a búzában található fehérjét, a glutént okolják. Itt fontos különbséget tenni: sok korábbi IBS-diéta kizárta a búzát más magas FODMAP-tartalmú élelmiszerekkel együtt, a benne található rostok miatt. Az elmélet az volt, hogy a búzában lévő rost irritálhatja a bélrendszert. De valójában egy másik problémáról van szó. A glutén nem egyfajta rost, hanem egy fehérje.

    A következőkben megvizsgálunk néhány olyan tanulmányt, amelyek az IBS tüneteit a gluténnel hozzák összefüggésbe.

     

    A gluténmentes diéta enyhíti az IBS tüneteit

     

    Számos tanulmány kimutatta, hogy a gluténmentes diéta képes enyhíteni az IBS tüneteit.

    A 2010. májusában közzétett tanulmányban a kutatók 6 hetes gluténmentes diétát alkalmaztak IBS-D betegeknél (emlékezzünk a fentiekre: ezek azok a betegek, akiknek inkább hasmenésük van, mint székrekedésük). Közülük 20-an pozitívak voltak a HLA-DQ2/8 genotípusra, 21-en pedig nem. Ez azért jelentős, mert majdnem minden cöliákiás beteg pozitív a HLA-DQ2 vagy a HLA-DQ8 genotípusra. Így ennek vizsgálata lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megállapítsák, vajon az IBS-betegek genetikai hajlamot mutatnak-e a cöliákiára is. A diéta előtt és után minden egyes pácienst rangsoroltak az IBS tüneteik súlyossága szerint.

     



     

    A betegek 71%-ánál a gluténmentes diéta drámai módon csökkentette az IBS tünetek súlyossági pontszámát. Nem számított, hogy az érintettek HLA-DQ2/8 genotípussal rendelkeztek-e vagy sem. Mindkét csoportban alacsonyabb volt a szorongás, a depresszió és a fáradtság szintje is. A javulást észlelő alanyok többsége úgy döntött, hogy folytatja a gluténmentes étrendet, amelyet másfél évvel később még mindig követtek – és továbbra is tapasztalták az előnyöket.

    Az alábbi tanulmányt 2016. szeptemberében publikálták. Ebben a vizsgálatban a kutatók 35 IBS-D és IBS-M betegnél tesztelték a gluténmentes étrendet. A betegeket HLA-DQ2/8-ra is tesztelték, majd 4 hónapig gluténmentes diétát írtak elő számukra. Megállapították, hogy a betegek 34%-ánál az IBS tünetek „teljesen megszűntek, vagy jelentősen enyhültek”, és szintén nem volt összefüggés a HLA-DQ2/8 eredménnyel.

    Ezek a vizsgálatok azért olyan fontosak a HLA-DQ2/8 szempontjából, mert megmutatják, hogy csupán rejtett cöliákiás eseteket találnak-e vagy sem. Ha kizárólag a pozitív HLA-DQ2/8 eredménnyel rendelkező vizsgálati személyek reagálnának a glutén elhagyására, akkor nagyon valószínű lenne, hogy az összes állítólagos „glutén okozta IBS” betegség valójában csak a cöliákia nem diagnosztizált esete, vagy a cöliákiaérzékenységhez valamilyen módon kapcsolódó jelenség. De ha a hatás a HLA-DQ2/8-státusztól függetlenül működik az IBS-betegeknél, ami nyilvánvalóan így van, akkor nem lehet a diagnosztizálatlan cöliákiára fogni.

     



     

    Egy 2016. februárjában közzétett tanulmány a tiszta glutént tesztelte (tablettában lévő étrend-kiegészítőként). Azért is figyelemre méltó ez a vizsgálat, mert több mint 134 alany bevonásával készült. Általánosságban elmondható, hogy minél több résztvevője van egy vizsgálatnak, annál kevésbé valószínű, hogy véletlenszerűen különös eredményeket kapunk. Az első vizsgálat során az alanyoknak három hétig búza- és gluténmentes diétát írtak elő. Három hét gluténmentes étkezés után a páciensek közül 101-en (75%) számoltak be arról, hogy enyhébbek a tüneteik. Talán azért javult az állapotuk, mert kizárták a glutént az étrendjükből, vagy valami más összetevőt a búzából – ezt lehetetlen megmondani.

    Majd ezután a betegek „glutén-kihíváson” estek át, ahol olyan tablettákat kaptak, amelyek vagy glutént tartalmaztak (körülbelül annyi glutént, mint amennyit egy adag tészta tartalmaz), vagy placebót (rizskeményítőt). A betegek nem tudták, hogy melyik csoportba tartoznak. Azok közül a betegek közül, akik elkezdtek glutént enni, 28-nak (57%) újra jelentkeztek a tünetei. A fennmaradó 43% talán valami másra érzékeny a búzában, ami nem a glutén.

     



     

    Érdekes módon a „glutén-kihívás” során a továbbra is gluténmentes diétát folytató betegek közül 14 betegnél a tünetek is visszatértek. A kutatók ezt a placebohatásnak tulajdonítják – a betegek azt hitték, hogy glutént kapnak, így meggyőzték magukat arról, hogy ismét betegek. Ha hasonló arányú placeboreakciót feltételeztek azoknál a betegeknél, akik valóban glutént kaptak, a hatás nem olyan drámai, de még így is figyelemre méltó.

    Összességében tehát komoly bizonyítékok vannak arra, hogy az IBS egyes esetei a gluténnel (és/vagy a búza egyéb összetevőivel) szembeni érzékenységgel magyarázhatók.

     

    Szóval akkor mi okozza az IBS-t?

     

    Senki sem tudja biztosan. Vannak elméletek, de az IBS-es betegeknél nincs olyan nyilvánvaló bélrendszeri károsodás, mint amilyet a glutén okoz a cöliákia esetében. Az IBS lényege, hogy nincsenek fizikai jelek, amelyek a problémára utalnak (vagy legalábbis nem sok – a legújabb bélflórával kapcsolatos tanulmányok ezt kezdik megkérdőjelezni).

     



     

    Egyes kutatók szerint a glutén az IBS tüneteit azáltal rontja, hogy növeli a gyulladást a bélben, vagy áteresztővé teszi a bélrendszert. Más kísérletek valóban azt mutatják, hogy a glutén fokozhatja a bélmozgást, ami különösen az IBS-D esetében lehet releváns. Természetesen, ha nem csak a gluténről, hanem a búzáról is beszélünk, akkor ott van a FODMAP szénhidrátok és a rostok kérdése is. De ezekből a vizsgálatokból meglehetősen egyértelmű, hogy a glutén és a búza negatív hatása nem elhanyagolható, még akkor sem, ha a placebohatás szignifikáns.

     

    Összefoglalva

     

    Szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy az IBS-betegek jelentős százaléka kifejezetten érzékeny a gluténre, és még többen közülük általában a búzára is. Az IBS komplex betegség, aminek számos oka van – a vizsgálatokban nem minden beteg reagált a gluténmentes diétára, és egyeseknél más változtatások, például az alacsony FODMAP-értékű diéta is jelentős javulást eredményezhet. Ám az IBS-ben érintett személyeknek – akik a lakosság meglehetősen nagy részét teszik ki – kifejezetten hasznos lehet a gluténmentes étrend kialakítása.

     

    Ashley Noël

    Forrás

    IFit

    Ezek is érdekelhetnek

    Növényvédő szerek

    A mérgező növényvédő szereket tartalmazó európai gyümölcsök száma 9 év alatt 53%-kal emelkedett

    Tovább »
    Ashwagandha

    Az Ashwagandha 9 bizonyított egészségügyi előnye

    Tovább »
    Magnézium

    Magnézium és cukoranyagcsere, gyulladáscsökkentő étrend, HbA1c-szint, L-Arginin

    Tovább »

    válogatás

    Fitness

    A legtömörebb „Hogyan építsünk izmot” cikk, amit valószínűleg valaha is olvasni fogsz

    A legújabb kutatások és több mint 5 év tapasztalata 2 percbe sűrítve A bevezetőt…

    A hosszan tartó ülés egészségügyi kockázatai

    Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatásai

    „Úgysem fog sikerülni!” – A tanult tehetetlenség

    címkék

    _
    Bántalmazás Cukorbetegség D-vitamin Fájdalom Cukor Hovatartozás Edzés Fitness Ajánlott IBS Félelem Diabétesz Felkapott Alkohol Hasnyálmirigy Demencia Gyulladás Ibuprofen Életmód E-cigaretta Agy Egészség Alvás Idegrendszer Fájdalomcsillapítók Fogyás Dohányzás Depresszió CPTSD Hosszú covid IBD Elhízás Covid-19 Boldogság K2 Bántalmazó kapcsolat Antibiotikum Autoimmun Boldogtalanság Endometriózis Háború Antidepresszáns Elvonűsi tünetek Alzheimer Benzodiazepinek

    Hírlevél feliratkozás

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a legfrissebb cikkeinkről.

    info@ifit.hu

    Facebook Instagram

    © 2022 WP Lab | Minden jog fenntartva

    Adatkezelési tájékoztató

    Írd be a fenti szöveget, és nyomd meg a Enter billentyűt a kereséshez. Nyomd meg a Esc gombot a visszavonáshoz.

    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
    ElfogadomAdatkezelési tájékoztató
    .
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT