• A Merisant cég Equal Plus márkanév alatt létrehozta a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított mesterséges édesítőszerek termékcsaládját, amely három változatban kapható: C-vitamin és cink, B-vitaminok, antioxidáns formula C- és E-vitaminnal.
• A termékeket e tápanyagok „jó forrásaként” forgalmazzák, mivel egyetlen csomag a hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott értékének 10%-át biztosítja.
• A vitaminok és ásványi anyagok hozzáadása egyáltalán nem változtat a mesterséges édesítőszer egészségkárosító hatásán. Tanulmányok kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek növelik az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a hozzájuk kapcsolódó megbetegedések kockázatát.
• A mesterséges édesítőszerek anyagcserezavarokat okoznak azáltal, hogy beavatkoznak a glükózszabályozásba és az energia-homeosztázis reakcióiba.
• Emellett károsítják a bélmikrobiótát, glükóz-intoleranciát idéznek elő, és kölcsönhatásba lépnek az emésztőrendszerben lévő receptorokkal, amelyek szerepet játszanak a glükóz felszívódásában és inzulinelválasztást váltanak ki.
A 2022-es statisztikák(1) szerint az amerikai felnőttek közel 42,4%-a, valamint a 2 és 19(2) év közötti gyermekek 22,4%-a elhízott, nem csak túlsúlyos. Bár a CDC szerint a COVID-19 világjárvány, a rendellenes táplálkozás és más társadalmi tényezők hozzájárultak e statisztikák kialakulásához, vitathatatlan, hogy a feldolgozott élelmiszerek és az édesített italok egyértelműen elősegítik a súlygyarapodást.
Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják, a mesterségesen édesített termékek egészségesebbek a hagyományos cukornál, mivel kevesebb kalóriát tartalmaznak. Azonban semmi sem állhatna távolabb az igazságtól, mint ez a következtetés.
Az évek során egyre több tanulmány bizonyította, hogy a mesterséges édesítőszerek növelik mind az elhízás, mind a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – talán még a cukornál is nagyobb mértékben. Erre példa egy állatkísérlet(3, 4), amelyet a 2018-as San Diegó-i Experimental Biology konferencián publikálták.
A tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a különböző édesítőszerek hogyan befolyásolják a táplálék hasznosulását és tárolását a szervezetben és hogyan hatnak az érrendszer működésére, megállapította, hogy mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek károsodást okoznak, bár különböző módokon.
Miután három héten keresztül magas mesterséges édesítőszer- (aszpartám, vagy aceszulfám-K), illetve cukortartalmú (glükóz, vagy fruktóz) táplálékot kaptak, mindkét csoportban káros hatásokat tapasztaltak. Megemelkedett a vér lipidszintje, de a mesterséges édesítőszerek felhalmozódtak az állatok vérében is, ami nagyobb mértékben károsította az erek falát.
Az eredmények arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek megváltoztatják a sejtek zsírfeldolgozását és energiatermelését. Így, bár teljesen más kémiai folyamatokon keresztül hatnak, ugyanolyan káros egészségügyi következményei vannak, mint a cukornak.
A legújabb hóbort: vitaminnal dúsított mesterséges édesítőszerek
A bizonyítékok ellenére a mesterséges édesítőszerek piaca továbbra is virágzik. Amint arról a Food Navigator beszámolt(5), a Merisant 2019. január végén kizárólag az Amazonon dobta piacra a Sugarly Sweet nevű új, kalóriamentes édesítőszert, és létrehozta a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított mesterséges édesítőszerek termékcsaládját is.
A felturbózott édesítőszereket a vállalat Equal Plus márkaneve alatt árulja, és három változatban kaphatók: C-vitamin és cink(6), B3-, B5- és B12-vitamin(7), illetve C- és E-vitamin.(8) A termékeket e tápanyagok „jó forrásaként” forgalmazzák, mivel egyetlen csomag a hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott mennyiségének 10%-át biztosítja. E.G. Fishburne, a Merisant észak-amerikai marketingigazgatója a Food Navigatornak elmondta(9):
„A fogyasztók többet szeretnének kihozni az élelmiszerekből, beleértve a több vitamint és tápanyagot, ami eddig nem igazán jutott el az édesítőszerek piacára. Ezért úgy gondoljuk, hogy az édesítőszerek még előnyösebbek, ha egyben jó vitaminforrások is.”
Nos, csak azért, mert valami jó ötletnek hangzik, még nem jelenti azt, hogy valóban az is, és ez itt minden bizonnyal így van. A hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok egyáltalán nem változtatnak a mesterséges édesítőszer egészségre gyakorolt káros hatásán.
A kalóriamentes édesítőszerek anyagcsere-hatásai
Fontos tudatosítani, hogy bár a mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak (vagy csak nagyon kevés) kalóriát, mégis aktívan hatnak az anyagcserére.(10) Amint azt a 2016-ban megjelent „A nem tápláló édesítőszerek metabolikus hatásai” című tanulmány(11) is bemutatja, számos kutatás a mesterséges édesítőszereket az elhízás, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma fokozott kockázatával hozta összefüggésbe. A tanulmány három olyan mechanizmust mutat be, amelyek révén a mesterséges édesítőszerek fokozzák az anyagcserezavarokat:
• Beavatkoznak a tanult válaszokba, amelyek hozzájárulnak a glükózszabályozáshoz és az energiahomeosztázishoz.
• Károsítják a bélmikrobiótát és glükóz intoleranciát idéznek elő.
• Kölcsönhatásba lépnek az emésztőrendszerben lévő receptorokkal, amelyek szerepet játszanak a glükózfelszívódásban és inzulinelválasztást váltanak ki.
A nyelven található édes íz receptorokon kívül a bélrendszerben is vannak hasonló receptorok, amelyek az édes ízre válaszul a véráramba juttatják a jelzőmolekulákat, ezáltal a hasnyálmirigyet inzulin felszabadítására késztetik, hogy felkészüljön a glükózszint-emelkedésre (ami akkor történne, ha cukrot ennénk).
Röviden, a mesterséges édesítőszer alapvetően becsapja a szervezetet; a magas inzulinszint következtében zsírt raktároz, még akkor is, ha a cukor soha nem érkezik meg. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy amikor az édes íz és a kalóriabevitel nincs összhangban, a szervezet elveszíti azt a képességét, hogy megfelelően szabályozza a vércukorszintet. A kalória nélküli édes íz az étvágyat(12) és az éhségérzetet is növeli.(13)
A mesterséges édesítőszerek károsak a jó bélbaktériumokra
A mesterséges édesítőszerek a bélmikrobiomra olyan hatással vannak, amely jelentősen eltér a cukortól. Míg a cukor azért káros, mert hajlamos táplálni az egészségre káros mikrobákat, addig a mesterséges édesítőszerek könnyen a rosszabbnak tekinthetők a kettő közül, mivel bizonyítottan károsak a jó bélbaktériumokra.
Egy 2008-as tanulmány(14) kimutatta, hogy a szukralóz (Splenda) akár 50%-kal is csökkenti a bélbaktériumok számát, és elsősorban azokat a baktériumokat támadja meg, amelyekről ismert, hogy fontos egészségügyi előnyöket biztosítanak a szervezet számára. Már hét kis Splenda csomag elfogyasztása is elég lehet ahhoz, hogy káros hatással legyen a bélmikrobiomra.
A károsodott bélmikrobiomhoz kapcsolódó számtalan mellékhatás mellett a szukralózt számos más káros hatással is összefüggésbe hozták. A Cleveland Clinic szerint(15) amikor a mesterséges édesítőszerek felborítják a mikrobiomot, az fokozott gyulladáshoz is vezet, ami aztán „számos problémához, többek között az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárulhat”.
Újabb kutatások megerősítették és kiegészítették ezeket az eredményeket, rámutatva, hogy a jelenleg engedélyezett mesterséges édesítőszerek mindegyike megzavarja a bélmikrobiomot. A Molecules című folyóiratban 2018. októberében közzétett állatkísérlet(16) megállapította, hogy az aszpartám, a szukralóz, a szacharin, a neotám, az advantám és az aceszulfám-K mind DNS-károsodást okoznak és megzavarják a bélbaktériumok természetes és egészséges működését.
Bár mind a hat mesterséges édesítőszerről megállapították, hogy mérgező hatással van a bélbaktériumokra, mégis vannak köztük különbségek az általuk okozott károsodás típusában és mértékében:
A szacharin okozta a legnagyobb, legelterjedtebb károsodást, amely citotoxikus és genotoxikus hatást is mutatott. Ez azt jelenti, hogy mérgező a sejtek számára és károsítja a sejtben lévő genetikai információt (ami mutációkat okozhat).
A neotám egerekben anyagcserezavarokat okozott, és megnövelte számos zsírsav, lipid és koleszterin koncentrációját. Jelentősen károsította a bélflórát is.
Az aszpartámról és az aceszulfám-káliumról is megállapították, hogy DNS-károsodást okoznak. Az aceszulfám-K gyakran megtalálható a sportitalokban.
A mesterséges édesítőszerek izomleépülést okozhatnak
Más kutatások(17) – amelyeket a cikk elején említettünk – kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek amellett, hogy károsítják az ereket, és növelik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, az izmok leépülését is előidézhetik.
Amint azt a vezető szerző, Dr. Brian Hoffmann, a Marquette University and Medical College of Wisconsin biomedical engineering tanszékének adjunktusa(18) kifejtette: „A mesterséges édesítőszerek egyfajta trükkös módon becsapják a szervezetet. És akkor, amikor a szervezet nem kapja meg a szükséges energiát – mert a megfelelő működéshez szüksége van némi cukorra -, akkor potenciálisan máshol találja meg ezt a forrást”. Az izom az egyik ilyen alternatív forrás.
A mesterséges édesítőszerek növelik a rák kockázatát
A PLOS Medicine 2022-ben megjelent úttörő tanulmányában a kutatók 102 865 francia állampolgárt vizsgáltak, és megállapították, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével.(19) A kutatók szerint:
„E nagyszabású, populációs kohorszvizsgálat eredményei pozitív összefüggést valószínűsítenek a mesterséges édesítőszerek (különösen az aszpartám és az aceszulfám-K) magasabb bevitele és a rák kialakulásának kockázata között. Konkrétabban, az aszpartám bevitel összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával és az elhízással összefüggő rákos megbetegedések növekedésével …
… Bár ezeket az eredményeket meg kell ismételni más nagy létszámú csoportokban, és a mögöttes mechanizmusokat kísérleti vizsgálatokkal kell tisztázni, mégis fontos és új ismereteket nyújtanak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak és más egészségügyi ügynökségeknek az édesítőszerek felülvizsgálatához.”
A „diétás” italok a szívproblémákhoz vezethetnek
Az American Heart Association megfigyeléses tanulmánya(21) szerint az 50 év feletti nőknél a napi két, vagy több mesterségesen édesített ital fogyasztása 23%-kal, 29%-kal, illetve 16%-kal növeli a stroke, a szívroham és a korai halálozás kockázatát, szemben azokkal, akik nem isznak semmit, vagy csak heti egy „diétás” italt fogyasztanak.
A kockázat különösen magas azoknál a nőknél, akiknek korábban nem volt szívbetegségük, akik túlsúlyosak és/vagy afroamerikai nők. A vizsgálatba több mint 81 700 nőt vontak be a Women’s Health Initiative Observational Study elnevezésű, 50 és 79 év közötti, közel 93 680 posztmenopauzában lévő nő egészségi állapotát vizsgáló longitudinális tanulmányból. Az átlagos követési idő közel 12 év volt. A szerzők szerint:
„A legtöbb résztvevő (64,1%) ritkán (soha vagy <1/hét) fogyasztott mesterségesen édesített italokat (ASB), és csak 5,1%-uk fogyasztott ≥2 ASB-t/nap.
Az elemzések azt mutatták, hogy a legnagyobb ASB-fogyasztóknál szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos betegség (kivéve a vérzéses stroke-ot), mint azoknál, akik soha, vagy ritkán fogyasztottak ASB-t.
A korrigált eredmények szerint a kockázati arányok … 1,23 volt az összes stroke-ra, 1,31 az ischaemiás stroke-ra, 1,29 a koszorúér-betegségre és 1,16 a teljes halálozásra.
A korábban szív- és érrendszeri betegséggel vagy cukorbetegséggel nem rendelkező nőknél a magas ASB-fogyasztás több mint kétszeresére emelkedett kockázattal járt a kis artériák elzáródásával járó ischaemiás stroke kialakulásában … A magas ASB-fogyasztás szignifikánsan megnövekedett ischaemiás stroke kockázattal járt az ≥30-as testtömegindexű nőknél …”
A kísérő szerkesztőségi cikkben(22); „Mesterséges édesítőszerek, valós kockázatok” Hannah Gardener, a Miami Egyetem neurológiai tanszékének tudományos segédmunkatársa és Dr. Mitchell Elkind azt javasolják, hogy kalóriamentes édesített italok helyett tiszta vizet igyunk, mivel messze ez a legbiztonságosabb és legegészségesebb kalóriamentes ital, ami létezik.
Ha egy kis ízesítésre vágyunk, csak facsarjunk egy kis friss citromot, vagy lime-ot az ásványvízbe. Azokban az esetekben, amikor a főzéshez, sütéshez, vagy az italhoz egy kis édesítőszerre lenne szükségünk, legyünk körültekintőek a választásnál.
Egészségesebb cukorhelyettesítők
A három legjobb cukorhelyettesítő a Stevia és a Szerzetesek körtéje (más néven Monk Fruit, vagy Luo Han Guo) és az Eritrit. A Stevia, egy rendkívül édes gyógynövény, amelyet a dél-amerikai stevia növény leveléből nyernek. Természetes formájában teljesen biztonságos, és a legtöbb étel és ital édesítésére használható.
A Lo Han Kuo hasonló a Steviához, de az én személyes kedvencem. Én a Lakanto márkájú vanília ízűt használom, ami számomra igazi csemege. A Lo Han gyümölcsöt évszázadok óta használják édesítőszerként, és körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor.
Egy harmadik alternatíva az eritrit.
Tanulmányok szerint az eritrit használata teljesen biztonságos.
Több vizsgálatot végeztek állatokon a toxicitásáról és az anyagcserére gyakorolt hatásairól. Az eritrit emberi és állati fogyasztásra egyaránt biztonságosnak bizonyult.(23)
A legtöbb cukoralkohollal kapcsolatban azonban van egy fontos figyelmeztetés: emésztési problémákat okozhatnak. Egyedi kémiai szerkezetük miatt a szervezet nem tudja megemészteni őket, és változatlanul áthaladnak az emésztőrendszer nagy részén, amíg el nem érik a vastagbelet. A vastagbélben az ott élő baktériumok erjesztik őket, és melléktermékként gázokat termelnek. Következésképpen a nagy mennyiségű cukoralkoholok fogyasztása puffadást és emésztési zavarokat okozhat.
Az eritrit azonban különbözik a többi cukoralkoholtól. Nagy része felszívódik a véráramba, mielőtt a vastagbélbe jutna.(24) Egy ideig a vérben kering, míg végül változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Az eritrit körülbelül 90%-a így ürül ki.(25)
Dr. Joseph Mercola