Bár az erős alkoholfogyasztást már régóta összefüggésbe hozzák a kognitív hanyatlással, egy új tanulmány azt feltételezi, hogy talán nem is kell sok alkohol ahhoz, hogy negatív változásokat idézzen elő az agyban.
Egy új tanulmány szerint még a könnyű, vagy mérsékelt alkoholfogyasztás – mindössze néhány sör, vagy pohár bor hetente – is kockázatot jelenthet az agyra nézve.
A brit tanulmányban közel 37 000 egészséges középkorú felnőtt vett részt, akik részletes genetikai és orvosi információkról számoltak be, valamint agyukról mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálatot végeztek. A tudósok megvizsgálták a résztvevők ivási szokásai, valamint agyuk mérete és szerkezete közötti kapcsolatot.
A kutatók különösen arra fókuszáltak, hogy az ivás hogyan hathat a szürkeállományra, az agyszövet külső rétegére, amely az érzelmek, a mozgás és a memória szabályozásáért felelős, valamint a fehérállományra; az agyszövet mélyebb rétegére, amely a járáshoz, a beszédhez, a látáshoz, a szagláshoz és a halláshoz szükséges üzeneteket továbbítja.
A Nature Communications című szaklapban március 4-én közzétett tanulmány eredményei szerint még a könnyű alkoholfogyasztás – nagyjából napi fél korsó sör – is az agytérfogat általános csökkenésével járt.
„Ez elvileg egy „biztonságos” alkoholmennyiség az emberek számára, de az alkohol egy méreganyag, amely hatással van az agyra és a test más szerveire” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Reagan Wetherill, PhD, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának munkatársa.
Az alkoholfogyasztás és az agyban bekövetkező változások közötti kapcsolat szemléltetésére a kutatók kiszámították, hogy a különböző mennyiségű alkoholfogyasztás milyen hatással lehet az agyra 50 éves felnőtteknél.
Az agytérfogat csökkenésének nagysága alapján az elemzés szerint, ha valaki előtte nem fogyasztott alkoholt, majd napi egy egységnyi alkoholt – nagyjából fél korsó sört – fogyaszt, akkor 50 éves korára körülbelül hat hónappal öregedett az agya.
Amikor az átlagos alkoholfogyasztás napi egy egységről két egységre – körülbelül egy korsó sörre – emelkedett, az agytérfogat csökkenése további két évnyi öregedést jelentett. Ha pedig kettőről három egység alkoholra emelkedett az alkoholfogyasztás, az 3,5 évnyi agyi öregedéssel volt egyenértékű.
A napi átlagosan négy egységnyi alkoholt – körülbelül két korsó sört vagy két pohár bort – fogyasztó 50 évesek agya több mint egy évtizeddel idősebb volt azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak, az MRI-felvételeken látható szöveti szerkezet és méret változásai alapján.
A vizsgálatok során számos olyan tényezőt ellenőriztek, amelyek befolyásolhatják az alkoholfogyasztás és az agy közötti kapcsolatot, beleértve az életkort, a nemet, a magasságot, a dohányzást, a társadalmi-gazdasági helyzetet és a genetikát. A tudósok figyelembe vették az általános fejméretet is, amely befolyásolhatja az agy térfogatát.
A tanulmány egyik korlátja, hogy az Egyesült Királyságban élő középkorú emberek eredményei nem biztos, hogy reprezentatívak arra nézve, ami más populációkban történne. Egy másik hátrány, hogy a tanulmány csak egyetlen időpontban értékelte az alkoholfogyasztást, és nem vette figyelembe az alkoholfogyasztási zavarok előzményeit.
Ennek ellenére az eredmények megerősítik azt, amit a korábbi kutatások már megállapítottak, hogy az alkoholfogyasztás idővel negatívan befolyásolhatja az agy egészségét – mondja Dr. Michaël Schwarzinger, PhD, a franciaországi Bordeaux-i Egyetemi Kórház módszertani és innovációs megelőzési osztályának kutatója.
„Ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor el kell fogadnia, hogy a jövőben halmozottan kockáztatja az egészségét” – mondja Dr. Schwarzinger, aki nem vett részt az új tanulmányban.
Lisa Rapaport