A kutatók szerint a mérsékelt kávéfogyasztás (még a koffeinmentes kávé is) az egészséges életmód részének tekintendő.
Kutatások szerint a szív egészségére és a halálozási arányra nézve előnyös lehet a kávé valamennyi fajtájának fogyasztása – nemcsak a hagyományos őrölt kávé, hanem az instant és a koffeinmentes kávé is. Az eredményeket 2022. szeptember 27-én tették közzé a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban.
Napi 2-3 csésze kávé fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának és a halálozás kockázatának csökkenésével járt együtt – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Peter Kistler, MBBS, PhD, az ausztráliai Melbourne-ben működő Baker Heart and Diabetes Research Institute klinikai elektrofiziológiai kutatásainak vezetője sajtóközleményben. „Az eredmények azt sugallják, hogy az őrölt, instant és koffeinmentes kávé enyhe vagy mérsékelt fogyasztását az egészséges életmód részének kell tekinteni.”
A legtöbbünk számára ez kifejezetten jó hír – az amerikaiak közül 5-ből körülbelül 3-an isznak kávét naponta, egy átlagos kávéfogyasztó pedig valamivel több mint 3 csészével fogyaszt naponta a Nemzeti Kávé Szövetség adatai szerint.
A kutatók közel 450 000 ember kávéfogyasztási szokásait vizsgálták
A kutatás célja megvizsgálni, hogyan befolyásolja a kávé különböző fajtáinak fogyasztása a szív egészségét, beleértve a szívritmuszavarok előfordulását, a szívkoszorúér-betegséget, a pangásos szívelégtelenséget, az ischaemiás stroke-ot, valamint a várható élettartamot.
A kutatók a UK Biobank adatait használták fel, ami egy nemzetközi egészségügyi forrás, amely 2006 és 2010 között több mint félmillió 40 és 70 év közötti angliai, walesi és skót állampolgártól gyűjtött vér-, vizelet- és nyálmintákat, valamint részletes egészségügyi információkat a betegségek széleskörű kutatásához.
A vizsgálatban összesen 449 563 ember vett részt, akiknek átlagéletkora 58 év volt, 55,3 százalékuk pedig nő. A vizsgálatba való bekerüléshez a résztvevőknek nem lehetett szívritmuszavaruk vagy más szív- és érrendszeri betegségük.
Minden egyes résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amelyben megkérdezték, hány csésze kávét isznak naponta, illetve azt, hogy leggyakrabban instant, őrölt vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak-e.
A válaszok alapján minden egyes személyt besoroltak a következő hat csoportba: 0, kevesebb mint 1, 1, 1-3, 4-5 és 5 csészénél több napi bevitel.
A legnépszerűbb kávéfajta ebben a vizsgálatban az instant kávé volt, amelyet 198 062 résztvevő (44,1%) fogyasztott, ezt követte az őrölt kávé 82 575 fővel (18,4%), majd a koffeinmentes kávé 68 416 résztvevővel (15,2%). A viszonyítási csoportban 100 510 (22,3%) olyan személy volt, akik nem fogyasztottak kávét.
A kávéfogyasztók és a nem kávézók között a ritmuszavarok, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás előfordulását hasonlították össze, miután a kutatók számos tényezőt, köztük az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást, az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az obstruktív alvási apnoét, a dohányzási szokásokat, valamint a tea és alkoholfogyasztást is figyelembe vették.
A halálozás kockázata alacsonyabb volt mindegyik kávéfajtánál
A szerzők több előnyt is megfigyeltek a kávéfogyasztás résztvevői körében:
A 12,5 éves átlagos követési időszak alatt 27 809 (6,2%) résztvevő hunyt el. A kávé valamennyi fajtája összefüggésbe hozható volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás számának mérséklődésével. A legnagyobb kockázatcsökkenés a napi 2-3 csésze kávét fogyasztók esetében volt tapasztalható. A koffeinmentes csoport 14%-kal, az őrölt kávét fogyasztók 27%-kal, az instant kávét kedvelők körében 11%-kal alacsonyabb halálozási ráta volt megfigyelhető, mint a kávémentes életet élők.
A követés során 43 173 (9,6%) résztvevőnél diagnosztizáltak szív- és érrendszeri betegséget. A kávé minden altípusa összefüggésbe hozható volt a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkenésével. Azok körében volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, akik napi 2-3 csésze kávét ittak. A koffeinmentes 6%-kal, az őrölt 20%-kal és az instant kávé 9%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát a nem kávézók csoportjához képest.
30 100 (6,7%) résztvevőnél diagnosztizáltak ritmuszavart a követés során. Az őrölt és instant kávé, kivéve a koffeinmentes kávét, összefüggésbe hozható volt a ritmuszavarok, köztük a pitvarfibrilláció csökkenésével. A nem kávézókhoz képest a legalacsonyabb kockázatot abban a csoportban figyelték meg, amelyik napi 4-5 csésze őrölt kávét és 2-3 csésze instant kávét ivott, 17%-os, illetve 12%-os kockázatcsökkenéssel.
Ezen eredmények egy része nem meglepő, mivel a közelmúltban számos tanulmány alátámasztotta a kávé szívre gyakorolt jótékony hatását, mondja Dr. Jim Liu, kardiológus, a Columbusban található The Ohio State University Wexner Medical Center kardiovaszkuláris orvostudományi részlegének adjunktusa. „Meglepett, hogy a koffeintartalmú kávé összefüggésbe hozható a ritmuszavarok csökkenésével. Ez ellentétben áll azzal a közhiedelemmel, hogy a kávé, mint stimuláns, erős szívdobogást és szívritmuszavarokat okozhat” – mondta.
Fontos megjegyezni, hogy ebből a vizsgálatból kizárták a már meglévő szív- és érrendszeri betegségben vagy ritmuszavarban, például pitvarfibrillációban szenvedő betegeket, így az eredmények nem feltétlenül vonatkoznak erre a betegpopulációra, állítja Liu.
Ez a kutatás kiegészíti azt az egyre növekvő számú bizonyítékot, amely arra utal, hogy a kávéfogyasztásnak védő hatása lehet a szívre. Egy 21 tanulmányt vizsgáló nagy metaanalízis megállapította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a nőknél a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb kockázatával.
A kávé több mint 100 biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz
Meglepőnek tűnhet, hogy még azoknál is, akik az koffeinmentes fajtát itták, kevesebb szívbetegség és korai halálozás fordult elő. „A koffein a kávé legismertebb összetevője, de az ital több mint 100 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Valószínű, hogy ezek a vegyületek felelősek a kávéfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek és az élettartam között megfigyelt pozitív összefüggésekért” – mondta Dr. Kistler.
Nem kellene senkit sem lebeszélni a kávéfogyasztásról
„Eredményeink azt mutatják, hogy az embereket nem kell lebeszélni a mértékletes kávéfogyasztásról – épp ellenkezőleg, a kávézás kifejezetten hasznos, mivel javítja a szív egészségét” – állítja Kistler.
Még a szív egészségén felül is vannak bizonyítékok arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a melanoma kockázatát, valamint védő hatású az agyra és a májra nézve.
Liu szerint az, hogy a kávéfogyasztás egészséges választás-e vagy sem, az egyéntől függ. „A kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás kis vagy mérsékelt mennyiségben biztonságos, és nincsenek hosszú távú kardiovaszkuláris egészségügyi kockázatai, éppen ellenkezőleg. Ha azonban valaki rendkívül sokat iszik, vagy olyan mértékben, hogy kellemetlen szívdobogástól, alváshiánytól vagy egyéb káros hatásoktól szenved, valószínűleg a legjobb, ha mérsékli a fogyasztását” – hangsúlyozza.
„A koffein stimulánsként rövid távon hatással lehet a szívre, például növelheti a vérnyomást és szapora szívverést idézhet elő” – jegyzi meg Liu. „Hosszú távon a krónikus koffeinfogyasztás enyhén megemelheti a vérnyomást, azonban kis vagy mérsékelt mennyiségben fogyasztva az esetek többségében nem mutat jelentős hosszú távú káros hatást a szív- és érrendszeri egészségre.”
Becky Upham